понеделник, 19 август 2019 г.

Кой е Матео Гарсия - капиталното попълнение на Звезда


Как е дошъл, каква му е кариерата досега и какво може да се очаква от него

Сагата е завършена. Матео Гарсия е нов играч на Цървена звезда!

В един от най-интересните трансферни епизоди на Цървена звезда за този век, аржентинското крило се приземи на Маракана като капитално подсилване. Както обикновено върви по тези пространства, еуфорията прерасна в истерия и пред Матео Гарсия ще бъдат поставени огромни и нереални очаквания, от традиционно изискващата публика на Звезда.

Играч за когото преди пет дни никой в Сърбия не е чувал (чест за изключенията), днес му се приписват митични способности и най-малко се очаква да премине трима играчи на Йънг Бойс с дрибъл и да постигне гол за класиране в Шампионската лига.

Истината е някъде по средата. Това че за Гарсия по-голямата част от футболна Сърбия не е чула, абсолютно нищо не означава. Неговото закупуване определено има повече смисъл и логика отколкото довеждането на някои други по-звучни имена в предходните сезони като Муче, Кафу, Стойилкович... Но също така е нереално да се очаква от младия аржентинец веднага да блесне въпреки че идва като подсилване за ключовия двубой против Йънг Бойс. Реални очаквания са Матео Гарсия да може в бъдеще да стане един от най-добрите чужденци в новата история на Звезда и по игрови качества може би да донесе повече отколкото носеше Неманя Радонйич чието напускане Звезда не успя да запълни в предходната година.

Първо да се подсетим как тръгна историята около пристигането на Гарсия. След елиминирането на Копенхаген и осигурените милиони от Европа, Звезда тръгна в реализацията на довеждането на капитално подсилване. Редица играчи са наблюдавани и са били желание за подсилване на крилото. От Ранджелович от Олимпиакос, през Дарко Лазович, Лео Нател от АПОЕЛ, Моха и Чаврич от Слован, до Варда от ПАОК. Ръководството на Звезда накрая се реши за Гарсия. Който в тази конкуренция наистина изглежда като най-доброто и най-логичното решение. Звезда в драматични преговори отнесе победата срещу Олимпиакос и ангажира Гарсия.


Да си припомним и детайли. Според нашите информации, обезщетението за Лас Палмас е 1 800 000 евро на три вноски. Испанските и аржентински медии пишат друга сума - 2 200 000 евро от които 20% отиват за бившия клуб на Гарсия Институто от който е дошъл на Канарските острови. Гарсия подписа договор за четири години с годишна заплата 500 000 евро.

Впечатлението е, че Звезда може би можеше да мине и с по-евтини разходи при купуването. Особено защото Гарсия влезе в последната година на договора, Лас Палмас не разчиташе на него и се знаеше, че трябва да го продаде. Испанците не са били в добра позиция да поставят големи условия. Но когато Олимпиакос се включил в надпреварата, ситуацията се промени и Звезда трябваше да бъде конкретна или да се откаже.

Що се отнася до договора на Гарсия, впечатлението е, че Звезда е минала добре. До преди две или три години договори по 500 000 евро бяха рядкост и истинска бомба в сръбския футбол. Все пак, цените във футбола драстично скочиха, парите са много повече отколкото преди три години, така че това глобално течение частично прелива и в сръбския футбол. Чуждестранно, а и качествено попълнение, днес не може да се намери за договор по-малък от 300 000-400 000 евро. Гарсия чак няма да е най-платен играч в състава. Повече от него заработват Марин, Боачи, Томане, а в лагера на големия съперник също има по-добре платени футболисти. Нещо повече, договорът на Гарсия е в ранга капитално подсилване. Дори и по-малък като се знае, че Звезда плащаше на безполезния Кафу около 700 000 евро.

Подпис на договор за четири години ясно говори колко сериозни планове има Звезда с Гарсия и колко очаква от него. Както в спортен, така и във финансов план когато дойде време за продажба. Планът е по-късната продажба на Гарсия да изплати всички вложени средства в него. Сътрудничество за четири години говори и че Звезда ще бъде спокойна поне две години и никой няма да може да я притисне да продаде Гарсия, ако тя не иска. С други думи, Терзич ще има силен капацитет за преговаряне и силни козове в ръцете като разговаря за продажбата на аржентинеца. Разбира се, всичко това под условието той на Маракана да се развие в играч какъвто се очаква...

А защо са големи очакванията и кой е всъщност Матео Гарсия?


Появява се в Институто от Кордоба като дете чудо и на 17 години заиграва във втора лига на Аржентина. И сбъдва мечтата на баща си. Марио Гарсия е обикновен човек от Кордоба чиято най-голяма страст е подкрепянето на Институто. Може би на вас името на този клуб не ви говори нищо, но има значение в историята на аржентинския футбол. Не е великан, няма трофеи, но има традиция в правенето на чудесни играчи. В него са поникнали големия Марио Кемпес, легендарния Освалдо Ардильес, накрая и актуалния ас Пауло Дибала. В него е поникнал и Матео Гарсия. Мечтата на Марио Гарсия всъщност се сбъднала когато завел Матео на първата тренировка. Гледал го на тренировки и мачове, но не е бил от онзи тип луди и болезнено амбициозни родители.

"Никога не ме е притискал... "Късмет сине, обичам те и ти пожелавам всичко най-добро. Нека това бъде твоят най-добър мач". Това е единственото което ми говореше преди мачове", разказва по-късно Матео Гарсия когато дебютира за първия отбор.

Така е създадена фотографията, която в аржентинските медии е придобила култов статус. Марио Гарсия как целува снимката на сина си във вестника преди мач на Институто. Фотографията е избрана сред 10-те най-добри в аржентинския спорт през 2015 година.


Преди това Матео е бил член на аржентинския национален отбор до 15 години, а е получавал и повиквателни за състава до 17 години. Откакто като 17-годишен дебютира в първия отбор на Институто, вече не е губил статус титулярен играч. Смятан е за най-големия талант, който се е появил в клуба от Пауло Дибала.

"Имаме хлапе със специални качества. По-различен е от останалите. Само трябва полека с него", говорил треньорът Чуло Ривойра.

След два сезона пристигнало и първото предложение. Лас Палмас през лятото на 2017 дошъл за Гарсия. Предложили 250 000 евро, но накрая трябвало да платят 400 000 и 20% от следващата продажба. Кике Сетиен дал зелена светлина за неговия трансфер. Доведен е като крило което с вертикална игра и бързина ще създава разликата по левия фланг.

Гарсия постепенно получавал шанс в Лас Палмас, в първите 16 кръга два пъти бил титуляр и три пъти влизал от пейката. По-късно играл почти непрекъснато. Повече като жокер от пейката отколкото като титуляр. Общо е играл 19 пъти в Примера, 11 пъти е влизал от пейката и вкара голове на Депортиво и Еспаньол. Най-много одушевил с игра в мача против Спортинг когато по оценки на испанските репортери сломил бразилския бек Дъглас като играчка. Във финала на сезона му се осъществила мечтата да се запознае с Лео Меси.

"Поговорихме 15 секунди, знаеше, че съм аржентинец, но не можах да получа тениска. Вече беше раздал шест, аз закъснях", разказва по-късно Матео Гарсия.

Изиграл е и четири мача в Купата на Краля, а особено впечатлил в мача против Атлетико в Мадрид когато вкара и подаде за гол при победата с 3:2.


Все пак, с идването на Мануел Маркес на треньорското място в Лас Палмас, бъдещето на Гарсия вече не е било на Канарските острови. Маркес го зачеркнал, за да форсира Ернан Толедо на мястото чуждестранен играч. Голям проблем за Гарсия е била ситуацията с паспорта. При идването от Институто е имало обещания, че скоро ще получи италиански паспорт и след това няма да се третира като чужденец, което в Лас Палмас ще отвори място за играч с паспорт извън ЕС. Две места за чужденци са били циментирани за Лемос и Араухо, а третото било дадено на Толедо. До ден днешен Гарсия не е получил този италиански паспорт...

Отишъл под наем във втородивизионния Осасуна. Там изиграл 12 мача, не е вкарал гол и след шест месеца отишъл под наем в Алкоркон. Тук вече е бил титуляр. За шест месеца е записал 21 мача и е отбелязал два гола. Очаквало се да получи нов шанс в Лас Палмас, но треньорът Маноло Хименес миналото лято се решил за други играчи на позицията ляво крило.

Реагирал бившият треньор на Лас Палмас Пако Ерера и го взел под наем в Арис. Лас Палмас по-рано имал чудесен опит с даването под наем на играчи в гръцкия футбол, като най-добрите примери са Араухо и Ливая. Оказало се, че и Матео Гарсия разцъфтял в Гърция при Ерера.


Аржентинецът започнал феноменално сезона в ограничения отбор на Арис с три гола и асистенция в първите пет мача. Още през октомври гръцките и испанските медии писали, че АЕК и Олимпиакос сериозно са хвърлили око на Гарсия за това лято. През март Фенербахче се споменавал като клуб с интерес. А през април се появила прилично чудна вест. Местният Провинсия писал, че Матео Гарсия е продаден за 3 000 000 евро?! Не е разкрито на кой, но се спекулирало, че става въпрос за Олимпиакос, АЕК или ПАОК. Арис имал срок до края на април да активира клаузата за откупуване на договора на цена от 6 000 000 евро, но не могъл да плати толкова и се отказал.

Гарсия след чудесния сезон (11 гола и една асистенция в 32 мача) се върнал в Лас Палмас, но там не разчитали на него и му е казано, че ще бъде продаден. Треньорът Пако Ерера, който го довел в Арис сега го искал в Бирмингам. Дерби Каунти и Суонси също така били заинтересовани, американският Ди Си Юнайтед, но накрая в надпреварата останали Олимпиакос, ПАОК и Цървена звезда. Звезда първо предложила 400 000 евро на сезон за три години, Олимпиакос предлагал над 600 000 евро годишно. Все пак, Гарсия първо дошъл в Белград на преговори и приел подобреното предложение на Звезда.


На Маракана му е обещана по-добра спортна перспектива, повече минути и по-значима роля в състава. Не се е водил от чисто финансови мотиви и стана четвъртият аржентинец в историята на Цървена звезда. Предшествениците Баркос и Муче бяха пропуски, Ибаньес остави положително впечатление, а от Гарсия се очаква да ги надмине значително.

Какво ще донесе Гарсия в играта на Звезда?

"Много е бърз и добър в ситуациите един на един. Но е нужно да напредне тактически. Особено що се отнася до движението. Понякога се забравя на терена и не изпълнява онова което треньорът иска от него. Още е млад и му е нужно хората да вярват в него. Нужно му е да се почувства значим. Пако Ерера знаеше това и затова опита да го доведе в Бирмингам. Но този фамозен италиански паспорт отново беше проблем. Още не го е получил. Имаше и предложение от Америка, но по футболни причини искаше да остане в Европа", заяви гръцкият журналист Тодорис Василис, който е наблюдавал Гарсия през миналия сезон в Солун.

Очевидно е, че в Звезда са убедили аржентинеца, че им е нужен, важен и в Белград ще получи онова което няма на някое друго място. Първи шанс ще има още в сряда в Швейцария. Ако Владан Милойевич прецени, че аржентинецът е готов веднага да влезе в огъня.

Като второто най-скъпо подсилване в историята на Цървена звезда, Матео Гарсия ще бъде под по-голям микроскоп отколкото който и да е негов съотборник. Но за аржентинския манталитет това не би трябвало да бъде пречка.

Цървена звезда досега е имала феноменална традиция с подсилванията от Гърция. Започвайки от треньора Милойевич, през Бен до Марин. Ако Гарсия бъде на нивото на двамата споменати, това ще е голямо нещо за Цървена звезда.

Автор: Александър Глигорич

Няма коментари:

Публикуване на коментар