вторник, 24 септември 2019 г.

Бягство от дербито


Поразителен е фактът, че и тридесет хиляди души не могат да се съберат в период когато Цървена звезда играе в Шампионската лига, а Партизан в Лига Европа.

За най-големия празник в сръбския футбол ще се говори още дни. Победата на Партизан постигната във финала благодарение на резервите Сейдуба Сума и Зоран Тошич, тактиката на Цървена звезда с трима защитници и подсилена среда на терена, може би и най-спорният детайл от 69 минута когато на шампиона беше отменен гол, ще продължава да е в центъра на вниманието.

Силното впечатление от всяко вечно дерби по положителен или отрицателен начин винаги оставят привържениците. В Хумско три дни след 20 000 деца на мача от Лига Европа Партизан - АЗ Алкмаар се върнаха най-пламенните поддръжници на черно-белите със симпатизантите на техния вечен противник.

Нищо необичайно не се случи. Сблъсъци с полицията преди мача в северната трибуна, разни транспаранти, димки, факли, обичаен колорит на всеки сблъсък между нашите най-големи клубове. С това е свикнало мнозинството посетило сблъсъците на сръбските великани, което не означава, че поведението на публиката им допада.

Причината би могла да бъде хроничната несигурност на зрителите. Трудно в неделната надвечер някой от присъстващите на стадиона в Хумско се е питал колко деца отпреди само три дни по-рано са дошли на мач. Малчуганите се наслаждаваха на два европейски мача на черно-белите и изглежда, че единствено наказание на УЕФА може да повлияе на тях и техните родители да присъстват на спектакъл.

Дерби без атмосферата, която правят привържениците на двата клуба не би имало чар. Грозно е, за мнозина и над здравия разум постоянно да се присъства на немили сцени, прекъсвания на мача заради факли и дим. В някои държави на стадионите се отива, за да се седи и да се наслаждава, а не да се страхува дали някой от посетителите няма да загине от пиротехника, за чиято употреба дълго никой не намира или не търси лек.

Автор: Златибор Репич

Няма коментари:

Публикуване на коментар