понеделник, 15 февруари 2016 г.

Спортната конкуренция като опиум и намордник за народа

sport, huligani, neredi, foto Dado Đilas
Спортната индустрия годишно заработва повече от 450 милиарда евро, а печалбата на всеки 12 месеца се повишава по-бързо от брутния вътрешен продукт на която и да е държава в света.

Спортът не е само начин за достигане на огромни печалби, а и средство за контрол на масата и отклоняване на вниманието от сериозни проблеми, твърдят различни изследователи.

Борба за печалба

Както казват, продаването на билети, реклама, права за телевизионно излъчване, спортни екипировки изкарват за всички - от футболисти и мениджъри до собственици на клубове и мултинационални компании, а на загуба са само обикновените хора, защото цялата индустрия се финансира от техните джобове. От друга страна, всичко това се ползва за контрол на масата в съгласие с римската тактика "хляб и зрелища".

- Спортът и зависимостта от него са начин за отклоняване на вниманието на хората от реалността към реалността в мача и така се гарантира емоционална и психологическа награда. Това дава на любителите на спорта лъжлива удобност и сигурност, убеждава ги, че всичко е наред, под контрол и че е достатъчно да гледаш мач и да се отпуснеш. Освен това, спортът убеждава хората никога да не се съмняват в авторитета (треньор или съдия) и да работят както им се казва - казва д-р Бърни Суарес, водещ и публицист.

Той допълва, че спортът е една от главните причини, че повече хора не разбират, че са подтиснати.

- Повечето хора са подложени на мощно програмиране с помощта на спорта, който има хипнотична сила. Неговите любители непрекъснато са подложени на пропаганда, често синхронизирана с най-важните събития в този момент. Примерът работи, на 1 май 2011 г ликвидацията на Осама бин Ладен е излъчена по спортния канал ESPN по време на значителен бейзболен мач. Освен това, спортните правила учат децата от малки да не смеят да се бунтуват срещу системата, да не критикуват властта иначе ще има тежки последици за тях. Всеки ден спортисти се наказват за нещо - суспендират ги, изхвърлят ги от отбори, чак ги и арестуват. Идеята зад това е да се покаже, че никой не е по-силен от системата. Играчите не смеят да говорят за отбора, освен онова което висшестоящите са им позволили, но от друга страна, техният личен живот стана явен и всички следят всяка тяхна стъпка - допълва д-р Суарес.

Спортната индустрия, допълва той, се използва и чрез телевизията, защото любителите на спорта най-често са пред малкия екран, да се сервират най-различни послания, с които властта оправдава своите постъпки.

Човешките сили и цена

- Мнозина и не разбират колко културата на спорта влияе на формирането на тяхното мислене и колко гледането на спортистите на терена отвлича вниманието от наистина важни теми и случки. Освен това, спортът продава лъжлив морал, защото учи че съревнованието е добро и че победата е единственото важно. Всичко това е една внимателно планирана манипулация на масата с помощта на систематично и внимателно планирани забавления - казва д-р Суарес.

Някога един от най-познатите югославски баскетболисти Любодраг Дуци Симонович също е остър критик на индустрията на спорта.

- Някога спортните рекорди бяха показатели на "развоя на човешките сили". Гледайки осакатените тела на спортистите, човек все по-често се пита с каква цена това е "достигнато" и какъв е неговият истински смисъл. (...) Във времена когато западен капитал, с несебичната помощ на домашни "господа", все по-безпощадно настоява да претвори нашата държава в своя колония, става ясна цялата пагубност от "възпитаването" на младите на стадионите и в залите. Крайният ефект на празнодумните безумни привърженически еуфории не е създаване на достойни и свободни младежи, а на идиотизирана маса, която ще стане "мръсна" работна сила за Европа. "Националното утвърждаване" чрез спорта е в борбата срещу колониалното подчиняване, защото се дава предимство на промишленост с която нищо не се постига, а с която се унищожава културното (само)съзнание и се маргинализират онези промишлености без чийто развой няма оцеляване (икономика, наука, изкуство) - пише Симонович в книгата "Спорт, капитализъм, деструкция".

Той казва, че спортът е станал един от "носещите стълбове на новия световен ред".

- Логично е да се предположи, че капитализмът още по-агресивно ще настоява да използва спорта като средство за отвличане на вниманието на хората от основни екзистенциални проблеми и за стерилизиране на критично ориентираната към промяна съзнателност. Колкото по-малко бъде хлябът (известна екзистенция), ще има все повече кървави игри. Както и всички други области на обществения живот, които паднаха в ръцете на капитала, спортът става все по-мръсен бизнес - пише Симонович.

Лъжлива реалност

В това критиците на спорта и спортната индустрия Суарес и Симонович не са сами, а към тях се присъединяват и много социолози и икономисти.


- Модерният спорт е продукт на капитализма, както и фабриките, фондовите борси и редицата безработни. Появява се в Британия през 18 век като част от комерсиално-забавна индустрия и неговият лесен свят, в който си или победител или губещ, съвършено се вписал в културната динамика на капитализма. Комерсиализацията на спорта стана един от най-важните компоненти на модерния капитализъм и от началото на 21 век е перфектно подобие на капиталистическия нов световен ред - пише историкът на спорта Тони Колинс в книгата "Спорт и капитализъм".

Той допълва, че се надява, че спортът ще оцелее и когато човечеството се освободи от хватката на капитализма, но няма повече да бъде по-важен от изкуството, културата и науката, какъвто е днес, когато върти стотици милиарди годишно.

Набиране чрез клубове
Реклама за войската на САЩ


Д-р Бърни Суарес е особено критичен към това, че страниците на американските клубове, както и излъчванията на най-гледаните мачове се използват за рекламиране на войската на САЩ.

- Американските въоръжени сили чрез спорта ни бомбардират с реклами. Ще бъдете герои, казват, и представят американските войници като мъдри и решителни за "глобалната добра сила". Казват, че войниците са храбри биткаджии, а не някои, които ги карат да водят нелегални и неморални войни, унищожават животи по цял свят и убиват. Това не е обичаен маркетинг, а един вид хипноза - твърди той.

Кастрация и злоупотреби с инструменти в ръцете на владетелите
Футболът превръща привържениците и играчите в част от колективен ум


Отделни теоретици на конспирацията не мислят, че спортната индустрия е произведена само от капитализма, а вярват, че модерният спорт е измислен, за да тайно общество познато под името илюминати, да контролира масите и да ги превърне в послушни дронове, а футболът е много важна част от техния план.

- От всички спортове, само във футбола привържениците са толкова гласовити, злонамерени и пияни, че нередностите станаха част от спортната иконография на стадионите, а много често има и убийства между запалянковците. Други такива спортове не съществуват и заради това футболът е специфичен заради своите правила. Единствената цел е топката да се вкара в противниковата врата, а да не се използват ръцете. С премахването на ръцете в правилата на играта играчите стават безумна сила. Също така, те са символично кастрирани и обезправени - твърди аналитикът Л. С. Винсънт.

Той допълва, че с премахването на употребата на ръцете футболът промотира "колективен ум, който се контролира от треньора и чийто авторитет, както и авторитета на съдията, никога не трябва да се оспорва".

- Всъщност тази идея на колективизма, която се промотира от елита на новия световен ред, е причината за популярността на футбола и причината заради която привържениците, които виждат себе си като част от колективния ум, бият и убиват, но и жертват животи, ако мислят че това ще помогне на целта - да влезе топката във вратата. Футболът е проектиран да прави всичко това и да контролира масите в името на илюминатите и тяхното въвеждане на новия световен ред - твърди Винсънт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар