вторник, 8 февруари 2011 г.

Легендата Христо Стоичков навърши 45


Легендата на българския футбол Христо Стоичков навърши 45 години! Най-успелият ни играч на зеления килим, който прослави името България пред цял свят, е роден на днешната дата през 1966 г в Пловдив. Под тепетата Ицо започва с футбола, тренирайки в Марица, за да премине през Хебър и да акостира в ЦСКА.

Стоичков играеше като крило и нападател, а поразяващата точност на левия му крак му донесе световна слава и прозвището "Камата". №8 дълги години радваше привържениците на Барселона, където е идол и до днес. В 175 мача за каталунците "Модерния ляв" заби 83 гола, ставайки европейски шампион през 1992 г. Единственият българин с това постижение досега. В богатата си кариера той носи и екипите на италианския Парма, саудитския Ал Насър, японския Кашива Рейсол и американските Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.

Във витрината на Христо най-ценните му лични награди са Златната топка през 1994 г и Златната обувка за голмайстор на Мондиал 94 в САЩ, където се разписа шест пъти, а България завърши четвърта и взе бронзови медали. Стоичков е отбелязвал гол за всеки отбор, в който е играл. В България е двукратен голмайстор на А група - 1989 и 1990 г, като през втората година е и на Европа с 38 попадения.

С ЦСКА става шампион 3 пъти, с Барселона - 5, с Ал Насър печели КНК на Азия, с Кашива Рейсол Купата на Япония, а с Чикаго Файър Купата на САЩ. Може да се похвали и с 4 купи на България, една суперкупа и полуфинал за КНК; Суперкупа на Европа, 4 суперкупи на Испания и една купа на страната, както и със спечелването на КНК. Избиран е шест пъти за Футболист №1 на България, голмайстор е на КНК през 1989 г, получава Сребърната топка на "Франс футбол" през 1992 г, а през същата година и Сребърен Онз от "Онз Мондиал". Най-пресните му награди са от 2007 г - "Златен крак" и Най-велик футболист на България.

За националния ни отбор Стоичков изигра 83 мача в периода 1986-1999 г, в които отбеляза 37 попадения. Бенефисът му беше на стадион "Българска армия" в европейска квалификация срещу родината на футбола Англия, завършила 1:1. В негова чест за мача дойде треньорът му в първите му години в Барселона Йохан Кройф, както и откривателят му Димитър Пенев. В България Христо развива школа за таланти, подпомагайки тима на Чавдар (Етрополе).

"Камата" се пробва и в треньорския занаят, като през лятото на 2004 г пое националния отбор на България. Под негово ръководство отборът не успя да се класира на Мондиал 2006, а самият той напусна на 11 април 2007 г, за да поеме испанския клуб Селта. Половин година по-късно беше уволнен заради лошия старт на състава във втория шампионат на иберийската държава. Последната му авантюра беше начело на южноафриканския Мамелъди Съндаун, с който се бореше за титлата, но не успя да я спечели. В момента не води никой отбор.

Стоичков беше и завинаги ще си остане гениален футболист с непримирим характер и дух на голям победител. На терена Ицо беше в състояние да предаде от мотивацията и енергията си на всички. Точните му пасове и страховитите шутове от пряк свободни удари и до днес се припомнят с усмивка. "Модерния ляв" е непоколебим и в изразяването на собственото си мнение, превръщайки фразата за майката в най-популярното българско изречение по света. Стоичков винаги умее да дразни съперниците и да респектира съдиите. Може би втората му най-популярна реплика ще си остане прословутото "Айнц цу цвайн цу дрън!", преди победата над действащия световен шампион Германия с 2:1.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ХРИСТО СТОИЧКОВ! БЪДИ ЗДРАВ И УСПЕХИ В ТРЕНЬОРСТВОТО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар