сряда, 27 май 2020 г.

Панчев: Нашата Звезда вечно блести


Дарко Панчев беше чудесен голмайстор, който и невъзможни ситуации решаваше като кобра - бързо, просто, а същевременно елегантно. С головете, но и играта беше една от основите на успехите на Звезда през 1991 година.

Пет гола постигна Звездната "кобра" в целия цикъл в Купата на европейките шампиони, игра като в транс против Грасхопърс в Цюрих, в ще се окаже ключовия мач за целия сезон.

- Началото беше най-трудно. Грасхопърс беше изключително добър тим. Всички мачове по този път бяха важни, но този може би се откроява, защото се случи в самото начало. Не знам дали ги подценихме в първия мач, но отидохме в реванша с негативен резултат. И въпреки това бяхме наясно, че сме добър отбор, знаехме, че трябва да излезем на терена в Цюрих и да победим. Играхме фантастично, може би това беше моето най-добро представяне в цялата тази година в Европа. Отворих мача с гол, след това две дузпи бяха направени срещу мен, а Роби ги реализира. Имахме отлични играчи, фантастични индивидуалности и след този мач разбрахме, че нямаме от какво да се плашим и във всеки мач трябва да търсим победа - изтъкна Панчев.

Напрежението което се създало не повлияло на отбора.

- Гледайки предния сезон се видя, че имаме качествен отбор. Жал ми е, че през тази година не играх в мача в Кьолн, който загубихме. Тогава да бяхме успели да преминем, може би успехът от 1991 щеше да се случи и по-рано. След това, с идването на Белодедич, който е феноменален играч, се видя, че правим още по-добър отбор и беше поставена здрава основа за бъдещето. Затова и вярвахме в себе си, нямаше напрежение, бяхме съсредоточени само на първия следващ мач. Нямаше много време за размисляне.


Редуваха се успехи, падаха Глазгоу Рейнджърс, Динамо Дрезден и Байерн.

- Последваха двубои с Глазгоу, фантастичен мач изиграхме в Белград. След това Динамо Дрезден, който може би не беше атрактивен като Байерн, но немецът е немец. Техният манталитет не можа да им помогне срещу нас.

Самият финал не беше хубав за окото, защото за Цървена звезда съществуваше само една цел - вдигане на трофея. Решаващата дузпа изпълни точно Дарко Панчев.

- Олимпик тогава беше чудесен отбор, показаха това в следващите сезони в Европа. Не беше лесно във финала, може би дори бяхме в подчинено положение. Това не беше най-чудесният ни мач, но знам, че е по-добре да не играем хубаво, а да спечелим трофея, отколкото да одушевим всички, а да останем с празни ръце. Виждаме днес колко е трудно да се спечели Шампионската лига и това дава достатъчна тежест на този мач. Винаги съм казвал, че за голмайстора всеки гол е еднакъв, но дузпите в Бари наистина са нещо специално в моята кариера.

Привържениците са били специална сила.

- Много пъти досега съм говорил за това. Привържениците показват през всички тези години колко сила дават на клуба. Всеки мач в Звезда е бил спектакъл по свой начин. Винаги когато по програма имаше голям, европейски мач атмосферата беше фантастична. Цървена звезда има традиция в подкрепата. Не искам да съм субективен и да кажа, че Делиjе са най-добри в света, но със сигурност са сред най-добрите. Тяхната помощ тогава беше огромна, а виждам, че е същото и днес. Нашият клуб от самото основаване е създавал имидж, бутал е своята Звезда към небето, да се постави там където й е мястото благодарение на всички предходни поколения, докато нашето направи само тази крачка, да постави Звезда вечно да блести. Звезда е създавана години благодарение на прекрасни играчи и привърженици и съм сигурен, че нашата Звезда вечно ще блести.


Дарко с удоволствие гледа записа на финала от Бари, макар че някои други мачове са му по-скъпи.

- Поглеждам често, защото има и много съкратени записи. Обичам да гледам стари мачове. Може би финалът не е най-хубав за гледане, така че него най-рядко пускам. Тук повече на дело беше тактическо надиграване. Играли сме много хубави и вълнуващи мачове, с фантастична подкрепа, така че днес обичам да ги гледам. Това са хубави спомени, така че когато имам време поглеждам отново как изглеждаше нашият път до трофея.

Трофеят краси клубните витрини.

- Драго ми е, че нашето поколение донесе нещо с което могат да се гордеят всички онези, които тепърва идват. Трофеят беше в нашите ръце, радвахме му се, фотографирахме се с него на самия терен, а оттогава всички звездаши, които искат могат да се наслаждават на него. Това е красота.

От Бари, за Дарко всеки край на май буди най-хубави спомени.

- Искам да поздравя всички мои съотборници, с мнозина продължавам да се чувам. Онези с които не съм в контакт толкова често по този начин им пожелавам много здраве, сега вече навлизаме в години когато спокойствието и доброто здраве са ни най-важни. Ще използвам възможността да им благодаря още веднъж за всичко което направиха и да ги поздравя, както и всички наши привърженици - поръча от Скопие един от най-добрите голмайстори в историята на клуба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар