неделя, 27 януари 2019 г.

Борусия (Дортмунд) участва в Ден на паметта на Холокоста в немския футбол


19-ият кръг в Бундеслигата през този сезон беше избран като годишния "Ден на възпоминание в немския футбол". Редица клубове и привърженици отбелязаха 74-ата година от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц на 27 януари 1945 година с участието си в различни активности за почитане на паметта на жертвите на Холокоста.

От няколко години ДФЛ фондацията подкрепя инициативата "Nie wieder!" (никога отново!), както и "Ден на възпоминание в немския футбол", който се провежда всяка година на или около 27 януари, годишнината от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц. Всички клубове в 1 и 2 Бундеслига са помолени да участват в актове на почитане на паметта в мачовете си.

В продължение на няколко години Борусия (Дортмунд) също играе активна роля в борбата срещу антисемитизма и други форми на дискриминация. Сред останалите неща, клубът работи заедно с различни партньори да организира семинари провеждани на мемориални обекти. Тези които са участвали в тези образователни пътувания са и привърженици, както и работници в клуба и основния спонсор ЕВОНИК. От първостепенно значение на тези семинари са историите на евреите от Дортмунд, които са станали жертви на Холокоста.

С това наум, Борусия реши да подкрепи тазгодишния "Ден на възпоминанието в немския футбол" с пускането на видео което изразява уважение към евреите, които са били депортирани от Дортмунд. Всяка биография ще бъде представена от запалянко, служител на Борусия, представител на ЕВОНИК, както и легендата на Борусия Ларс Рикен. Хаштагът #WeRemember, който се появява в края на видеото, намеква за кампанията със същото име, която се организира от Световния еврейски конгрес (СЕК) и е подкрепена от различни институции в цял свят. Видеото беше показано на стадиона преди съботното домакинство срещу Хановер 96. Нещо повече, двата отбора се подредиха заедно преди началото на мача, за да бъдат фотографирани с хаштага "WeRemember".

Борусия също така използва случая да насочи годишното събитие "Tag gegen das Vergessen", което ще се проведе в BORUSSEUM в понеделник 28.01.2019 от 19:09. Темата на тазгодишното събитие е "Пътят към Холокоста. Ескалацията на немската политика на изтребление в Съветския съюз през лятото на 1941". В допълнение, от неделя нататък, специалната изложба "I.G. Farben and the Buna-Monowitz concentration camp" ще се проведе в Музея на изкуството и културната история в Дортмунд. Тази изложба е подкрепена от Борусия и основният спонсор на клуба ЕВОНИК.

Борусия (Дортмунд) подкрепя откритото и разнообразно общество и заема твърда позиция срещу антисемитизма и всички форми на дискриминация.

Никога отново! - Заедно ние няма да забравим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар