четвъртък, 1 декември 2016 г.

Демографско изследване на футбола в Европа

Demographic study of football in Europe
От 2009 г Футболната обсерватория ЦИЕС прави демографско изследване на футбола в Европа, взимайки профила на активните играчи в 31 първенства на Стария континент, които са членове на УЕФА.

Информацията е изградена от футболисти към 1 октомври тази година, които са играли в мачове през текущия сезон или са взимали участие в мъжките шампионати във всеки от предишните два сезона. Вторите и третите вратари са в сметките, въпреки че не покриват тези критерии.

Изследването показва, че присъствието на играчи "собствено производство" продължава да намалява: от 23,0% през 2009 г до 19,2% през 2016 г. Това е най-ниската стойност измервана някога. В паралел, нивото на емигранти достигна нов рекорд през 2016: 38,7% (+3,9% от 2009).

По-голямата международна подвижност на играчите носи със себе си нарастваща нестабилност в съставите. Средната бройка на играчите подбрани по време на годината сред тези достъпни към 1 октомври нараства от 9,1 през 2009 (36,7% от отборите) до 10,7 през 2016 (43,9%). Това също е нов рекорд.

figure 1
Трениране

Според дефиницията на УЕФА футболист трениран от клуба е този, който е играл в поне три сезона между 15 и 21-годишна възраст в отбора работодател. Според отделния случай, играч може да няма тренировъчен клуб, да има един или дори два.

От 2009, присъствието на клубно производство футболисти намалява постоянно. Тази категория играчи сега представят по-малко от една пета от съставите. Докато спекулацията на трансферния пазар за млади таланти нараства, изглежда много вероятно процентът "собствено производство" футболисти ще продължи да спада през следващите няколко години.
figure 2
Важни диспропорции съществуват според първенството. Към 1 октомври 2016, клубно тренираните играчи представляват 31,5% от футболистите в елитното първенство на Словакия. В друга крайност, те са само 6,9% в Турция. В други две държави, Кипър и Португалия, стойността е под 10%.
figure 3
Миграция

Понятието емигрант определя футболисти играещи извън държавата, в която са започнали да играят и която са напуснали след като са били избрани от клуб зад граница. Тази дефиниция позволява да анализираме миграциите директно свързани с футбола.

Историческите анализи показват, че процентът на емигранти в клубовете нараства постоянно. През 2016, за пръв път от началото на нашето проучване, процентът на емигранти е над два пъти по-голям от клубно произведените играчи: 38,7% срещу 19,2%.
figure 4
В едната крайност, емигранти представляват 65,4% от футболистите в топ първенството на Кипър. Тази категория футболисти представя мнозинството от членовете на съставите в шест други шампионата: Турция, Англия, Белгия, Италия, Португалия и Шотландия. В другата крайност, емигрантите са само 16,1% от играчите в Сърбия.

figure 5
Подвижност

За да анализираме подвижността на играч, ние вземаме предвид броят футболисти в съставите, които са били привлечени през годината на преброяването. Играчите влезли в първия отбор от школата не се смятат като част от нови попълнения.

На 1 октомври 2009, 9,1 играчи подписали след началото на годината са средно представени в съставите на отборите от 31 анализирани първенства. През 2016, тази стойност нараства на 10,7. Средната дължина на престой на играчите при техните работодатели никога не е била по-ниска от тази за 2016: 2,2 години.

Добавяйки и футболистите интегрирани в състава на първия отбор от школите, средният процент на нови играчи в съставите нараства от 41,2% през 2009 до 48,1% през 2016. Почти половината от членовете на отбора се сменят от едната година до следващата.
figure 6
Южните и Източноевропейските първенства са силно представени сред отборите подписали с най-много футболисти. Към 1 октомври 2016, португалските клубове, средно, са привлекли по 14,2 футболисти за година в техните състави. Тази стойност е два пъти по-висока от отчетената при австрийските клубове в елитното първенство.
figure 7
Заключение

Изследването дава кратък поглед над основните течения, които характеризират европейския футбол от 2009 г. Редица други анализи са възможни благодарение на информацията събрана от изследователския екип на Футболната обсерватория ЦИЕС.

Докато икономическото сърце на футбола остава в Европа, все повече и повече конкурентни професионални първенства се развиват бързо по света.

В такъв динамичен контекст, мисията на Футболната обсерватория ЦИЕС да анализира в неутрален и обективен подход ключовите тенденции, които се случват в най-популярната игра на планетата остава уместна колкото винаги е била.

Няма коментари:

Публикуване на коментар