събота, 26 март 2016 г.

Сърбия готви национален стадион за 150 милиона евро

 
Националният стадион ще има капацитет от 50 000 места и ще струва 150 милиона евро - заяви Владимир Кравчук, съветник за стратегическите проекти.

Историята за дом на футболистите на Сърбия датира още от октомври миналата година и победата на "орлите" над Албания с 2:0. Премиерът Александър Вучич тогава обяви изграждането на стадион, както и че правителството ще дари 150 милиона евро. Компаниите "Zugay" и "Korny" направили предварителен план и макет.

- Разходите по изграждането влизат в тази цена. Освен стадиона, възнамеряваме да изградим всичко с модерни материали, които са по предписанията на УЕФА и ФИФА. В близост до националния стадион ще има хотели, бизнес обекти, които ще се самоиздържат. Чакаме само разрешението за строеж, а очаквам работата да бъде свършена между шест и 10 месеца - заяви Кравчук

Той обясни и защо Земун е избран като локация.

- Избрахме Лауденовия ров, защото там вече има условия за изграждане. Просто е невероятно, че никой не се е сетил по-рано. Ровът е широк от 100 до 200 метра, дълъг 1500, а има дълбочина от 25 метра. Стадионът ще бъде само на десет метра над земята. Под него ще има три или четири нива за паркинг. Тъй като теренът е под земята, бихме имали природно термално загряване от 14 градуса.

Мястото за изграждането на националния стадион е отлично свързано с останалите части на града, така че магистралата и летището няма да са много отдалечени.

- Стадионът ще гледа към Тошин бунар, така магистралата Белград - Загреб ще е на разстояние от само 1500 метра. Също така, няма да е далече и летище "Никола Тесла" - 10 километра. Близо са и Спортната зала "Ранко Жеравац", зала "Пинки", Земунико... Облекчаващо е, че няма да започваме от нула, вече имаме необходимата инфраструктура (ток, вода, газ).

Работите ще се извършат в три фази.

- Първата фаза ще обхване изграждането на самия стадион. Вторият и третия дял от работата са свързани с изграждане на локали, които по-късно ще се дадат под наем. Милан Корица е направил план за изграждане по примера на световните стадиони, виждал е много от тях. Някои в Африка е и строил - заключи Кравчук.

Лична карта на Националния стадион:

Цена на изграждане: 150 милиона евро
Капацитет: 50 000
Локация: Земун (Лауденов ров)
Започване на строеж: Чака се разрешително за строеж
Срок на изграждане: 6-10 месеца
Заети работници: 300

Проектът за изграждане на националния стадион би могъл да има ползи за много хора в Сърбия.

- Ще наемем 300 работници, които ще работят по изграждането на дома на нашите футболисти. Разбира се, това са работници по различни направления, които ще работят в различните фази на строежа. Във всеки случай, всички ще имат полза - изтъкна Кравчук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар