неделя, 1 март 2020 г.

В историята никой не е по-добър от Джокович под натиск


Уимбълдън 2005 година, тогава 18-годишният Новак Джокович играе мач от втория кръг с Гилермо Гарсия-Лопес.

На някакъв "ляв" терен, знам, защото вместо пред телевизора седя в стаята пред компютъра и трескаво следя резултата на "лайвскора" на Уимбълдън, чакайки да позеленее правоъгълника с името и фамилията на тогава голямата сръбска тенис надежда.

Губеше с 0:2 в сетовете, испанецът имаше преднина и в третия сет, а ако паметта не ме лъже, сервираше за мача и имаше 40:0. Новак тогава спаси три от общо шест топки за мача и победи с 3:6, 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (7-3), 6:4. В третия кръг в четири сета Новак изпадна от Себастиян Грожан, а тогава за пръв път в кариерата влезе в Топ 100.

Петнайсет години по-късно, като един от най-добрите тенисисти на всички времена, Джокович в полуфинала на турнира в Дубай отново спаси три поредни топки за мача и победи Гаел Монфис с 2:6, 7:6 (10-8), 6:1.


Между тези два Новак още 13 пъти е печелил сблъсъци в които се е изправял пред топка за мача - в тези общо 15 победи е спасил чак 47 топки за срещата, а тук има и дуели, които ще завършат в историята на тениса. Триумфът над Федерер на Уимбълдън миналата година, след това и Откритото на САЩ през 2011 и "известният ретур", Ню Йорк година по-рано и отново победа над Роджър, когато Джокович окончателно разбра, че може да побеждава Надал и него и на най-голямата сцена. След това онзи луд двубой с Цонга и четири спасени топки за мача на Ролан Гарос 2012 година, пет топки за мача и обрата във финала на Шанхай през същата година срещу Анди Мъри.


От друга страна, Новак е загубил само три мача в които е имал топка за мача - от Надал в Мадрид през 2009, две години по-рано в Ротердам от Южни и през 2018 в Куинс от Чилич. За сравнение, съотношението на Федерер е 22:22, докато Надал в 14 мача е спасявал топка за мача и е печелил, докато в осем дуела е изгубил, след като е имал топка за успех.

Несъмнено, когато се стигне до там една точка да решава, и късметът е важен фактор, това Джокович сам първи ще каже, но такъв резултат и такава извадка все пак не могат да бъдат случайни - Новак, ако не е най-добрият за всички времена, то всякак е тенисистът, който в историята играе най-добре под най-голям натиск. Както констатира моят британски колега Тумани Карайол: "Novak Djokovic is the most CLUTCH player of all time, right?"

Многобройни са и дуелите в които Джокович не е спасявал топки за мача, но е изглеждало свършено, само за да отнякъде да намери нова психическа сила, да се успокои и да заиграе както умее, особено на най-големите турнири. Най-скорошният пример е финалът на Откритото първенство на Австралия с Доминик Тийм, но има още много, особено от 2011 година насам.


Иронично, в споменатия дуел с Монфис Джокович не беше точно "clutch" какъвто иначе е. Форхендът, който през януари му донесе много добри неща, изобщо не му служеше, а във финала на втория сет изпусна топки за сета главно заради свои грешки от форхенд, в два случая в удобни за атака ситуации.

Стигна Монфис до поредни топки за мача, но тази крачка, която стана цел за французина стана два пъти по-трудна против човека, който в кариерата никога не е побеждавал. Така беше и сега, беше достатъчно само малко да му затрепери ръката на Монфис, само малко да се разколебае и Джокович като леопард да сграбчи възможността. Накрая, на осмата топка за сета Гаел направи двойна грешка при сервис и така мачът де факто беше решен.

В три мача преди това Джокович проведе едва три часа на терена - срещу Джазири това се и очакваше, против Колшрайбер можеше, но и не трябваше, но малцина са очаквали така да отнесе от терена Карен Хачанов. Повече къси точки и повече лесни точки от сервис, това е фокусът на Новак от известно време и такива дуели дългосрочно ще му удължат кариерата, което е и целта.


В полуфинала нямаше много лесни точки от сервис, Джокович продължава да може миньорски да копае за победата, но това от дълго време не му е предпочитания начин за стигане до победата. И във финала със Стефанос Циципас Новак не игра така както желае, особено в първата част на първия сет, беше твърде пасивен, но сега беше показно на дефиницията за човек, който играе най-добре в най-важните точки.

Три точки илюстрират това най-добре. Първата топка за пробив в мача спаси с агресивен форхенд в ранната фаза на точката, напълно различен подход в сравнение с играта, която предлагаше до този момент. След това, своята първа топка за пробив реализира с най-добрия удар за деня (общо 3/3 топки за пробив в мача) - Циципас имаше инициативата, нападна достатъчно дълбоко и прецизно за всички останали играчи в света, но не и за Новак, който изпраща "ракета" с преминаващ удар, па гъркът не стигна и да постави ракетата за воле.


И номер три, точката с която мачът определено беше решен, топка за пробив при 4:4 във втория сет - един от неговите специалитети, преминаване от отбрана в нападение с форхенд диагонал от движение, след този удар с всеки следващ още повече увеличаваше инициативата и завърши със забивка на мрежата. Това беше една от онези точки на Джокович, които дават усещане за дълбоко задоволство на всеки неутрален зрител.

И, за разлика от някои мачове, в двата гейма в които сервираше за сета/титлата, Новак изгуби общо само една точка. Циципас не блестеше, още осцилира в ретура и правеше повече грешки отколкото по принцип, частично и заради умората след десет дни непрестанна игра, па Джокович и без своята "А игра" достигна до повече или по-малко рутинен триумф, по това подсещаше на финала в Париж с Шаповалов във финиша на миналата година.

От началото на сезона Джокович спечели АТП Купата със Сърбия, Откритото на Австралия и Дубай, а между тези 18 победи се намират почти всички играчи от тенис върха - Монфис два пъти, Шаповалов, Медведев, Надал, Федерер, Тийм, Циципас.

Смятайки и Купа Дейвис от миналата година, Новак навърза 21 триумфа, но неговата кариера е такава, че това му е чак седмият най-голям низ от победи в кариерата - 43 (2010/2011), 28 (2015), 28 (2013/2014), 23 (2015), 22 (2018) и 22 (2012/2013).


Сериите не натоварват Джокович, отдавна е намерил начин това наистина да бъде така и това е очевидно не по думите, които изговаря, а по начина по който ги казва. Когато Новак казва "подготвям се специално за всеки мач и всеки ден", това продължава да е фраза, която използват почти всички спортисти, но която Джокович успява да превърне в практика - първо в своята глава, а тогава и на терена. И тук се крие дял от неговата мощ.

Следващият турнир за Новак ще е Индиън Уелс, който започва на 9 март. Този турнир Джокович е печелил пет пъти, за последно през 2016 година, откакто в Калифорния не е записвал добри резултати, точно както и в Маями - защитава трети и четвърти кръг.

"Наистина съм мотивиран да играя добре там. Също така, тук има много точки, които мога да спечеля", каза Джокович.

Веднъж описа себе си като гладен вълк - и най-големите успехи Новак бързо ги сварява, па не изглежда, че скоро ще бъде сит. И не трябва.

Автор: Саша Озмо

Няма коментари:

Публикуване на коментар