понеделник, 29 май 2017 г.

Стилиян Петров даде тон на голеада в благотворителен мач на легенди на Селтик

Petrov celebrates after giving Henrik's Heroes the lead at Parkhead
Селтик е клуб като никой друг и това беше препотвърдено когато 60 000 привърженици посетиха благотворителен мач. Това беше най-многобройната публика в шотландския футбол за този сезон и щедростта на верните на "детелините" ще направи голяма промяна в живота на хиляди хора в местното общество и по света.

Нетната печалба от мача ще подкрепи чудесната работа на Фондацията на ФК Селтик. Част от средствата ще бъдат за разширение на съществуващите проекти като получилия награда "Възможността има значение" - насочен към деца и млади хора, които живеят със Синдрома на Даун или аутизъм. Ще подпомогне и грижите за хората с деменция, разрушително заболяване което за съжаление е близо до всеки дом.

На глобално ниво, парите събрани от мача ще подпомогнат кампанията "67 кухни" на Фондацията. Това ще помогне за построяването на 67 училищни кухни за деца в развиващия се свят и за изпращане на най-необходими хранителни продукти в Южен Судан и Сирия.

Да се помага на хората в нужда е основополагащ принцип в Селтик което се доказа с такова събитие, че остава в сърцевината на клуба. Това е концепция подкрепена от всеки в клуба, включително и играчите, затова част от любимците в миналото бяха щастливи да се завърнат за случая.
Henrik Larsson takes the acclaim of the Celtic fans after scoring
Фигури като Стилиян Петров, Хенрик Ларсон, Любо Моравчик, Нийл Ленън, Артур Боруц, Джон Хартсън, Том Бойд, Джеки МакНамара и Дариуш Джиекановски отново стъпиха на Селтик Парк. Сред звездите подкрепящи Селтик бяха Мартин Компстън, Рос МакКол, Джани Капалди и Джон Хигинс.

Всеки участващ получи чудесно приемане, без изненада, най-шумната подкрепа беше резервирана за Ларсон и Моравчик, двама от най-великите в историята на Селтик. Шведската сензация върна годините назад с хеттрик през първото полувреме, а словашкият магьосник също се разписа, но през втората част. Начало на голеадата даде бившият капитан на българския национален отбор Стилиян Петров в 11-ата минута с хубав прехвърлящ удар.

Настоящият капитан на клуба Скот Браун и Крис Комънс също взеха участие в мача, като беше специален момент за Крис и семейството му, тъй като това беше последното му излизане на терена след шест и половина години вярна служба. Той също се записа сред голмайсторите. Крайният резултат беше 5:2 за Героите на Хенрик, но истинският победител беше благотворителността.

Имаше карнавална атмосфера на стадиона далеч преди първия сигнал, тъй като привържениците се наслаждаваха на четвъртия требъл в клубната история, постигнат само 24 часа по-рано след драматичен успех за Купата на Шотландия над Абърдийн.
Stylian Petrov greets Celtic fans on arrival
Брендън Роджърс и неговия щаб, заедно с четирима от Непобедимите - капитанът Скот Браун, Лей Грифитс, Киърън Тиерни и Патрик Робъртс - направиха парад с трите купи преди да започне хуманитарния мач.

С него завърши паметна седмица за клуба, след като Лъвовете от Лисабон бяха почетени по случай 50 години от спечелването на Купата на европейските шампиони със серия от събития, кулминирали в четвъртък вечер с вечеря, която събра значителна сума за Фондацията на Селтик.

Героите на Хенрик - Легендите на Любо 5:2

1:0 Петров (11 минута)
2:0 Ларсон (21)
2:1 Комънс (27)
3:1 Братбак (33)
4:1 Ларсон (35)
5:1 Ларсон (45)
5:2 Моравчик (65)

Героите на Ларсон

Мениджър: Бобо Балде

Състав: Артур Боруц, Раб Дъглас, Том Бойд, Джеки МакНамара, Джоос Валгаерен, Марк Рипер, Джон Хюз, Дидие Агате, Алън Томпсън, Скот Браун, Саймън Донъли, Крис Комънс, Нийл Ленън, Стилиян Петров, Хенрик Ларсон, Харалд Братбак, Джон Хартсън, Мартин Компстън, Тони Къран, Скот Рийд, Кевин Гътри, Тейлър Флин

Легендите на Любо

Мениджър: Мортен Вигхорст

Състав: Магнус Хедман, Бари Джон Кор, Стефан Махе, Енрико Анони, Том МакКинли, Алън Стъбс, Стан Варга, Стивън Крейни, Момо Сила, Скот Браун, Крис Комънс, Боби Пета, Любо Моравчик, Видар Рисет, Дариуш Джиекановски, Томи Джонсън, Марк Бърчил, Джерард Милър, Джани Капалди, Рос МакКол, Джон Хигинс, Мартин Браун

Няма коментари:

Публикуване на коментар