понеделник, 7 декември 2015 г.

Иконата Рожерио Сени свали ръкавиците, няма да наказва колегите си повече

 Най-добрият голмайстор сред вратарите за всички времена, бразилецът Рожерио Сени, се пенсионира след 25 години професионален футбол.

Вратарят на Сао Пауло, за който изигра 1236 мача в рамките на 23 години и вкара 131 гола, се отказва на 42 години заради контузия.
Сени от 1997 г във всеки сезон вкарва поне два гола и стана най-добрият стрелец сред вратарите в историята на играта. Кариерата си започва през 1987 г в Синоп от Мато Гроса.

Сени не е пазил от 28 октомври заради контузия в стъпалото, която няма да успее да излекува до края на сезона, а официалното му прощаване с футбола е на 11 декември на стадион "Морумби", в мач между играчите на Сао Пауло, които му донесоха световните титли през 1993 г (срещу Барселона) и 2005 г (срещу Ливърпул).
Блестящият вратар е на шесто място в класирането по голмайстори на Сао Пауло, пред него са само Сержиньо Чулапа, Луиш Фабиано, Франко, Джино и Милер, освен него, единствените постигнали повече от 100 гола за този клуб.

През кариерата си е вдигнал 19 трофея със Сао Пауло и един със Синоп, включително три шампионски титли на Бразилия, два пъти Копа Либертадорес и една Копа Судамерикана.
С Бразилия е световен шампион през 2002 г в Япония и Южна Корея, а през 1997 г спечели и Купата на конфедерациите.

Капитан е на Сао Пауло от 1999 г. Шест пъти е избиран за вратар №1 на бразилската Серия А, а веднъж и за Най-добър футболист в първенството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар