вторник, 8 юли 2014 г.

Алфредо Ди Стефано - "Русата стрела" напусна земния си път на 88 г

Аржентинската футболна звезда Алфредо Ди Стефано, който изгради легендарна кариера в Европа през 50-те години на 20-ти век, извеждайки Реал (Мадрид) до пет поредни купи на европейските шампиони, почина в понеделник в испанската столица на 88 години.

От Реал потвърдиха за кончината на бележития играч. Според информациите той е получил инфаркт на рождения си ден в петък.

Ди Стефано, неуморим и универсален играч, с прякора Русата стрела, олицетворяваше тоталния футбол - стил, който окуражаваше футболисти с определени позиции да се променят според изискванията на мача, години преди холандските отбори от началото на 70-те да популяризират този тип игра.

Играейки с Пако Дженто, а по-късно и с Ференц Пушкаш, Ди Стефано и Реал (Мадрид) печелят Купата на европейските шампиони през първите пет издания на турнира - от 1956 до 1960 г. В момента турнира се казва Шампионска лига. Носител е на Златната топка през 1957 и 1959 г.

През 1960 г Ди Стефано вкарва хеттрик за победата със 7:3 над немския Айнтрахт (Франкфурт) на финала на "Хемпдън парк" в Глазгоу. Мач определян и до днес като един от най-великите в историята на играта. Алфредо бележи рекордните 49 гола в 59 мача в турнира.
Завършва кариерата си в Реал (Мадрид) с 216 попадения в 282 шампионатни мача в периода 1953-1964 г и остава един от водещите реализатори в историята на "Белия балет". Помага на клуба да спечели осем шампионски титли на Испания.

Ди Стефано пет пъти е голмайстор на първенството, а в историята на реализаторите в Примера е под №5. Отказва се от футбола на 40 години през 1966 г, завършвайки 22-годишна кариера в Южна Америка и Европа.

"Кой е този човек? Той взима топката от вратаря, казва на бековете какво да правят, където и да е на терена е в позиция да получи топката, можете да видите влиянието му над всичко, което се случва. Никога не съм виждал толкова завършен футболист. Изглеждаше така сякаш си е направил собствен команден център в сърцето на играта. Беше еднакво силен и подвижен. Просто не можеше да свалиш поглед от него", заявява английската звезда Боби Чарлтън пред "Гардиън".

Ди Стефано е роден на 4 юли 1926 г в Баракас, беден квартал на Буенос Айрес, и се учи да играе футбол по улиците. Неговият дядо е имигрант от крайбрежието на Италия. Баща му играе за водещия отбор на Баракас - Ривър Плейт.

След като аржентинските професионални футболисти правят стачка и са отлъчени от собствениците на клубовете през 1949 г, Ди Стефано се присъединява към група от топ играчи, които напускат страната, за да играят в несанкционираното първенство на Колумбия. Там той бележи 267 гола в 292 мача, извеждайки Милонариос (Богота) до четири шампионски титли.

Именно с екипа на Милонариос участва на турнир в Испания по повод 50-годишнината на Реал (Мадрид) през 1953 г, когато привлича вниманието на официални лица от Кралския клуб.
Мадридчани се съгласяват да платят трансферна сума на Милонариос, за да го привлекат в редиците си, но тъй като колумбийския шампионат не е признат от ФИФА, големият враг на Реал - Барселона сключва договор с Ривър Плейт, който технически притежава правата му.

ФИФА одобрява трансфера на Ди Стефано в Барселона, но испанските футболни власти отхвърлят сделката. Испанският съд определя "Русата стрела" да остане в Испания четири години, играейки по две за Реал и две за Барселона. Осъзнавайки абсурдността на ситуацията, Барселона оспорва решението.

По искане на испанския диктатор Франсиско Франко, който е привърженик на Реал (Мадрид), Ди Стефано получава испанско гражданство и играе за националния отбор на втората си държава, макар и никога да не участва на световни първенства. За "Ла Фурия" изиграва 31 мача, в които бележи 23 пъти. (Също така има седем двубоя за Аржентина и четири за Колумбия).

През август 1963 г, докато играе с Реал (Мадрид) в Каракас, Венецуела, Ди Стефано е отвлечен от хотелската си стая от комунистически революционери, които обявили, че искат да драматизират съпротивата си срещу правителството на президента Ромуло Бетанкур. Освободен е два дни по-късно. На следващия ден, появявайки се на стадиона е посрещнат с бурни овации.

След отказването си като играч, Ди Стефано става треньор в Аржентина, където води грандовете Бока Хуниорс и Ривър Плейт (шампион и с двата отбора), и в Испания, където е начело на Валенсия (шампион и носител на Купата на носителите на национални купи), преди да се завърне в Реал (Мадрид). През 2000 г е обявен за почетен президент на "Белия балет", след като властта поема Флорентино Перес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар