вторник, 30 май 2017 г.

Отворено писмо на Ханс-Йоаким Ватцке до всички привърженици на Борусия (Дортмунд)

image
Ханс-Йоаким Ватцке се обърна към всички привърженици и членове на Борусия (Дортмунд) в отворено писмо, декларирайки: "Винаги съм поставял добруването на Борусия над всичко останало."

Драги членове,
скъпи привърженици на Борусия Дортмунд,

ние току що завършихме сезон, който е труден за описване с думи и не може да бъде разгледан с няколко изречения. Сезон, който ни повлия много, много дълбоко. И докато кулминира в страхотен триумф в Берлин в събота, има някои неща, които се нуждаят от обяснение. По тази причина предприех необичайната мярка да се обърна директно към вас с отворено писмо.

Загубата на Матс Хумелс, Илкай Гюндоган и Хенрих Мхитарян; въвеждането на множество млади и невероятно талантливи играчи; дълготрайното отсъствие на няколко футболисти, които като ключови играчи и опитни бяха ключова част от нашия план на този етап за рязка промяна: тези предизвикателства сами по себе си щяха да са достатъчни за този сезон. Сблъсъците при домакинството на РБ Лайпциг скоро след зимната пауза и последвалото затваряне на Южната трибуна ни разтърсиха. И със страхливата бомбена атака срещу нашия отбор, трябваше да изживеем това преди мача от Шампионската лига срещу Монако, което отиде твърде далеч отвъд всичко което можехме да си представим. Целта на нападателя беше да убие хора в клубния автобус. Най-голямото чудо и, същевременно, най-големият дар в историята на Борусия Дортмунд беше фактът, че никой не загуби живота си в този ден. Нашата благодарност за това е екзистенциална и е нещо което дори не можем да сравняваме с благодарността, която изпитваме при спечелването на трофей.

В светлината на тези събития, нашето спортно представяне е повече от впечатляващо. Сезон 2016/17 донесе на Борусия класиране в европейски турнири за осма поредна година (шест от тях в Шампионската лига). В края на сезона си осигурихме третото място в Бундеслигата с вълнуваща победа над Вердер Бремен. Достигнахме финала за Купата на Германия за четвърта поредна година - рекорд. Донесохме купата у дома от Берлин и я представихме пред всички вас в парад на победата в неделя. Да сме способни да празнуваме такъв успех с четвърт милион души по улиците ни прави горди и благодарни. Побиват ни тръпки. Искаме да ви благодарим затова!
 image
Благодарение на всеки в клуба, който помогна да преминем тези изпитателни времена. Разбира се, благодарности и голямо уважение към всички наши играчи, които излязоха от ситуацията по-силни вместо да бъдат смазани. Този състав сътвори история. Но, това се подразбира, благодарност също така за нашия треньор Томас Тухел и неговия щаб!

Фактът, че Борусия Дортмунд и Томас Тухел се разделят предизвика критика и липса на разбиране от някои части от нашата фенска база. Ние, хората отговорни за борда на управление, и комитетите в клуба, можем да разберем това. С Томас Тухел начело, Борусия се наслади на две успешни години в които нашите спортни цели бяха постигнати. Все пак, ние - спортният директор Михаел Цорк и аз - невинаги се виждахме очи в очи с треньорския щаб през този период на сътрудничество. Когато става въпрос за лидерски отговорности, не е важен само резултатът - и в тази перспектива, Борусия Дортмунд не се различава от всеки друг спортен клуб или бизнес. Също имат значение и основни ценности като доверие, уважение, възможността да се комуникира и работи като отбор, автентичност и идентифициране. Качества като надеждност и лоялност.

За съжаление, ние вече не вярвахме, че настоящият треньорски щаб ни предоставя основа за успешно бъдещо сътрудничество базирано на доверие. По тази причина, след интензивни разговори и редица дискусии, ние решихме, че най-добрата мярка ще бъде да не продължаваме сътрудничеството с треньорския щаб след края на сезон 2016/17. Това взаимно решение е единодушно подкрепено от всички комитети в клуба. Искам да ви помоля да разберете, че ние не можем и няма да дадем прецизни обяснения на този етап или в бъдеще. Защитата на доверието е ключов компонент на лидерската култура през повече от десетилетие откакто съм тук.

За мен, важно е да се изясни, че това решение не е взето на основата на това дали двама души могат да се насладят на бира заедно или да изиграят игра на карти. Ако банализирахме нещата по такъв начин, ще сме безотговорни и лоши във вземането на решения. Също така аз не споделям мнението, че управленският персонал в клуб и треньора винаги трябва да са най-добри приятели. Специалната връзка, която ние, в частност Михаел Цорк и аз, имахме с Юрген Клоп никога не е била критерий по който сме оценявали нашето сътрудничество с Томас Тухел и никога няма да е критерия за който и да е бъдещ треньор на Борусия.

Искам да уверя още едно нещо: откакто аз работя на позиции с отговорност в Борусия Дортмунд, винаги съм поставял добруването на БВБ над всичко останало. Същото важи за Михаел Цорк, Томас Трес и нашият президент Д-р Райнхард Раубал, както и членовете на нашите комитети. Борусия Дортмунд се научи от провалите, които доведоха клуба до ръба на банкрута през 2004/05. Всички ние анализираме нашите действия със самокритичност, никой не вярва, че е по-важен от клуба и никой не поставя лични суети над интересите на Борусия Дортмунд.

Вие, драги членове и привърженици на Борусия Дортмунд, помогнахте на клуба в някои трудни времена в изминалите няколко месеца със своята безусловна подкрепа. Още веднъж, благодаря ви затова. Искам да завърша с молба към вас да продължите да имате пълно доверие в Михаел Цорк и мен, както и във всички други хора на отговорни позиции в Борусия Дортмунд - както с постоянство правите през последните години.

Ваш Аки Ватцке
image

Няма коментари:

Публикуване на коментар