събота, 12 октомври 2019 г.

Как БиХ изгубила Златан: На едно листче хартия бяха името и номера


След като Златан Ибрахимович получи статуя в своя Малмьо от Шведския футболен съюз, боснохерцеговският портал Sportske.ba излезе с история за това как Златан не е заиграл за националния отбор на Босна и Херцеговина.

За Швеция Ибра изигра 116 мача и заби 62 гола, а лесно можеше да бъде различно. Конкретно, става дума за история как през 1999 е открит тогава 18-годишният Златан Ибрахимович от Малмьо.

Видял го е босненец от Вишеград, който след това изпратил съобщение до приятел в Сараево, а той го препратил на журналист.

"Тази хартия ми даде фотографът в Дневни Аваз Зияд Касапович, а на него Расим Сулькич от Вишеград, треньор в Швеция. На него са данните на Златан Ибрахимович и Адмир Ресулович, талантливи футболисти. И контакта на Расим Сулькич, бивш играч и треньор, който сред първите разпознал таланта на Златан. Нямаше WhatsApp и Viber, мейловете тепърва проработваха, но информацията за чудесния играч стигна до Сараево. Адмир никога не се яви и бих искал да знам какво се е случило с неговата кариера", пише в текста.

За Златан в Малмьо и тогава се знаело доста, но в Босна и Херцеговина много малко.

"Ако му уцелиш нерва, ще чуеш интересна житейска история. Моля те нека там в Босна разберат за него", казал Расим Сулькич на журналиста.

В медиите в Босна и Херцеговина скоро излязъл текст за Ибра като потенциален национал на страната, но това не се случило.

"Липсваше повече упоритост от наша страна, а по-малко гордост. Можехме да го имаме за всички времена с хубави думи, обещание, че имаме сериозни планове с него. Съдбата не беше да заиграе за БиХ, а аз знам, че като журналист направих единственото което можех тогава - да го представя на нашето общество като играч и да го помоля да разговаря с хората от нашия Съюз. Прие разговор, но нямаше договор. Историята е известна", заключи авторът на текста.


Няма коментари:

Публикуване на коментар