сряда, 28 октомври 2015 г.

Колективен оргазъм на Де Куип, автогол сломи Аякс

Катарзис! Или трагедия. Зависи от кой ъгъл го гледате. Ако Ротердам ви е по-симпатичен от Амстердам, а Фейенорд по-близо до сърцето от Аякс, дълго ще помните 1/16-финала за Купата на Холандия. Фейенорд успя да стигне до едва втора победа в последните 24 Класикера и да изпрати съперника си от "Де Куип" с минималното 1:0.

И то по какъв луд начин!

В мач изпълнен с напрежение не видяхме много футбол. За малкото все пак главно бяхме задължени на футболистите на Аякс. Но когато изтекоха четири минути от добавеното от съдията време дойде причината за колективния оргазъм на "Де Куип". Елиеро Елия центрира от свободен удар, а Жоел Велтман, 23-годишният капитан на Аякс и новото холандско чудо, реагира недодялано и с пета прати топката в собствената мрежа.

Изригването на радост на "Де Куип" е трудно да се опише. Омразата между тези два клуба е толкова голяма, че отборът на Аякс беше посрещнат в града със срамните викове: "Евреите в газовите камери". Заради тази омраза градоначалниците на Амстердам и Ротердам през 2009 г взеха решение в следващите пет сезона да няма пътувания на запалянковци за гостуванията.

Броят на инцидентите намаля, но сме далече от това Фейенорд и Аякс да забравят колко се мразят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар