неделя, 17 февруари 2019 г.

Фатално привличане и срочна вярност


Да финтира съперниците и изглежда като контрабандиран младеж между кадети само в домашните рамки целият този феномен и редовете пред вас нямаше и да съществуват. Но както криеше топката от футболистите на Войводина и свързва Симич и Павков с вратата в пролетната премиера, така нивото в Шампионската лига потвърди и в сблъсъците с Наполи и Ливърпул.

Качваше Кулибали и Хамшик на въртележката с бързи и леки крака, ревниво скриваше намеренията си от Вайналдум и Хендерсън и ги мамеше с поглед на една, а подаване на другата страна. Онова което видяхме против Войводина представляваше есенция на един играч - Марко Марин. Вече виждано майсторство, талант, който е неповторим.

Бившият национал на Германия отново дари на привържениците на Цървена звезда футболен махмурлук, накара ги да пишат в социалните мрежи как по-голям майстор не е ходил по тревата на Маракана още от Деян Савичевич. И разбира се, припомниха на ръководството на сръбския шампион да не губи излишно време, а на сърбина от Босанска Градишка да предложи нов, подобрен договор.

Може би в тези хвалебствия има и прекаляване, дори и инфантилни мисли, защото така и малкият Перица си представя живота, но изглежда, че Марин е на добър път да направи онова което се е отдало на малцина в Звезда през 21 век - за привържениците любовта към клуба да не бъде единствената мисъл когато решат в съботния следобед да тръгнат по пътя към Лютице Богдан, въпреки че в програмата е само един обикновен мач от домашното първенство. Между онези 22 000 души на най-големия сръбския стадион, които гледаха на живо срещата между Цървена звезда и Войводина, имаше и такива, които дойдоха да бъдат свидетели на живота и делото на Марко Марин в Белград. И не сбъркаха, защото са наясно, че в живота всички хубави неща траят много кратко. Точно колкото кратко борави в Звезда Перица Огньенович, или колкото кратко потрая игровия бум на Александър Катай. Това са момчета, които в по-малка степен бяха привличащи за публиката на Звезда. Като някога отдавна големите легенди на клуба.

КАКВО АКО ПОДПИШЕ НОВ ДОГОВОР?


Точно е, съществуват хора в Цървена звезда, които в тишината на своите канцеларии проектират най-амбициозният възможен план. Надяват се, че след Стойкович, Павков, Савич, Борян, Йовичич, Гобелйич, и Марко Марин може да продължи договора с Цървена звезда (актуалният му важи до лятото на 2020 година). В края на краищата, когато стана ясно, че няма да продължи кариерата в Катар, за това говори на подготовката в Белек и самият архитект на играта на отбора Владан Милойевич.

"Хората от клуба ми казаха, че съм много важен за отбора. Когато всичко това мине ще седнем още веднъж да говорим за всички възможности. Ще говорим и за новия договор", заяви между останалото идеологът на играта на Звезда.

Какво Цървена звезда конкретно може и трябва да предложи на Марко Марин?

Той в момента на Маракана заработва 600 000 евро на годишно ниво, па в случай на нов договор се подразбира и повишение, ръководството на Звезда трябва да направи сериозна финансова гимнастика. Но ако парите са единственото място на разграничение между Цървена звезда и Марко Марин проблемът би бил диагностициран. Ясно е, чак и в случай да подпише нов договор, че оставането на Марко Марин в Цървена звезда е срочно. Но за да се продължи този период до декември или януари следващата година, сръбският шампион трябва да предложи на Марин - спектакъл. И в тази цел да бъдат ангажирани всички ресурси на Звезда.

Когато в събота против Войводина на Маракана имаше 20 и кусур хиляди привърженици изглеждаше, че тази обстановка може да парира футболните знания на Марко Марин. През есента, изключвайки мачовете от Шампионската лига, посещението на Маракана беше под средното, а ходовете на Марко Марин не бяха в адекватна обстановка. Неговият фокус в първите шест месеца на Маракана беше към Шампионската лига и доказването на онова което се оказа точно - че е играч за този турнир. Сега може да го държи мотивът да спечели шампионската титла, но играч, който в кариерата е усетил турския и гръцкия фанатизъм, след това и културното подкрепяне в Бундеслигата, сигурно не е имунизиран към всекидневието в сръбския футбол. И относително празните трибуни. Ще имат и привържениците на Цървена звезда сериозно влияние върху размислянето на първата звезда на отбора на Милойевич. А с това и отговорност, защото тяхното очарование от Марин след Войводина би трябвало да се огледа и в добре попълнените трибуни на Маракана в някои от следващите мачове.


Само по този начин сърбинът от Босанска Градишка може да се чувства професионално щастлив, а не отлъчен от главните футболни събития. Така че привържениците до юни биха могли и трябва да бъдат подпора на константната мотивация на Марин, да бъдат този мост, който ще го държи истински щастлив до началото на следващите квалификации.

Като възможен срок за раздяла с Марин на Маракана споменават края на август или декември... Не е трудно да се заключи, че участието в някой от европейските турнири би помогнало Марин да устои на още някое богато предложение от Далечния или Близкия Изток.

След това никой не би посмял да му каже и дума. Защото сигурно вижда как там по Китай, Катар и Арабия са се напълнили с много по-малко талантливи и качествени отколкото е той. А за него тези дестинации изглеждат като логична крачка в есента на кариерата.

Затова с нов договор с Марко Марин или без него, привържениците на Цървена звезда могат да се наслаждават в този момент. И да планират как, заедно с ръководството, срочният период да продължат до януари следващата година.

Звезда тази пролет се бори за титлата, купата и още десет месеца Марко Марин на Маракана.

Много тежка задача.

Автор: Дарян Неделькович

Няма коментари:

Публикуване на коментар