сряда, 7 ноември 2012 г.

Няма съмнение - Борусия (Дортмунд) е претендент в Шампионската лига

Преди броени месеци завидната позиция на която стои сега Борусия (Дортмунд) беше далечна мечта. Шампионът на Германия показваше страхотна форма в Бундеслигата, но беше смятан за неподготвен за футбола в Шампионската лига.

В късния август жребият им отреди срещи с Реал (Мадрид), Манчестър Сити и Аякс в груповата фаза на турнира през 2012/13 г и малцина биха предвидили, че немците ще водят в класирането след четири мача.

След победа с много усилия над Аякс в първия кръг силата на Борусия нарасна и доказа, че са взети поуки от провалите през миналия сезон.

Равенството 1:1 с Манчестър Сити на „Етихад“ беше само началото. „Жълто-черните“ доминираха над шампиона на Висшата лига от началото до края и свариха неподготвени домакина си в редица случаи.

В края смесица от неточни завършвания и високата класа на Джо Харт ограничиха дортмундци до един гол, дело на Марко Ройс. Марио Балотели спечели спорна дузпа в последните секунди, за да спаси точката за домакините.

Мнозина предричаха, че момчетата на Юрген Клоп ще са обезкуражени от случилото се в Манчестър, но три седмици по-късно те победиха Реал (Мадрид) на „Сигнал Идуна Парк“.

Футболистите на Борусия бяха смели, възползваха се брилянтно от шансовете си и контролираха гостите. Те поеха командването в „Групата на смъртта“ с успех с 2:1 и показаха, че имат духа да се състезават на най-високо ниво.

Като доказателство, че резултатът у дома не е бил случаен, те подходиха към реванша с „Белия балет“ със същото безстрашие. Роберт Левандовски водеше атаката брилянтно, подготвяйки и двата гола с пасове с глава. Късното изравнително попадение на Месут Йозил от пряк свободен удар беше удар, но не фатален.

Усилията на „жълто-черните“ досега направиха класирането за фазата на елиминациите проста формалност, с домакинство на изпитващия проблеми Манчестър Сити и пътуване до Амстердам.

Те не се страхуват от предстоящото. Вече показаха, че са способни да са равни и да превъзхождат Реал (Мадрид), който е смятан за един от фаворитите в турнира.

Един от Челси и Ювентус изглежда осъден да отпадне в групите, благодарение на чудесната форма на Шахтьор (Донецк), докато Милан е сянка на миналото си.

Манчестър Юнайтед, въпреки 100% успеваемост до момента, допуска напълно предотвратими голове, тенденция от която в Дортмунд лесно могат да се възползват. Другият представител на Висшата лига Арсенал продължава да разочарова, продължавайки без спечелено отличие седем години.

Байерн (Мюнхен), загубилият финалист от миналогодишното издание на турнира, изпитва сериозни проблеми в срещите с БВБ през последните години, въпреки победата с 2:1 за Суперкупата на Германия през август и е преодолим противник.

Остана Барселона. Каталунците се наслаждават на начало на сезона в което разбиват рекорди под треньорството на Тито Виланова през 2012/13 г, но не са стабилни в защита, допускайки елементарни голове срещу Депортиво (Ла Коруня) и Спартак (Москва). Страховитата атака на Борусия (Дортмунд) може да се наслади на плодотворна вечер срещу барселонците.

Разбира се, БВБ също има своите слабости. Заради малобройния състав може да се окаже неподготвен за борба на три фронта, като предстои да видим как ще се справи младата група в по-късните етапи на турнира, когато натискът ще е доста голям.

Въпреки всичко едно нещо е сигурно. За потенциала на Борусия (Дортмунд) като отбор няма граници и почти сигурно клубът ще остане дълго в надпреварата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар