понеделник, 17 февруари 2020 г.

Как Джордан се запозна с Цървена звезда и защо държеше нейно знаменце в студентската стая


Майкъл Джордан е един от най-добрите баскетболисти в историята, но и човек, който обожава голфа, а когато тези две неща се съберат със залагане, получаваме невероятната история зад кариерата на известния играч на Чикаго.

За кариерата на според мнозина най-добрият баскетболист на всички времена, който днес навършва 57 години се знае почти всичко. Все пак, има и някои по-малко известни факти. Един от тях е свързан със следния детайл. На стената зад човека, който беляза историята не само на баскетбола, а и на спорта, стои и емблемата на Цървена звезда, знаменце, което Джордан получава на юношески турнир в Солун.

Майкъл Джордан е играл против Цървена звезда, в мач в който отборът на Северна Каролина побеждава с резултат 105:104 и то след две продължения. Не знаем дали е нужно да се казва, че Джордан има най-голяма заслуга за поражението на Цървена звезда, като постига 32 точки. Мачът е изигран на 23 октомври 1983 година в рамките на турнир, който се провежда в Солун. Тогавашният треньор на югославския клуб Ранко Жеравица изключително ценял американския колежански баскетбол и обичал да праща своите играчи на усъвършенстване, за да "попият" колкото може повече от американците. От друга страна и Ранко е бил ценен сред американските специалисти и добър приятел с тогавашния треньор на Северна Каролина Дийн Смит.

За отбора на Цървена звезда в който помощник треньор е бил Божидар Малькович тогава сред останалите са играли и Райко Жижич, Предраг Богосавльев, Зуфер Авдия, Стеван Караджич, Зоран Радович, Слободан Янкович, Сърджан Дабич... От другата страна в отбора на Северна Каролина поред Майкъл Джордан са участвали и Сам Пъркинс, Мат Дохърти, Кени Смит, Брад Дохърти...

По разказите на баскетболисти на Цървена звезда малко е делило белградския клуб от победата, но точно Джордан откраднал топката и постигнал решаващите точки.

"Когато много години по-късно като треньор на специализация гостувах в Северна Каролина получих книга с посвещение в което пише: "На играча, който за малко да победи големия Майкъл"", каза в последствие билият треньор на Цървена звезда Стеван Караджич. Покойният треньор Ранко Жеравица тогава е казал за Джордан:

"Имал съм възможността по цял свят да видя баскетболни таланти, но Джордан наистина е баскетболист от космическа класа". Знаем какво е постигнал после Майкъл Джордан, как е играл и без дилема стана най-добрият баскетболист на всички времена.


Джордан шест пъти беше шампион и също толкова пъти решаващ играч във финала, в пет случая беше играч на сезона в НБА, има 14 участия в Мача на звездите и три трофея за най-добър играч в него. Десет пъти е бил най-добър стрелец в лигата. Бил е най-добрият играч в отбрана, с най-много отнети топки, има две олимпийски злата...


Няма коментари:

Публикуване на коментар