вторник, 8 декември 2015 г.

Преди 24 години Цървена звезда покори света

Pre 24 godine – Crvena zvezda prvak sveta
На днешния ден преди точно 24 години, Цървена звезда стана шампион на света! В хладния 8 декември 1991 г в столицата на страната на изгряващото слънце Токио, Цървена звезда изигра последния финал на Междуконтиненталната купа в който единият участник е отбор от Източна Европа. Голмайстори при победата с 3:0 над чилийския Коло Коло бяха Владимир Югович с 2 гола и Дарко Панчев.
Най-успешното поколение в историята на най-трофейния сръбски клуб нямаше големи проблеми срещу носителя на Копа Либертадорес, въпреки че от 43-ата минута игра с човек по-малко след изгонването на капитана Деян Савичевич.

Звезда поведе в 21-ата минута с попадение на Владимир Югович след асистенция на Савичевич. Голмайсторът удвои преднината в 59-ата минута. Крайният резултат оформи най-добрият стрелец на Европа Дарко Панчев в 71-ата минута.

Отборът, който триумфира на Олимпийския стадион в главния град на Япония се различаваше от онзи, който превзе Европа в Бари на 29 май, когато "червено-белите" надвиха Олимпик (Марсилия) след изпълнение на дузпи.

Клубът беше напуснат от капитана Стеван Стоянович, Драгиша Бинич, Роберт Просинечки, Рефик Шабаноджович и Слободан Марович.

Също така напусна и треньорът Люпко Петрович, а на негово място дойде Владица Попович.

За съжаление след това започна войната в бивша Югославия и санкциите на ООН лишиха шампиона от заслуженото отношение към него през следващия сезон. Първо за Суперкупата на Европа Манчестър Юнайтед победи с много късмет с 1:0, а беше изигран само един мач за трофея (тогава се играеха два мача на разменено домакинство - б.а.). Всичко кулминира в началото на новия сезон, когато "червено-белите", европейски и световни шампиони, са принудени да играят домакинските си мачове в столицата на България - София.

Съставът на Цървена звезда от Токио:
Милойевич, Радинович, Михайлович, Василиевич, Югович, Белодедич, Найдоски, Раткович, Стошич, Панчев, Савичевич

Няма коментари:

Публикуване на коментар