неделя, 6 март 2016 г.

Треньорът-рекордьор напусна след 29 години

Ronnie McFall has quit after almost 30 years as Portadown manager
Управлението на най-дълго служещия футболен треньор в Европа приключи след 29 години.

Рони МакФол, 69, беше готов да напусне Портадаун в края на сезона, но се оттегли след шокиращата загуба от Лърган Селтик в Купата на Северна Ирландия.

Той е назначен през декември 1986 г - шест седмици след поставянето на сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед.

МакФол има четири шампионски титли сред повече от 20 трофея по време на управлението си в клуба от родния му град.

Той стана треньорът с най-дълго властване в Европа, след като Фъргюсън напусна "Олд Трафорд" през 2013 г. Така рекордът се пое от Арсен Венгер, който води Арсенал от 1996 г.

Легендарният треньор е идвал и в България. През 1999 г Портадаун играе срещу ЦСКА в квалификациите за Купата на УЕФА. Двата клуба са носители на купите на своите държави, но турнирът КНК вече е закрит. На 24 август на "Българска армия" ЦСКА бие с 5:0, а головете вкарват Милен Петков от дузпа, два пъти точен е сърбинът Иван Литера, Румен Христов също от дузпа и Генади Симеонов. Начело на "армейците" е Димитър Пенев. 12 дни по-рано "червените" са си осигурили продължаването напред след 3:0 насред Северна Ирландия. Головете са дело на Владимир Манчев, сърбина Саша Ковачевич и Асен Букарев.

МакФол изведе Портадаун до първата шампионска титла в историята му през 1990 г, повтаряйки успеха през 1991, 1996 и 2002 г.

Помощникът на МакФол Киърън Хардинг също напуска клуба след труден сезон, в който Портадаун падна до седмо място в класирането.

Това накара клубът да обяви през ноември, че започва процес по намирането на наследник на МакФол.

От Портадаун потвърдиха напускането на МакФол, а бордът ще се срещне в началото на новата седмица "да обсъди развитието".
Ronnie McFall celebrates winning the 2005 Irish Cup with Portadown striker Vinny Arkins
McFall brought unprecedented silverware to Shamrock Park

Няма коментари:

Публикуване на коментар