четвъртък, 22 август 2019 г.

Какво има Звезда, а няма Йънг Бойс?


И за плашилата с които се пребориха червено-белите

Играчите на Цървена звезда, като и голямата част от децата по тези пространства в ранното отрастване сигурно са били плашени с плашила. Как изглеждат те, като се появят на терена, готови да ви отвлекат във вира на посредственост, отборът на Владан Милойевич видя миналата нощ в Берн. Поне в уводния дял на мача. Офанзивната тройка на Йънг Бойс в състав Асале, Нсаме и Нгамело беше олицетворение на спортните плашила, към които се включваше и десният бек Лотомба. Звезда беше жертва на лудешкото, диво и бързо темпо на швейцарския шампион, което успешно дирижираха споменатите играчи. Не можехте да ги хванете нито за главата, нито за опашката.

Но ключът е в онази констатация "Звезда беше жертва". Изглеждаше в тези моменти на доминацията на Йънг Бойс, че Цървена звезда в своите редове няма такава класа, съответно бързина. И че ще загине на последната пречка на пътя към Шампионската лига. Продължението на мача донесе по-различна картина, макар че, с ръка на сърцето, Йънг Бойс беше по-близо до победата. Има Цървена звезда нещо, което отборът от Берн, и когато е включен на трифазен ток - няма. Коктейлът от тези качества ще грее оптимизма на привържениците на Цървена звезда до следващия вторник, когато със сигурност ще стане ясно на коя страна ще отиде двубоя.

Теорията казва, че Асале, Нгамело и Нсаме в Белград ще имат много пространство да покажат какво знаят. Ще се играе на голям терен, но не и на изкуствена трева, която допълнително забързва и така бързите швейцарските козове. Обаче, и Цървена звезда ще има много какво да извлече от асортимента на едва отворената стока.

Да започнем с това, че Владан Милойевич ще има по-голяма възможност за комбиниране и правене на идеален състав. Картоните изчистиха защитникът Милунович и халфа Душан Йованчич, момчета, които със скока в играта и силни дуели трябва поне малко да унищожат силата и изразителната физическа мощ на Нгамело. Плюс като още една важна опция може да се отвори и Милан Павков.

Цървена звезда, предвождана от Владан Милойевич, е свикнала да живее за такива мачове. От онзи Краснодар, до Залцбург, и Копенхаген непрекъснато беше в ужасни и трилър ситуации. И някак преживяваше. Така че, психозата, която от днес до вторник в 22 часа ще се усеща в цяла Сърбия заради големия реванш мач и за йота не смее да разстрои плановете на Милойевич. А това е много важно, защото швейцарците тепърва трябва да покажат дали са готови да издържат опасните дни на високо напрежение. Особено, защото против себе си ще имат 60 000 привърженици.

Йънг Бойс в предходните години в Европа се профилираше като добър домакин. В последните 15 европейски гостувания имат само един триумф. Наистина, него го постигнаха през август миналата година когато против Динамо в Загреб, точно както и сега против Цървена звезда, висяха за класиране в Шампионската лига. След реми в Берн и преднина на "модрите" успяха да обърнат резултата в гората на Максимир. Сега ще ги тестира Цървена звезда.


Много пъти вече подчертахме бързината и физическата сила на офанзивното трио на Йънг Бойс, към което ще се прибави и Оро, но също така е факт, че швейцарците в своите редици нямат класен играч като Марко Марин. Бившият национал на Германия отново показа, че е играч от Шампионската лига. Когато с грациозност и талант си играете със съперниците, тогава някак е ред футболната съдба да ви почерпи с гол. На Марин това не му се случи в Берн, което означава, че в Белград всичко може да бъде наваксано. Колко всъщност Марин е достоен за топ нивото говори още нещо. Всички съперници на Цървена звезда знаят, че той е този, който създава предимство. Проучват го. Пазят го. Удрят го. Но идеологът на играта и поред всички анализи и засилено внимание успява да изчака момента.

Липсваше му късмет, както на Матео Гарсия сили. Аржентинецът има пет дни да се вдигне, макар че в такъв кратък времеви интервал ще продължи да е далече от максимума. Последният състезателен мач е изиграл през март. Достатъчно ще бъде веднъж да побегне като в 46-ата минута на първия мач, или да направи една асистенция като онази към Марин.

Под радара, най-вече заради Матео Гарсия, премина постигнатото от Томане. Игра само десет минути, но остави повече от добра производителност. Не говорим за опасностите, които създаваше, но с енергия, способността да издържи дуел, португалецът успяваше да даде почивка на отбраната. Свърши хубава работа за отбора, което означава, че се изтъкна като сериозна опция за реванша. Много сериозна опция.

Има, следователно, неща, които Йънг Бойс не е видял от Звезда...

Автор: Дарян Неделькович

Няма коментари:

Публикуване на коментар