сряда, 27 май 2020 г.

Някои звезди в Бундеслигата ги заплашва безработица


На всеки осми професионален футболист в Бундеслигата му изтича договорът. И изобщо не е сигурно дали ще подпише нов за следващия сезон. Потърпевши са чак и звезди, а футболистите от по-нисшите дивизии ги чакат наистина тежки времена.

Марио Гьотце стана истинска звезда след като през 2014 в Рио де Жанейро с гол против Аржентина донесе на Германия титлата световен шампион. Но на Гьотце на 30 юни му изтича договорът с Борусия от Дортмунд и, както може да се чуе, голям е въпросът къде ще продължи да играе.

Гьотце е само най-известният от над шейсет играчи в Първа Бундеслига на които им изтичат договорите и които тепърва трябва да намерят отбор в който да играят от есента. Дали техните клубове ще им продължат договорите или не? Дали ще намерят някой клуб, който ги иска в състава? Или няма?

Особено мрачно е например във Фортуна от Дюселдорф. Не само че е заплашена от изпадане от първа лига, а изтичат и договорите на чак десет играча.

Улф Барановски от Сдружението на професионалните футболисти (VdV) очаква тежки времена: "Наистина трябва да бъдем готови на това много клубове да намалят своите състави, а и новите договори да бъдат с по-малки заплати."

Много клубове са във финансови проблеми след прекъсването на провеждане на мачове заради пандемията. А и сега когато се провеждат пред празни трибуни на стадиона, трудно е да се напълни клубната каса. Това означава, че и на играчите им е "паднала цената".

Интернет порталът transfermarkt.de пресметна, че на по-младите, съответно играчите родени след 1998, стойността е спаднала с около 10%, а на по-възрастните с чак 20%. Международната одиторска компания KPMG пресметнала, че общата стойност на всички играчи в Бундеслигата от февруари до май е паднала с 16,5%. А ако сезонът бъде прекъснат още веднъж спадането на стойността би било 24,5%.

За шепа евро

Порталът transfermarkt.de е пресметнал и настоящата пазарна цена на отделни играчи и на мнозина е паднала драстично: от началото на кризата с короната, националът от Байерн Леон Горецка е "поевтинял" с 30%, Матиас Гинтер от Борусия (Мьонхенгладбах) с 35,3%, а Емре Джан от Дортмунд с чак 36,4%. На тях тримата, обаче, договорите не са изтекли, а футболният специалист Щефан Бакс казва, че "всеки футболист, който има договор продължаващ и след това лято може да се смята за щастливец."


Но мнозина не са, а в по-ниските лиги положението е още по-лошо. Във Втора Бундеслига изтича договорът на всеки четвърти играч (23,9%), в Трета са потърпевши повече от една трета от играчите, а в регионалните лиги само една трета имат договор за следващия сезон. Това е така, защото футболистите в по-нисшите лиги искат по-кратки договори, защото се надяват да преминат в някой клуб от по-горна. Сега, обаче, заради короната, са заплашени да минат сред безработните.

Всички, които наистина познават футбола знаят, че милионните трансфери, вили и бесни автомобили всъщност са само изключение, което важи за футболните звезди. "Голямата част професионални футболисти са километри далече от върховни приходи", казва Улф Барановски. Той изброява примери с професионални футболисти в регионалните немски лиги, които месечно заработват значително по-малко от 1000 евро, по-малко отколкото някой служител. А все пак трябва да тренират всеки ден, за да бъдат подготвени за мач.

"Струват" само още истинските звезди

Щефан Бакс подсеща за проблем за който малко се говори: всички футболисти мечтаят за световна слава, но са малцина тези, които печелят толкова да бъдат осигурени, след като престанат активно да играят футбол. "Те имат огромни проблеми след това да се върнат в обикновения свят на труда. А заради тази криза с короната хонорарите ще бъдат още по-малки, може би някои клубове след това няма и да съществуват."

Барановски може единствено да съветва играчите на които им изтичат договорите да приемат и краткосрочен договор. Ако положението се нормализира, може би следващият договор все пак ще бъде за по-голяма сума. Отиването в чужбина е опция само за редки - и най-добрите играчи. Защото, както в Германия беше прекъснат сезонът по време на пандемията, така беше и в много други държави където клубовете също имат проблеми с приходите. "В близко бъдеще, наистина големи трансфери ще се договарят само за абсолютно върховни играчи", очаква Бакс.

И футболните клубове са икономически единици, така че може да се очаква, че и те ще се решат за работна политика, която в света на икономиката се нарича Flight to Quality - търсене на качество. В тежки времена няма място за експерименти: пари има само за играчи, които сигурно ще носят победи - съответно пари. Няма място и за млади играчи, които може би един ден ще бъдат звезди, а още по-малко място има за онези чиято звезда залязва.

За такъв важи и немската звезда от Рио: Гьотце в Дортмунд и така главно седеше на пейката, въпреки че през 2014 "струваше" над 50 милиона евро, а още миналата година се говореше, че цената му е "само" 25 милиона. Сега, в епохата на пандемията, Гьотце би могъл да почака и за договор за 10 милиона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар