сряда, 15 май 2019 г.

Цървена звезда влезе в елитната компания на 3+ звезди


С решението на събранието на Футболния съюз на Сърбия да потвърди решението на Правната комисия на тази организация, Цървена звезда получи правото на шампионската титла от 1946 година. С това и възможността да пришие трета звезда над емблемата (всяка е за 10 титли). Но онова което е най-важно е фактът, че червено-белите влязоха в подбраната компания на европейски клубове, които могат да се похвалят с 30+ спечелени национални шампионата. Такива клубове бяха 13, а отсега - 14.

Най-трофейният сръбски клуб с решението потвърди 30-ата титла, придружи се към най-големия унгарски клуб - Ференцварош, който преди няколко дни стигна до 30-а корона. Тези два клуба са единствени с по 30 шампионски купи.

ЦСКА от София има само една повече, но и възможност до края на сезона да вземе 32-а, като изостава от Лудогорец със само три точки. По нататък към върха се редят австрийски отбор - виенският Рапид, Реал (Мадрид), пражката Спарта, Аякс и Андерлехт, Ювентус... Бенфика е пета в това класиране с 36 шампионски титли на Португалия, но много вероятно ще задържи първото място и ще свали Порто, затова има звездички след името като при ЦСКА. Възможно е след някой ден да се добави по още една.

Единственият клуб в тази листа с четири звезди е гръцкият великан Олимпиакос.

Накрая стигаме до първите три места. Благодарение на тазгодишната титла на Селтик, тези три клуба имат право на пет звезди. Без оглед на годините страдание и низът от осем сезона без най-важния национален трофей, шотландският Рейнджърс е неприкосновен номер едно, с 54 трофея. С тазгодишната титла Линфийлд, вечният шампион на Северна Ирландия, го доближи на една крачка, но това което много повече притиска "рейнджърите" е Селтик, който със своята №50 опасно се приближи до престола.


Припомняме, №30 за Звезда, или по-добре да се каже първата, през последната седмица е предмет на спор. Представители на Партизан не се съгласиха с предложението на правната комисия, нито ще останат имунизирани към това решение на събранието. Още преди няколко дни от Хумско обявиха, че ще обжалват в съда.

През 1946 година Цървена звезда е станала шампион на Сърбия (без Войводина), участвайки в квалификации за първото първенство на ФНРЮ. След разпадането на Югославия, смятат в Лютице Богдана, като се позовават на решение на ХНС, който за същата година за шампион на Хърватия е вписал сплитския Хайдук (Истра също е имала свой шампион, точно както и Войводина), се създадоха условия този регионален трофей да получи национално значение. Тъй като събранието на ФСС прие аргументацията на правния екип на червено-белите, това се и случи.

КЛУБОВЕ С ПО 30+ ТРОФЕЯ В ЕВРОПА

54 - Рейнджърс (Шотландия)
53 - Линфийлд (Северна Ирландия)
50 - Селтик (Шотландия)
44 - Олимпиакос (Гърция)
36 - Бенфика (Португалия) ***
35 - Ювентус (Италия)
34 - Андерлехт (Белгия)
34 - Аякс (Холандия)
33 - Спарта Прага (Чехословакия/Чехия)
33 - Реал (Мадрид)
32 - Рапид Виена (Австрия)
31 - ЦСКА София (България) ***
30 - Ференцварош (Унгария)
30 - Цървена звезда (Югославия/Сърбия)

Няма коментари:

Публикуване на коментар