неделя, 22 март 2020 г.

Няма да премине бързо: Без публика по стадионите до края на следващия сезон?!


Първо трябва с карантина да се попречи на вируса да се разпространява, това китайците вече го направиха, но това е само един дял от работата. Защото COVID-19 няма да изчезне току така. И ако в Китай сега всички биха изтърчали на улицата би било само въпрос кога епидемията отново ще тръгне. Европа тепърва трябва да постави заразата под контрол, което ще рече, че и първата фаза не е преминала. А всичко това означава, че доста ще зажаднеем за стадион и наслаждение от футболен мач на живо, защото според все по-гласовитите информации на вирусолозите публика скоро няма да има по трибуните.

Кристиян Дростен, един от водещите вирусолози в Германия, човек, който съветва и канцлерката Ангела Меркел, подготвя обществото да се подготви да бъде търпеливо. Цялата тази епидемия, съдейки по всичко няма да премине бързо.

"Не вярвам, че в близко бъдеще ще пълним футболни стадиони. Това просто не е нужно и не виждам публиката да се върне на стадионите до следващата година, някъде по това време", ясен е 48-годишният Дростен, в Германия иначе известен по това, че много прецизно и искрено говори за последиците от пандемията.

В този конкретен случай, това е кристално ясно, думите на Дорстен би трябвало да се разберат като сигнал, че на трибуните в Германия никой - а с това вероятно и в другите дялове на планетата - няма да може преди началото на сезон 2021/22. Просто, ако трибуните бъдат празни до март или април 2021, трудно някой да бъде готов на риск заради месец или два когато вече цяла година е изгубена.

"Има някои неща, които са чудесни, но които системно не са нужни и които ще трябва още дълго да избягваме", без увъртане заяви Дростен, с напомнянето, че евентуално училищата могат първи да бъдат пуснати "в действие", докато за футбол скоро няма и да се говори.

Предвижданията на друг немски вирусолог Йонас Шмит-Ханасит, който вдигна глас и против мачове без публика, защото хората ще се събират по къщите, за да гледат по ТВ екраните. И директорът на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоаким Ватцке беше открит и каза, че "ще бъде добре, ако привържениците се върнат на мачовете до края на 2020 година". Изглежда ще трябва да изчакаме още дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар