петък, 29 май 2020 г.

Само Марович е запазил оригиналния екип от Бари


Последните мигове на финала в Бари. Дарко Панчев намести топката на бялата точка, засили се и постигна гол с цената на трофея в Купата на шампионите. Празнуване, радост, най-големият успех на сръбския футбол, а когато са такива ситуации футболистите обикновено остават без своите екипи, които подаряват на привържениците. Обаче, единственият екземпляр от оригиналния екип носен на този 29 май 1991 година е останал собственост на легендарния защитник на Цървена звезда - Слободан Марович.

Точно екипът на Марович е послужил на звездашите да направят автентична реплика, за да продължи историята на тази дреха.

- След няколко години, когато бях помощник-треньор в Цървена звезда, тогавашните хора в клуба, или са чули от някого или сам съм казал, че оригиналният екип е останал в мен. Тогава те имаха желание да направят реплика на този екип от 1991 година, така че моят послужи съвършено.

Известният защитник на сръбския клуб разказа и как е успял да запази своя червено-бял екип.

- Реших и преди мача, че тениската, без значение дали ще победим или изгубим, няма да разменям с никого. Казах си, че това ще ми бъде спомен за цял живот, играя финал в Купата на шампионите, това е нещо което се помни. Разбира се, случи се да станем първенци на Европа след което последва и празнуване, привърженици, които влязоха на терена, журналисти, фотографи... Всички искаха да им дадем екипите. Моите съотборници или замениха тениската с играчи на Олимпик или я подариха на някого, не размисляйки вероятно колко може да е значима. Аз си запазих екипа, тениската остана на мен - изтъкна Марович.

Още една интересна история има покрай екипа на Цървена звезда от Бари, и то онзи различният от останалите - вратарския. Стеван Дика Стоянович го подарил на един италиански журналист, който го преследвал след мача. Седем дни преди мача чак и му искал обещание, че ще му подари екипа от финала. Междувременно, тази година Дика разбрал, че екипът се намира в Цюрих при един сръбски гражданин, който му изпратил и снимка, за да се увери Дика, че не е измама. Стоянович, с усмивка на лице, каза, че сега опитва да откупи своя екип от Бари, но също така е щастлив, че поне знае къде се намира той.

Много анекдоти са свързани с Бари, но и с червено-белия екип, който са носили футболистите. Едно е сигурно - който и да има този екип в своя гардероб, може да бъде горд с всички момчета, които записаха най-големия успех на сръбския футбол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар