петък, 4 септември 2020 г.

Партизан напуска Футболния съюз на Сърбия

 

Футболен клуб Партизан съобщи, че всички представители на клуба в институциите на Футболния съюз на Сърбия и асоциациите на Супер лигата и Първа лига на Сърбия ще подадат оставки и ще бойкотират работата им. На заседание на Комитета за спешни въпроси бяха приети редица искания и бе обявено, че в случай те да не бъдат изпълнени, ще бъде заведено дело срещу всички лица, които се смятат за заподозрени за престъпление по член 208б от Наказателния кодекс на Република Сърбия - договаряне на изход на мач.  

Клубът от Хумско се огласи със съобщение заради събитията в мача от 6 кръг на Супер лигата против Войводина в Нови Сад, когато както се съобщава, случи "брутална кражба", заради което Партизан свика среща на Комитета за спешни въпроси.

"ФК Партизан, след мача в Нови Сад, е напълно наясно с въпроса на Бертолд Брехт: "В мрачните времена, ще има ли песни? Да, ще има песни за мрачните времена". В мрачните времена нашият най-добре оценен съдия Йованович опитва физически да се разправи с треньора на Партизан, към играчите на Партизан, които седят на пейката, се обръща с неуважение, навирайки им се в лицата и унижава своята и тяхната професия. В мрачни времена този съдия има двоен аршин за същите лакти, вижда онова което не съществува, а не вижда онова което несъмнено съществува", пише в съобщението на клуба от Хумско.

"В мрачните времена този съдия на един друг клуб не смее да съди, защото този друг клуб е забранил това след дербито в което не ритна към вратата, но затова смее надменно и непрофесионално да се отнася към играчите и треньорския щаб на Партизан. В същите тези мрачни времена, целият футболен съюз е в служба на само един клуб, онзи който, когато коментира съдийски решения в мач в който не е участвал, този съдия бива наказан с липса на наряд в следващия кръг, европейски шампион в отсъдени за него дузпи, единствен противник на въвеждането на ВАР технологията и чуждестранни съдии в сръбския футбол", стои в съобщението и се допълва:

"В мрачните времена, не съществува дискусия в институцията Футболен съюз на Сърбия и асоциациите на Супер лигата и Първа лига на Сърбия, защото ФК Партизан няма представител в Изпълнителния комитет на ФСС, а заседания на асоциациите не се свикват, въпреки началото на новия сезон."

"Така никой не знае по какъв критерий се делегират съдии, каква е тяхната отговорност и решаването за техния статус. Затова някои съдии знаят, че са защитени въпреки безчинствата с които са известни и се присмиват на правдата и изправността, всичко в интерес само на един клуб и неговото желание преди дербито да осигури точкова преднина, като знаем какво му се случва в дербито", допълва се и в следствие на това, че ФК Партизан е взел следните решения.

"Всички представители на ФК Партизан в институциите на Футболния съюз на Сърбия и асоциациите на Супер лигата и Първа лига на Сърбия ще подадат оставки и ще бойкотират тяхната работа: Милош Вазура, на мястото член на събранието на ФСС, Милорад Николич, на мястото член на събранието на ФСБ.

Ваня Радинович, на мястото член на Младежката комисия на ФСС, Горан Арнаут, на мястото в Комисията за развоя на футбола ФШ, Светомир Танаскович, на мястото заместник-председател на Асоциациите на Супер лигата и Първа лига на Сърбия и на мястото член на Комисията за женския футбол към ФСС."

Друго решение е, че ФК Партизан иска спешно да се утвърди отговорността на всички членове на Съдийската комисия ФШ и да санкционира тяхната досегашна работа, както и напълно прозрачно и явно делегиране на съдии по принципа определяне на ясни и прецизно формулирани критерии на избор.

"Изборът на съдии трябва да се прави обосновано най-малко три дни преди първия мач от шампионатния кръг. Най-късно два дни след завършека на кръга, искаме Съдийската комисия явно да обяви оценките на всички съдии, които са съдили в този кръг, както и евентуални санкции в случай да се утвърди, че съдиите със своите грешки са ощетили който и да е отбор. Искаме от Съдийската комисия най-изискващите мачове от кръга да съдят изключително съдии, които, до този момент, са оценени най-добре за своята предишна работа, а не клубовете да бъдат лишени от каквото и да е разбиране по какъв критерий е делегиран определен съдия. ФК Партизан е уверен, че прозрачната работа на Съдийската комисия е в интерес на всички участници в този турнир", съобщава се и се обяснява следващото решение.

"ФК Партизан не признава работата на Дисциплинарната комисия на ФСС и ще внесе иск за оценка на законността и уставността на Дисциплинарния правилник на ФСС. ФК Партизан обявява, че в случай на оглушаване за всички горепосочени искания, ще заведе дела против всички лица, които смята за заподозрени за престъпление по член 208б на Наказателния кодекс на Република Сърбия - договаряне на изход на мач", заключава съобщението на Партизан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар