понеделник, 24 декември 2018 г.

Почина легендарен треньор на Хайдук


Нощес на 81 години е починал познатият и любим на сплитската публика треньор Станко Поклепович.

Тъжна вест за хърватския футбол. Бъдни вечер за привържениците на Хайдук, но не само за тях, започна с тъжна вест. На 81 години този свят напусна легендарният треньор Станко Поклепович, който нощес е починал в сплитската болница.

Поклепович от известно време имал здравословни проблеми, често трябвало да ходи на диализа, като дори левият му крак е ампутиран под коляното, пише 24 сата.

Легендарният Шпацо ще остане запомнен като един от най-любимите треньори на Хайдук, който донесе първата титла на сплитския клуб в самостоятелна Хърватия.

"Това бяха тежки времена. Истински ужас на войната. Преминавахме през престрелки и мрачни нощи, изправени пред неприятелите. Играчите издържаха всичко това храбро и в тези условия спечелиха първия трофей за шампион на Хърватия", говорил е Шпацо, цитиран от официалната страница на Хайдук.

Тази титла, казвал е, му е била спасение за душата, награда за целия труд, който е вложил в своята кариера. Както е говорил, да бъдеш първи е спортна мечта на всеки играч и треньор, а когато си първи с Хайдук, и когато това е първата титла спечелена в хърватската държава, това наистина има особена ценност.

Поклепович е започнал треньорската кариера в РНК Сплит, клуб в който е провел цялата си кариера като играч.

След това е преминал в Хайдук, който е тренирал в четири периода. Водил е още Будучност, Борац (Баня Лука), АПОЕЛ, Дубровник, Персеполис, Целе, Осиек и Сепахан на два пъти, Ференцварош, Дамаш Гилан, националните отбори на Хърватия и Иран.

С Хайдук е спечелил шампионската титла и Супер купата през 1992, както и Купата през 2010 година. С Осиек също е печелил Купата през 1999 година, единственият голям трофей в историята на клуба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар