четвъртък, 8 ноември 2012 г.

„Момчетата“ станаха мъже със спираща дъха победа над Барселона

През тази седмица Селтик празнува 125 години от създаването си. Клубът има богата история през това време, но няма много победи, които ще се помнят толкова дълго като тази над Барселона.

Гигантът от Глазгоу е бил европейски шампион, но успехът с 2:1 срещу каталунците, чийто състав е известен като един от най-добрите за всички времена, трябва да се нареди сред най-големите триумфи на клуба.

Преди две седмици отборът на Нийл Ленън беше с разбито сърце, изпускайки възможността да остави следа на „Камп Ноу“, след като допусна обрат в последните секунди с гол на Жорди Алба.

В сряда вечерта късметът се обърна. Този път Алба беше губещия в персоналния двубой с Виктор Уанйама, който се извиси над него, за да отбележи с глава и да даде предимство на домакина през първото полувреме.

Изглеждаше непредотвратимо болката отпреди две седмици да се повтори, след като магьосниците на Барса продължиха да доминират в притежанието на топката, два пъти уцелиха гредите през първите 45 минути и принудиха брилянтния Фрейзър Форстър да направи ключови спасявания.

След почивката не настъпи промяна, но домакините продължиха да се държат стабилно и с всяка изминаваща минута вярата започна да нараства – невъзможната мечта наистина може да се случи.

Последва екстаз седем минути преди края на мача, когато Шави не успя да се справи с дълго изчистване и младокът Тони Уат проби и стреля умело покрай Виктор Валдес.

Решаващият гол на Уат заличи разликата в класите между двата състава и засили магнитуда на постижението на Селтик.

18-годишното момче е трудно разпознаваемо за футболните привърженици извън Шотландия, а само преди година играеше във Втората дивизия на страната с екипа на Еърдри Юнайтед, но успя да се възползва от грешка на едно от светилата в съвременния футбол.

Еуфоричното чувство не продължи дълго в невероятната вечер. Лионел Меси намали в 91-ата минута, за да накара феновете на Селтик да треперят до последния съдийски сигнал.

Краят дойде след четири агонизиращи минути продължение и дори радостните сцени на терена бяха засенчени от вцепеняващите празненства около известния стадион „Селтик Парк“.

Нийл Ленън скачаше върху изтощените си футболисти, а Род Стюърт се разплака, гледайки от трибуните, това беше нощ, която никой свързан със Селтик някога ще забрави.

В ден, който започна с горчива новина, след като се разбра, че Хартс има претенции за неплатена сметка, невероятната победа на Селтик събра възходите и паденията на шотландския футбол.

Малко са висотите, които са толкова сладки, като тази. Ленън и неговите играчи си осигуриха собствено място в историята и кой може да каже колко далеч могат да стигнат.

Те победиха Барселона и никой отбор няма да иска да пътува до Глазгоу, за да се изправи срещу оглушителните привърженици, както и срещу смелите играчи на терена, ако „детелините“ продължат към елиминациите.

Меси, Шави, Андрес Иниеста и компания са легенди в играта, но в лицето на Форстър, Уанйама и Уат, феновете на Селтик си имат свои герои.

Един до друг, никой в „зелено-бял“ екип не подведе съотборниците си и хвалебствията в идващите дни, месеци и години напред ще бъдат напълно заслужени.

Селтик победи Барселона. Това е резултат, който никога няма да потъне. Отборът, който спечели две от последните четири издания на Шампионската лига, дойде и видя, но беше победен.

Успехът трябва да се отпразнува и да се запомни, защото за още 125 години ще бъде трудно за Селтик отново да направи толкова голяма крачка като тази.

Няма коментари:

Публикуване на коментар