вторник, 5 ноември 2013 г.

Жи-Пи Пи на 50

 
Днес Жан-Пиер Папен, бивш френски национал и футболист №1 на Европа за 1991 г, навършва 50 години. В дните си като играч беше известен с волетата си, които неговите привърженици нарекоха „Папенки“. През 1996 г, след като осеммесечната му дъщеря Емили е диагностицирана със сериозни церебрални проблеми, Жан-Пиер и съпругата му Флоренс създават асоциацията „Деветка от сърца“ (той играе с №9), която да помага на други родители в тази ситуация, и най-вече, за да бъдат открити и прилагани методи за умственото и физическо обучение на такива деца.

Папен има 30 гола за Франция в 54 мача. Участва на Мондиал 86 в Мексико, където „петлите“ стават трети, както и на Евро 92 в Швеция. Последният му мач с националната фланелка е през 1995 г.

На клубно ниво е носил екипите на Виши (1983/84 г), Валенсиен (1984/85 г), Брюж (1985/86 г), Олимпик (Марсилия) (1986/92 г), Милан (1992/94 г), Байерн (1994/96 г), Бордо (1996/98 г) и Гингам (1998 г). Въпреки че има само 31 мача с екипа на белгийския Брюж е избран за най-добър чуждестранен играч на клуба от привържениците през април 2008 г.
По време на много успешния му престой в Олимпик (Марсилия) печели шампионата в четири поредни сезона (1989-1992 г), постигайки дубъл през 1989 г и достига финал за Купата на европейските шампиони през 1991 г, загубен от Цървена звезда (Белград) след изпълнение на дузпи. През този период Папен е голмайстор на френското първенство в пет поредни сезона (1988-1992 г). С фланелката на марсилци той печели Златната топка, която се присъжда на Футболист №1 на Европа, през 1991 г. Той е единственият играч с тази награда, който я печели като състезател от френски клуб.
През 1992 г Папен преминава в Милан срещу 10 000 000 паунда, което е световен рекорд за времето си. Така става първият френски топ футболист присъединил се към италианската Серия А след Мишел Платини. Не успява да се наложи като титуляр заради травми и проблеми с адаптацията. Влиза като смяна във финала на Шампионската лига през 1993 г, който Милан губи от бившия му клуб Олимпик (Марсилия). Въпреки това Папен пази добри спомени от престоя си в Италия и често цитира бившите наставници на Милан Фабио Капело и Ариго Саки, като свои модели относно треньорството. През 1994 г е трансфериран в Байерн (Мюнхен), където отново страда от контузии. През втория си сезон в Германия е част от състава, който спечели Купата на УЕФА срещу Бордо, клубът в който Папен ще заиграе от следващата есен. С жирондинците той губи финала за Купата на Лигата през 1997 г срещу Страсбург. Кариерата на Папен приключва във Втора дивизия на Франция с екипа на Гингам през 1998 г.
Папен бележи много по френските терени, но в противовес на много други велики френски играчи никога не става доминантен в чужбина. Той също така е част от „проклетото поколение“ от френски футболисти, които играят между ерата на Платини в края на 80-те години и световните шампиони от 1998 г. Въпреки талантливи играчи като Папен, Кантона и Жинола Франция пропуска разочароващо световните първенства през 1990 и 1994 г. За втория турнир се проваля с домакински загуби от Израел и България. Отпада от Евро 92 в групата от Дания, след перфектен рекорд в квалификациите за турнира. Това е единственият период (1989-96 г) във френския футбол, в който клубовете се справят по-успешно от националния отбор.
Папен е иконичен във френската поп култура, като става герой в сатирично куклено шоу по телевизията, където първоначално е изобразен като глупав футболист (разпространен стереотип във Франция), който е вманиачен само в намирането на различни начини да вкарва голове. Когато изпитва трудности в Италия образът му в предаването става по-симпатичен, като в една песничка дори господ го призовава да се върне в родината си, защото „Франция има нужда от теб!“.

Два пъти в кариерата си е свързван с клубове от Англия. Първо е трансферна цел на Тотнъм през март 1994 г. В края на престоя си в Бордо е мишена на амбициозния Фулъм, който тогава се намира във Втора дивизия, като дори изразява желание да подпише с клуба. Така или иначе той никога не заиграва на Острова.

След като за кратко е треньор на френски клубове, той се присъединява към местния аматьорски клуб Фактюр-Бигано Бойен през 2009 г, когато е на 45 г.
През май 2006 г Папен поема Страсбург, който е изпаднал във Втора дивизия. Преди това той е начело на аматьорския Басен, като му помага да се изкачи с едно ниво нагоре. През сезон 2006/07 г бившият нападател връща Страсбург в Лига 1, класирайки го на трето място, но малко след края на сезона вътрешни конфликти в клуба излизат в пресата. Няколко играчи открито критикуват методите на Жи-Пи Пи. Първоначално той е обявен за треньор на клуба за сезон 2007/08 г, но само седмица по-късно е принуден да напусне, след като става ясно, че е бил на интервю за треньорския пост в Ланс само часове след потвърждението в Страсбург. Заместен е от Жан-Марк Фурлан, а в Ланс избират Ги Ру. По ирония на съдбата Папен става треньор на Ланс след загуба от Страсбург, довела до освобождаването на Ги Ру след пет кръга от сезона. Отборът отпада в първия кръг на Купата на УЕФА и Купата на Франция, като се бори за оцеляването си в елита. На 29 декември 2009 г Папен е назначен за треньор на Шатороа, напускайки поста през май 2010 г.

Папен е в списъка на Пеле „125 най-велики живи футболисти“, оповестен през март 2004 г

Два пъти е избиран за Футболист №1 на Франция – 1989, 1991 г
Носител е на Златен Онз за 1991 г
Голмайстор №1 в света за 1991 г
Голмайстор на Купата на европейските шампиони – 1989/90, 1990/91, 1991/92 г
Избран за Играч на 20 век в Олимпик (Марсилия)

Освен с кошмарното си отпадане за Мондиал 94 на „Парк де Пренс“ от България, Жи-Пи Пи има още една интересна случка с български отбор. Сцената се провежда на 21 март 1990 г в 1/4-финал от Купата на европейските шампиони. „Финикийците“ имат предимство от победа с 1:0 в първия мач срещу ЦСКА (тогава Средец) в София. Тандемът в атака е не друг, а страховитата двойка Христо Стоичков и Емил Костадинов, а защитата е водена от несравнимия Трифон Иванов. Марсилци водят с 3:0 и в 75-ата минута изглеждат сигурни в класирането напред. Но в 84-ата минута Юруков излиза лице в лице с Гаетан Юар. Той до момента няма никаква работа, но се сблъсква със защитника Ерик Мура и присъдата е да не доиграе сезона, заради фрактура на тибията. Французите вече са направили две смени и на вратата трябва да застане полеви играч – изборът пада върху Папен (висок 176 см), който е вкарал за 2:0 в 28-ата минута. В оставащите десетина минути от мача той носи ръкавиците и вратарската фланелка, но не му се налага да демонстрира умения в спасяването на гола - мачът завършва 3:1 за марсилци.

Жан-Пиер Папен в действие 

Жи-Пи Пи като вратар срещу ЦСКА (София) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар