четвъртък, 20 юни 2019 г.

Италиански бизнес: Вчера го продали за 10, днес го купили за 11 млн евро


В Италия трансферният прозорец е популярен почти колкото футбола сам по себе си. Италианците са майстори на футболната търговия. Чак и когато нямат пари като конкуренцията, успяват от трансферните прозорци да направят спектакъл. Медийно трансферният прозорец никъде не се следи толкова като в Италия, а клубове, директори и останалите търговци на звезди са всекидневие.

Италианците обичат и да усложняват трансферния прозорец. Винаги първи намират дупки в правилата, винаги гледат как да минат по-евтино и да се предпазят от евентуални грешки. По едно време запазена марка на трансферния прозорец в италианския футбол беше двойната собственост, след това се прехвърлиха на разни видове наеми с разни условия, а в последно време са им хит клаузите за връщане.

Когато някой по-силен клуб продаде млад играч на някой по-слаб, задължително се защитава с възвръщаема клауза според която може да върне същия този играч.

Един такъв интересен случай се случи днес.

Торино през миналото лято дал под наем младия бранител Кевин Бонифаци в СПАЛ, защото не разчитал сериозно на него. Играчът през сезон 2017/18 бил в застой и получавал шанс на лъжичка в Торино, а сезон по-рано играл за СПАЛ в Серия Б и оставил чудесно впечатление. Клубът от Ферара миналото лято отново го потърсил с намерение да вземе Бонифаци. Но с правото да го откупи по предварително договорена цена. Така е и било...

Торино определил цена от 10 000 000 евро, но настоявал на възвръщаема клауза за милион повече. Младият защитник изиграл чудесен сезон за СПАЛ в Серия А, станал и титулярен бранител на младежкия национален отбор на Италия и привлякъл внимание към себе си.

От вчера за по-малко от 24 часа променил два клуба, а скоро би могъл и трети.

СПАЛ вчера използвал опцията да го откупи за 10 000 000 евро, а Торино днес използвал клаузата да го върне за 11 000 000 евро. И не е сигурно, че Бонифаци ще играе за Торо. Цената му е скочила и го искат по-силни клубове като Милан, Лацио, Рома, Аталанта... Торо би могъл отново да го продаде. На по-голяма цена.

Иначе, СПАЛ днес довел и замяна за Бонифаци. От Ред Бул Залцбург пристигнал младият бразилец Игор за 3 000 000 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар