петък, 27 март 2020 г.

Джокович дарява милион евро на Сърбия за набавяне на медицинско оборудване


Новак Джокович ще дари милион евро на Сърбия в борбата против пандемията корона вирус. Джокович със съпругата Йелена ще помогнат за набавянето на респиратори и медицинско оборудване.

Най-добрият тенисист в света съобщи това в групова видеоконференция с журналисти, като се включи от Марбеля.

След завръщането от САЩ Новак прекара няколко дни в Белград, след което отпътува за испанския курорт където се подготвя в изолация.

В обръщението към журналистите той подчерта, че сега е времето хората да се обединят и да помогнат на здравните работници.

"Голяма благодарност и поздрав за медицинските лица, които с месеци се борят за здравето на хората и се опитват да им помогнат по всякакъв начин. Броят на заразени хора расте от ден на ден, така че моето семейство и аз с помощта на Фондацията решихме да съберем възможно най-много информация как най-добре да дарим пари, време и знание. Как това да повлияе на най-голям брой хора из цяла Сърбия", каза Джокович.

Носителят на 17 титли от Големия шлем с Фондация Новак Джокович ще опита да употреби възможно най-добре събраните пари, а разкри и как е стигнал до респиратори.

"На китайския пазар стигнахме до респиратори. Благодаря на китайците, те са ни големи приятели. Моите баща и майка имат приятели в Европа, в Германия намерихме респиратори. Благодаря на властите, които бяха на разположение в последните няколко дни. Опитвахме да комуникираме и с медицинските специалисти, както и с много хора с добра воля по целия свят, които ни даваха информация."

Сръбският ас отправи и призив към всички, които имат възможност да се придружат към него в акцията по събиране на помощ.

"Аз ще продължа да събирам около себе си хора, които всекидневно ме търсят и искат да се придружат. Не може всеки да помогне, мнозина са пострадали от всички страни и са в проблеми от тази ситуация. Но, за щастие, има много хора и компании, които могат да помогнат. Ще отворим специална сметка в тази извънредна ситуация както го направихме и миналия път когато всички ни връхлетяха наводнения. Отборът на Фондация Новак Джокович е обигран и готов да помогне."

Новак и Йелена всеки ден следят новините от страната и комуникират с екипа, който работи оперативно в Сърбия.

"Борбата не е лека, бройките не са приятни, но съм уверен, че от това ще успеем да излезем още по-силни отколкото преди. В тази борба е важно да бъдем солидарни, да помагаме един на друг, за да бързо и по-лесно да стигнем до победата над вируса."

За край, опита да окуражи привържениците и всички хора в родната страна.

"Ситуацията е непредвидима, всяка помощ идва добре. Владее паника. Хората се плашат, много хора са заразени. Опитвайте се да прекарвате времето в позитивен дух, да се гради имунитет, защото така градим защитен механизъм против натрапника", поръча Джокович от Марбеля.

Джокович много пъти в миналото е помагал на най-застрашените в Сърбия, и лично, и чрез своята фондация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар