вторник, 29 ноември 2016 г.

Сърбия е четвърти износител на футболисти в света

 
Сърбия е четвърти футболен износител в света, според данните на Футболната обсерватория, сайт специализиран за изследвания.

В обширен проект, чийто резултати са представени вчера пред обществеността, са обхванати трансфери в 31 европейски федерации. Специално са отделени най-силните първенства (Испания, Англия, Германия, Франция и Италия), а останалите 26, от Стария континент, са сместени във "втора колона".

На първо място е Бразилия с общо 469 футболисти в по-голямата част от Европа, следват французите с 312, Испания с 201 и Сърбия с общо 189 представители зад граница. От бившите югославски републики престижното седмо място заема Хърватия (141 футболисти), която е пред Холандия, Португалия и Англия.

България е на незавидното 40-о място с 29 футболисти зад граница и едва двама в "петицата". Дуото е в Италия - Ивайло Чочев в Палермо и Александър Тонев в Кротоне. Като се вземе предвид, че изследването не представя информация за Албания и Турция (първенството участва), ние сме последни на Балканите.
 https://pbs.twimg.com/media/CnfnF0EXgAA-zIT.jpg
Босна и Херцеговина е на 16-о място с 80 играчи. Гърция е под номер 22 с 64 футболиста, а Румъния е 25-а с 54. Черна гора е 33-а с 39 легионери, докато Словения е на 34-о място с 38 (заедно с Колумбия). На 39-о място е Македония с 32 футболисти извън пределите си. Така общата бройка играчи от бивша Югославия е 519 - с 50 повече от лидера Бразилия!

Интересен факт е, че абсолютният хит на Европейското първенство във Франция това лято - Исландия е на 29-о място с 42 легионери, като дели позицията с далеч по-многобройните като население Полша и Русия.

Франция, според данните публикувани на сайта на Футболната обсерватория, има най-много футболисти в първенството на "петицата", без да се смятат, разбира се, тези от вътрешното първенство.

Изследването обхваща и чужденците в Първа лига на България и Супер лигата на Сърбия, а данните обхващат периода до октомври тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар