понеделник, 29 октомври 2012 г.

Футболът вече няма нужда от съдии

Всички ние имаме нещо – играчка, приятел или любовта към филмите от поредицата „Междузвездни войни“, към които се придържаме прекалено дълго.

Убеждаваме се, че имаме нужда от тях в живота ни, така минава ден след ден и че всъщност наистина ги харесваме или обичаме. Но истината е, че колкото по-дълго се държим на тях, толкова по-дълго ни спират да достигнем пълния си потенциал.

През тази събота и неделя Висшата лига може би най-сетне доказа на себе си, че е надраснала съдиите.

Не е до конспирация за контролиране на резултати, този сценарий беше предложен от Жозе Моуриньо, който буйстваше срещу управата на ФА през 2005 г. Съдийското неразположение се свежда до некомпетентност, шайка от слепи, неподготвени мишки, които обикалят по терените в напразен опит да са на едно ниво с модерните играчи.

С лудостта редовен гол на Луис Суарес да бъде отменен заради засада, а гол от засада на Чичарито да бъде признат за редовен в неделя, със сигурност е време да се изостави остарялата концепция трето лице да ръководи мача. Футболистите са големи мъже и могат да решават споровете си сами.

Всъщност без неутралната фигура на рефера, на който те могат и прехвърлят вината за всичко, футболът със сигурност ще стане по-мирно място.

Представете си идиличната хармония, когато играчите спортсменски си вдигат ръцете, когато са в засада, протягат ги, за да помогнат на съперник да се изправи след нарушение и неумолимо ще оправят всеки възможен аспект на мача.

Всички трябва да се разделим с тази играчка, приятел или образа на „Междузвездни войни“. Колкото по-скоро футболът осъзнае, че хора като Марк Клатенбърг са тази сцена от „Клонираните атакуват“, когато Хейдън Кристенсен се оплаква от пясъка, толкова по-скоро могат да спрат развяването на измислени жълти картони. Тогава може да започне развяването на ГОТИНИ картони на тяхно място.

Против симулирането

Всичко казано досега за махането на съдиите? Игнорирайте го. „Осмей уикенда“ си промени мнението. Съдиите не са проблема. Симулантите са. Ааах! Симулантите! Те вбесяват толкова ! Нещо трябва да се направи.

Как смее Фернандо Торес да преувеличава лек контакт, като всеки един от неговите колеги, без значение от клуба, по няколко пъти на мач? Какво имате предвид, че е по-сложно отколкото изглежда? Той падна на земята! Изгонете го!

Ясно е, че сегашната стратегия на ФА да започва кратко разследване с обезумели енергични действия и на най-тънкия намек за симулация всеки път когато излезе в новините не е работеща. Трябва свеж подход, за да се изчисти хубавата игра от това грозно престъпление.

Предлаганата от "Осмей уикенда" стратегия е проста. След всеки мач, без изключение, всеки клуб трябва да номинира един от своите играчи, който по тяхна преценка е направил най-лошата симулация. Този футболист трябва да внесе седмичната си заплата във ФА. Те ще направят всичко по силите си да останат на краката си.

Като последствие, когато отборите излизат от тунелите за следващия мач, последният прегрешил от всеки състав трябва да стъпва на терена няколко секунди след колегите си. В този момент от трибуните на стадиона трябва да се изпълнява смешния танц от хита „Гангнам стайл“. Звукът да е засилен докрай. Може би това ще накара засрамените играчи да носят роклички...

Автор: Джордж Анкърс


Няма коментари:

Публикуване на коментар