събота, 25 януари 2020 г.

Тихо, оставете го да мечтае


Падат рекорди, къде са границите на Ерлинг Халанд?

Привилегия. Точно 81 365 привърженици видяха премиерата на Ерлинг Халанд пред Жълтата стена. Премиера, която заплашва да събори много рекорди не само в немския, а и в световния футбол. Настрана, че стана първият футболист, който в първите два мача в Бундеслигата е постигнал пет гола, нека на втори план остане и фактът, че е първият на когото за тази бройка му бяха нужни само 59 минути в срещите с Аугсбург и Кьолн, същината е, че след бляскавото начало в Борусия цялата планета пита къде са границите.

Защото, ако преминаването от Залцбург в Дортмунд изглеждаше естествено, тогава е очаквано и в среда, която подхранва офанзивен стил младият норвежец да нарасне като мая. Да стане онова което е Роберт Левандовски днес. Машина за голове.

"Момчето мечтае, не искаме да го будим", сякаш шепне Михаел Цорк, спортният директор на клуба. "Изключително амбициозен е, иска да вкарва голове чак и на тренировки, доста се нервира всеки път когато пропусне шанс."

Един не използва в петък вечерта. Следващите два да. Шест удара за два мача, пет гола. За едва 59 минути на терена. За сравнение, за същото постижение на Аласан Плеа от Мьонхенгладбах му бяха нужни 1259 минути, Бас Дост от Айнтрахт 853, на Лукас Аларио от Леверкузен 697, а на Пако Алкасер в Дортмунд 72.

"Неговият дебют в пролетната премиера беше вълнуващ. Сега постигна още два гола в първия мач пред нашите привърженици. Не може по-добре от това. Изключително сме щастливи, но призовавам хората да останат разумни и спокойни и да го оценят по-късно. Начинът по който реализира шанса при втория гол показва с каква самоувереност разполага. Няма много такива играчи на планетата. Беше хладен като лед в неизгодна ситуация", поясни Себастиян Кел, член на управата на жълто-черните, задължен за трансферите.

Халанд е купен за само 20 000 000 евро и под условието да продължи така много бързо ще оправдае не само сумата дадена за трансфера, а и за бонусите (8 000 000 за бащата само за подписа, 10 000 000 на агента Мино Райола, както и заплатата 6 000 000 евро).

"Затова сме го и довели. Да бъде магичен", заяви капитанът Марко Ройс, наясно, че най-сетне има кой да вкарва голове, да няма нужда треньорът да го слага на позиция "фалшива деветка".

Задачата на нападателя и така е да използва шансовете. Халанд прави това очароващо лесно. През този сезон в 24 мача във всички турнири е постигнал 33 гола - от тях чак осем на най-голямата сцена, Шампионската лига - а записа и седем асистенции.

"Неудържим е! Непрестанно иска да премества границите, да побеждава. Като треньор, чувствам се фантастично, че имам такъв футболист на разположение. Мерси боку", на френски благодари на младата звезда във възход Люсиен Фавре, опитният стратег на Борусия.


При Халанд най-много одушевява, че вместо него говорят делата. Не думите. Няма го пред журналистите - излезе през задната врата на стадиона, без нито едно изявление, въпреки че можеше без проблеми да се "шири" - не публикува твърде много по социалните мрежи, не издава следа на арогантност, още по-малко славата да го е ударила по главата. Само да потрае. Защото, точно по примера на неговия сънародник Мартин Йодегард може да научи как е когато милионите и насочените рефлектори помътят разума.

"Гледаме го всекидневно как тренира, как се държи, колко е посветен. С такова отношение има големи шансове да продължи да тресе мрежите серийно. Наистина ми допада неговата работна етика. Нереална за момче на само 19 години. Веднага се вижда, че става дума за изключителен играч. Ще се наслаждава докато е с нас", прогнозира Матс Хумелс, защитник на Борусия.

Целият клуб очевидно се труди от Халанд да направи играч за бъдещето. Доведе го за относително дребни пари, а ще го продаде за огромни. Междувременно се очаква, преди всичко, да се изплати в спортен смисъл, Борусия да спечели от неговото постижение на терена, да си върне лидерството в немския футбол.

"Единствената щета е, че бързо започна да му пада формата. Първо вкара три гола, сега два, боя се в следващия мач да не постигне само един", шегува се Роман Бюрки, вратар на жълто-черните, преди да продължи със сериозен тон: "Има всичко което е нужно на нападателя. Тренира усърдно, работи над себе си, вижда се, че е умен."

Колко са сериозни на Вестфален се вижда и по решението на треньора Фавре да не слага Халанд на всяка цена в първите 11. Под основанието, че месец е бил извън състезателен ритъм, треньорът и в двете срещи го остави на пейката. Въпреки че мнозина очакваха, че след хеттрика в Бавария за него трябваше да има място сред титулярите, опитният стратег очевидно се грижи и за психологията, държа новото острие в резервите до 25 минути преди края. А той в останалото време от общо осем контакта с топката беше в три шанса и вкара два гола.

"Фактът, че е млад засилва впечатлението за неговите възможности. Нереално бърз е, научил е как най-добре да използва своето тяло. Истинско оръжие е", посочи Юлиан Брандт към факта, че Халанд е висок 194 сантиметра, което го прави атипичен централен нападател, способен силата и бързината да превърне в предимство каквото малцина могат да следват, а и съотборникът Торган Азар го хвали: "За 57 минути той постигна повече голове отколкото аз за целия сезон."

В Дортмунд доволно потриват ръце. На Олд Трафорд вероятно се чешат по главата, защото въпреки желанието на Оле Гунар Солскяер, който го е тренирал в Молде, Ерлинг Халанд зави в Борусия и в първите два мача вкара повече голове отколкото целият Манчестър Юнайтед от началото на 2020. И това говори нещо: за нападателя на модерната епоха и за състоянието на Червените дяволи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар