вторник, 24 септември 2019 г.

Заради лудака, който спи на стадиона с Интер вече няма ебаване


"Ако завършим наравно, в автобуса при завръщането у дома би се чуло само летенето на муха. Никой с никого не би говорил от яд", е стара история от Италия свързана с Ювентус, която е така и днес.

Заради Антонио Конте, който след 1:1 против Славия Прага в Шампионската лига останал бесен да спи на стадиона, същата е ситуацията и в днешния Интер, който полека абсорбира лудия, победителски манталитет на Конте.

Конте, ядосан заради неочакваната издънка, първо нарече себе си явно магаре, а после реши да не се прибира вкъщи при своето семейство, а да остане на стадиона, за да проучи мача в детайли.

Извлякъл е всички негативни неща от мача и на другата сутрин на висок тон ги гравирал в мозъците на своите играчи. За Конте проблемът не е лошия резултат, той критикува играчите за намалената агресивност и невъзможността за налагане на авторитета против по-слаб съперник.

Уроците родиха плод и още в неделя Интер надигра Милан с 2:0 и остана единственият стопроцентов отбор в Серия А след четири кръга. Всичко е било както го е замислил, а да не се стигне до отпускане, новият урок го е предал навреме.

Луда прослава и урок преди времето му

Играчите, които не участваха в дербито изпрати на тренировка след мача и докато едни се къпели след победата, други нижели обиколки.

Антонио Конте, бившият трофеен капитан и треньор на Ювентус, пристигна на Меаца еднакво мотивиран както и през 2011 когато с разнебитения Ювентус, дотогава майстор за спечелване на седми места, спечели Скудетото без загуба.

Гази конкуренцията, използвайки своите три свещени постулата, а това са психологическа твърдост, физическа мощ и съвършено обиграни защитни механизми в любимата му формация 3-5-2.

Затова Интер го направи убедително най-платения треньор в Серия А (на сезон по около 11 милиона евро, два пъти повече от Маурицио Сари в Ювентус) и пред него постави две основни задачи - да създаде стабилен и як отбор, който да влезе в борба за трофеи, веднага през този сезон.

Беше му даден състав от играчи по негова воля. В най-големия трансфер в историята на клуба (65 милиона евро платени на Юнайтед) получи Ромелу Лукаку, на когото настояваше още като мениджър на Челси.

Пристигна и Диего Годин от Атлетико Мадрид, след изтичане на договора, а средната линия е освежена с идването на италианските национали Стефано Сенси и Николо Барела.

Процесът на обиграване е в ход. Това не са брилянтни футболни представления, но почеркът на Конте вече се вижда. Интер вече няма да е симпатичен състав чийто представления ще варират от ужасни до върховни и с него вече няма да има подигравки.

Бившият италиански селекционер влезе в главите на играчите и започна да работи онова което може най-добре - да им вдига самочувствието до крайни граници.

Празнуването на Конте и Лукаку след гола на белгиеца за 2:0 против Милан е и картина на новия Интер на Конте, който през този сезон е готов на всичко.

Голът доживяха сякаш е решаващ във финала на Шампионската лига, а вярвайте, емоционално ще се празнува и всеки следващ.


На неговите тренировки играчите не се държат на крака от умора. Това пасва на Брозович

Още на първите тренировки насред дивите летни температури играчите на Интер не се държаха на крака от умора и болки. Буквално.

След два-три дни някои играчи имаха и леки травми несвикнали с почти тираничния режим на треньора с болезнен победителски манталитет.


Неговият характер съвпада с този на Марсело Брозович на когото без размисляне даде ключова роля в отбора. При това, безукорната физическа подготовка на Марсело му дава възможност с лекота да се справя с тиранията на новия треньор.


Игрите на Марсело в националния отбор най-накрая показаха, че той е способен и в Интер да бъде ключов играч. С Лука Модрич и Иван Ракитич достигна футболна зрялост, опрости играта и благодарение на своите извънредни качества доминира и при Антонио Конте.

Интер без него днес е немислим, което се видя против росонерите. Освен че (щастливо) вкара за заслуженото повеждане в началото на второто полувреме, Марсело беше най-доминиращата фигура в двете посоки на играта.

Изтича 13,1 километра, най-много, което е с километър повече от съотборника Николо Барела. Имаше 84 докосвания на топката и 91% прецизност в подаванията. При това създаде стопроцентово положение и спечели четири дуела.

Брозович присъства навсякъде, а когато и съотборниците го следват по количество вложена енергия, тогава на терена изглежда перфектно, на нивото на един от най-добрите европейски полузащитници.

Ако питате треньора на Динамо Ненад Бйелица, всичко е ясно.

"Много малко се говори и писа за него, а той е един от тримата най-добри световни полузащитници", заяви стратегът на модрите след победата на Хърватия в Словакия с 4:0, когато Брозович беше брилянтен.

Брозович отговаря на Конте и защото е играч когото е трудно да впечатлиш. Точно заради понякога своето флегматично поведение не се плаши от конкуренцията и силата на противника и е наясно със своите качества, които начинът на игра на Конте извлича на повърхността.

Безкомпромисно чистене на съблекалнята 

Конте още през този сезон планира да изпревари Наполи и да наруши осемгодишната доминация на Ювентус и тази идея още от първия ден подготвя да всади в своите играчи.

Така се случи и реконструкция на манталитета. За Интер, напълно е сигурно, всяка издънка като скорошната против Славия Прага в Шампионската лига от този сезон представлява катастрофа.

Така е сега в Интер. Конте инсталира това от първата секунда в умовете на играчите, които трябва да се справят с това. Първите знаци не бяха съвсем позитивни, но всичко угаси споменатата победа над Милан с 2:0 в която той дори и при сигурната преднина няколко минути преди края ядосано вика на играчите заради някои детайли.

Заради силното напрежение между играчите не изненадват и повишените тонове между Марсело Брозович и Ромелу Лукаку след 1:1 срещу чехите - същите двама още срещу Милан на терена излязоха прегърнати и в приятелски разговор, защото точно Конте застана между тях и обясни и на двамата, че няма да толерира пръсване по шевовете.

А точно тази болка унищожаваше предишните сезони на Интер, най-очевидно предходния когато бурето барут експлодира. Сред играчите съществуваха кланове, а най-силен беше онзи на бившия капитан и най-добър играч Мауро Икарди когото нефутболните неща (чети: скандалната съпруга и мениджър Уанда Нара) прехвърлиха в статус нежелан, от управата, треньора, привържениците и съотборниците.

Аржентинският голмайстор е неоспорима класа, която по футболен опус има място в първия състав на Интер, но проблематичният характер трябваше да бъде отстранен.

Подобна ситуация дочака и Иван Перишич. Хърватското крило от идването в клуба беше незаменим по крилата, но след идването на Конте, най-вече заради преминаването към 3-5-2, стана излишен.

Опитваше по полувреме с Иван на позиция ляв бек и нападател. Не се получаваше. Перишич не можеше за една нощ да стане универсален бек или нападател, а Антонио няма търпение.

При него всичко трябва да е веднага и сега. "Приятелю, аз бързам", би казал покойният Стьепан Спайич. Бърза и Конте. Отписа Перишич след десетина дни подготовка.

"Който не може да се приспособи към моите изисквания, най-добре да отиде някъде другаде", беше ясен на една от първите пресконференции в миланския клуб.

Иван завърши в Байерн, Икарди в ПСЖ, а Раджа Найнголан, през миналия сезон най-голямо подсилване на клуба, под наем в Каляри.

И белгиецът нямаше кой знае какъв сезон. Имаше проблеми с поведението, а всичко кулминира с тежката семейна ситуация.

И Конте и Интер се отказаха от потенциални рехабилитации на неоспоримо чудесния полузащитник, защото самият Раджа ментално не е максимално употребим.

Запомнете името: Стефано Сенси

Затова в Интер пристигнаха някои нови момчета, от които на старта изпъква Стефано Сенси. В Интер не завърши случайно - Джузепе Марота го е следил години, докато още беше директор на Ювентус.


Сенси е бил предопределен за Ювентус, но торинският клуб в средната линия бил препълнен със скъпи чужденци и за Сенси от Сасуоло нямало място. Щом Марота през декември 2018 пристигнал в Интер, тръгнал по привличането на дребния 24-годишен младеж.

Конте му намерил място до Брозович и двамата са главната задвижваща сила. Сенси излъчва всичко което Конте търси от своите предани войници - послушно уважение на неговите тактически замисли и енергично участие.

Когато Конте по такъв начин подготви и обучи играчите, тогава той винаги е крачка пред конкуренцията. Така днес Сенси след пет участия за Интер има два гола и три асистенции и стана титуляр национал на Италия и незаменим в клуба.

"Не чувствам голяма отговорност, заради съотборниците, които ми облекчават ситуацията на терена. Всичко зависи от нас, защото сме чудесен състав, смятам, че никой не е над отбора. Конте е един от най-добрите треньори в света. Ако играч няма някое качество, той ще направи всичко да му го даде. Когато имате него на пейката, когато той ви гледа, тогава трябва да давате всичко от себе си", заяви Сенси в началото на септември.

Подсеща малко на Уесли Снайдер, с топката може каквото поиска и внася доза чар в отбора на Интер.

"Сенси е специален играч. Той е много прилично момче, може би твърде фин за футбол. Има чудесна личност и бързина на мислене на терена, което го прави един от най-завършените полузащитници в Серия А. Мнозина бяха скептични заради неговите физически способности, но аз не съм, защото талантът не се мери в сантиметри и килограми", заяви Рино Фоски, треньорът, който го забелязал в Чезена като 18-годишен.

Буре барут натъпкано с амбиции

Интер е наострен в такава степен, че Лукаку и Брозович жестоко се скарали заради Славия. Белгиецът, най-скъпата покупка в историята на клуба, упрекнал съотборника за липсата на организация на играта, което засегнало хърватския национал, отговорен за разпределянето на топката.

По-големият конфликт е предотвратен от съотборниците, а не е изключено такива да има и в бъдеще, защото Конте насади в главите на играчите, както вече казахме, че са най-добрите и всяко посърване е катастрофа.

Голям залък е това за повечето в състава, които през последните сезони свикнаха с неуспехи, размирици и разделение. Повечето играчи на Интер, главно свикнали с неуспехи в изминалите сезони, това ги поставя под голямо напрежение.


Първото малко пропукване се случи след Славия въпреки че в групата има още пет мача за поправяне на ситуацията, но Конте, гений когато става въпрос за психологическа подготовка на играчите обвини - себе си.

"Излязох магаре, трябва да ме пратят в ъгъла. Оставете моите играчи, те са млади. Не са виновни за това, защото не съм ги подготвил за всички сценарии", заяви след Славия и анализира инцидента между Брозович и Лукаку.

"Обожавам ги, понякога съм ядосан, защото са твърде добри. Трябва да бъдат малко по-лукави. Сблъсъците са добре дошли, защото това означава, че кръвта им тече във вените и има огън вътре. Бил съм играч, влизах в разправии със съотборници много пъти и след това отивах на вечеря с тях. Това не е нещо голямо."

Антонио остри отбора със своите брутални методи. В Интер от известно време има искри на всички страни и възможните сценарии са само два:

Първият, Интер задвижван от Конте да стане шампион на Италия, и втория, всички заедно да изгорят в твърде голямото желание, ако Ювентус и Наполи просто ги надминат в маратонската борба за Скудетото.

Тогава и Конте би изгорял и въпросът е какъв би бил след това, защото досега в своите дебютни сезони винаги е успявал да хвърли конкуренцията на пода.

Автор: Деян Ловрич

Няма коментари:

Публикуване на коментар