сряда, 9 юли 2014 г.

180 секунди тишина. Жалката Бразилия капитулира. Барбоса, простено ти е! Германия наследи Уругвай

"В Бразилия най-голямата присъда е 20 години, а моята продължава вече 44"

Думите са изречени през 1994 г преди началото на Мондиала в САЩ, а техен автор е Моасир Барбоса (27.03.1921-07.04.2000), вратар на Бразилия на Световното през 1950 г. Обвинен е за загубата от Уругвай в последния мач на турнира, в който на бразилците им стига и равенство, но падат с 1:2 и губят титлата.

Този мач, игран пред 200 000 зрители, е познат в света на футбола като "Мараканазо".

От 8 юли 2014 г Барбоса може да почива в мир, защото 14 години след смъртта му най-големите грешници във футболната история на Бразилия са 14-те, заедно с треньора Луиш Фелипе Сколари, които загубиха полуфинала на Мондиала от Германия с 1:7. Може някой да каже "Барбоса, простено ти е".

Не би ме учудило в бразилските новини да се появи нов термин - "белооризантазо", като синоним на футболна мъка, която Бразилия изживя в Бело Оризонте. Когато става въпрос за футбол този град вече може да бъде споменаван като Феио Оризонте (на португалски феио означава лош).

Най-слабата Бразилия

Как и защо се случи най-голямата (в резултатно отношение) изненада на полуфиналите на световни първенства, че и в по-голям обхват? "Най-слабата Бразилия в историята на световните първенства" - думите са на Сесар Луис Меноти, треньор на Аржентина на Мондиала през 1978 г.

Защо това е най-слабия отбор? Защо не прилича на себе си, тези играчи не играят футбол, на терена не забавляват нито себе си, нито зрителите, защото няма майстори, а какво остава за гении, като тези в миналото... Какво ли ще кажат Пеле, Зико, Ромарио, Бебето, Роналдо, Ривалдо, Кака, Роналдиньо..?

Не бих искал да съм на мястото на тези момчета. Бразилците могат да простят това-онова, но такъв отбор тежко или изобщо. Водещият вестник "О Глобо" излезе със заглавие на интернет страницата си - Клане. В социалните мрежи всичко се обърна на шеги. А може някой да се е сетил и за думите на Вуядин Бошков:

"По-добре веднъж да загубиш с 9:0, вместо 9 пъти с 1:0"...

От началото на първенството се видя, че Бразилия се мъчи, но събра сили на 1/4-финала да изиграе най-добрия си мач, който подлъга, че формата се възвръща. Истина е, че съставът отслабна без Неймар и Тиаго Силва, но отсъствието им не може да бъде оправдание за хаоса в защитата, безидейността в средата и немощта в нападение.

Боя се, че загубата на Бразилия ще измести на втори план победата на немците, което няма да е справедливо. Чудо е, че бразилците загубиха за последно у дома през 1975 г от Перу в турнира Копа Америка, но славата трябва да отиде при победителя.

Немците бяха брутално ефикасни, по немски рационални, без много съжаление към нокаутирания противник, но през второто полувреме не искаха да натискат газта до край. Играха като машина, от фантастичния Мануел Нойер на вратата до ветерана Мирослав Клозе в атаката, чийто 16-ти гол на четвъртия му мондиал го направи най-добрият реализатор на световни първенства за всички времена.

Да си припомним думите на Гари Линекер:

"Футболът е чудесна игра, в която участват 22 играчи и накрая винаги побеждават немците".

Югославия - Бразилия 8:4 (1934 г)

Бразилия, разбираемо, е в шок. Вместо финал получи най-тежката си загуба у дома в историята си. Най-голямото футболно унижение, катастрофа, фиаско, мъка, ден за забравяне, но тежко ще е за 200 милиона бразилци да забравят 8 юли 2014 г.

Тези седем гола не са най-големия брой попадения, който са инкасирали бразилците в един мач. Нарежда се на второ място, а на първо е загубата от Югославия в Белград на 3 юни 1934 г, когато двубоят завършва 8:4 за балканците.

На игрището на БСК, пред 12 000 зрители, блести тандемът от Монтевидео - Моша и Тирке, Марианович бележи хеттрик, Тирнанич един. Останалите голмайстори за "плавите" са Глишович с 2, Стевович и Петрак.

Бразилците са водени от известния Леонидас, познат с прякора "Черния бомбардировач", който бележи 2 гола, но отборът му е напълно надигран.

Срамът на Бразилия, или брилянтната победа на Германия, влиза в историята на световните първенства като мач с най-много голове на полуфинали и с най-голяма разлика. В Монтевидео през 1930 г с по 6:1 Уругвай бие Югославия, а Аржентина САЩ. През 1950 г Бразилия бие Испания с 6:1 (не е класически полуфинал), през 1954 г Германия мачка Австрия с 6:1. Бразилия надиграва Франция с 5:2 през 1958 г, а в Мексико през 1970 г, след продължения Италия побеждава Германия с 4:3, но никога не е имало резултат 7:1.

Освен това никога нито един отбор на световни първенства не е допускал 4 гола за 6 минути. Резултатът заема шесто място в листата на най-големи голеади в историята на световните първенства.

На първо място е Унгария - Салвадор 10:1 (1982 г), следван от Унгария - Корея 9:0 (1954 г), Югославия - Заир 9:0 (1974 г), Швеция - Куба 8:0 (1938 г) и Германия - Саудитска Арабия 8:0 (2002 г).

С шест гола разлика не се бе случвало, а също така във фаза на директни елиминации никой не е губил с пет попадения на полувремето. Смятайки и груповата фаза, вчера това се случи за трети път. През 1974 г Югославия води на Заир с 5:0 след 45 минути, както и Полша срещу Хаити през същата година.

И още две фрази:

"Във футбола всичко се усложнява заради присъствието на съперник"
Жан-Пол Сартър

"От загубата по-лошо е само едно нещо: Отзвукът от нея на следващия ден"
Мануел Пелегрини

Няма коментари:

Публикуване на коментар