понеделник, 14 май 2012 г.

Ювентус написа история и влезе в Лигата на непобедимите



Направихме фантастичен сезон, който окрасихме със Скудетото и рекорд, който ще остане в историята“, заяви треньорът на Ювентус Антонио Конте по време на неделното празненство за спечелената титла. Този отбор на „Старата госпожа“ се записа в историята и никой не може да изтрие постижението му.

Изниква въпросът къде се нарежда този състав сред най-големите италиански отбори на всички времена? Армията на Конте стана едва третия клуб в Серия А, който не загуби нито веднъж през сезона, но първият, който постигна това в кампания от 38 мача. Торинци са на ръба от дубъл, след като достигнаха финала за Купата на Италия срещу Наполи, който ще се проведе в Рим идващия уикенд.

Постиженията на Ювентус за този сезон заслужават уважение, но дали това е най-силният отбор в италианския футбол изобщо? Отговорът не може да бъде еднозначен, тъй като солидни претенции могат да имат други могъщи единадесеторки.

ТОРИНО 1947-1948

За мнозина „Гранде Торино“ остава най-добрият италиански състав на всички времена. Той поставя редица рекорди, които са неподобрени и до днес и сигурно щяха да поставят още много, ако 18 от тези изключително надарени футболисти не загубиха живота си в самолетната катастрофа през 1949 г. Торино беше в своя пик в предишния сезон. Водени от легендарния Валентино Мацола „биковете“ спечелиха 29 от 40 мача и отбелязаха невероятните 125 гола, печелейки четвърто поредно Скудето.

Трагедията се случи преди края на сезон 1948/1949 г, но макар принудени да играят с други играчи оставащите четири мача успяха да защитят титлата си. В жест на съчувствие противниците им решават да пуснат младежи в тези мачове.

ИНТЕР 1964-1965

Докато Ювентус през този сезон не участва в Европа, а Торино нямаше възможност да провери силите си срещу континентални съперници, отборът на Интер от 1964/1965 г трябваше да се бори на два фронта. „Нерадзурите“ изпуснаха Скудетото в предишния сезон, губейки плейоф срещу Болоня, след като двата състава завършиха с равни точки, но за пръв път станаха шампион на Европа, побеждавайки Реал (Мадрид) с 2:1. Майсторите на катеначото, водени от Еленио Ерера, защитиха европейската си корона с 1:0 над Бенфика на Еузебио, но и завоюваха Скудетото, губейки едва два пъти.

ЮВЕНТУС 1983-1984

Споменатият състав на Интер се превърна в синоним на защитния футбол, както и този на Ювентус при ръководството на Джовани Трапатони. „Бианконерите“ спечелиха титлата през сезон 1983/84 г, успявайки да отбележат 57 гола. 20 от тях дойдоха от талисмана с №10 – Мишел Платини. С победа над Рома в последния ден на първенството „Старата госпожа“ взе трето Скудето за четири години и общо пето при Трап. На следващата година торинци за пръв станаха европейски шампион, радост, помрачена от трагичните събития на стадион „Хейзъл“ преди финала с Ливърпул.

МИЛАН 1991-1992

Следващият италиански отбор, който има претенции за безсмъртие е Милан от края на 80-те и началото на 90-те години. При Ариго Саки „росонерите“ бяха определяни, като един от най-добрите състави изобщо във футбола, но станаха непобедими под ръководството на Фабио Капело. През първия си сезон начело – 1991/1992 г – миланистите не загубиха нито веднъж, вкарваха по над 2 гола средно на мач и завършиха на осем точки пред Ювентус.

През този сезон Милан не участва в Европа, защото получи наказание заради напускането на терена срещу Олимпик (Марсилия) в предходната кампания. Рекордът на Милан без загуба, който продължи близо 2 години, остава голямо постижение, защото по това време италианското първенство беше най-силното в света.

ИНТЕР 2009/2010 г

Серия А вече не можеше да е най-добрата надпревара в Европа, но нямаше съмнение, че Интер беше най-добър на Стария континент през 2010 г. „Нерадзурите“ бяха спечелили три поредни сезона Скудетото преди начело през 2008 г да пристигне Жозе Моуриньо. Той приложи методите си, които работеха добре в Челси, за да превърне Интер в неудържима сила. Привличането на Уесли Снайдер беше силен удар, като холандецът създаде множество отлични положения за Диего Милито, който стана голмайстор в Серия А за спечелването на Скудетото, реализира единствения гол на финала за Купата на Италия срещу Рома, преди да покоси два пъти Байерн (Мюнхен) на финала на Шампионската лига за крайното 2:0.


Няма коментари:

Публикуване на коментар