вторник, 6 юни 2017 г.

Борба за власт в Аякс и краят на плюшената революция на Кройф. За всичко е виновен Бергкамп


Привържениците най-накрая се наслаждаваха. Защото ако футболът се играе за победата не е всичко в трофеите. През този сезон Фейенорд взе шампионската титла в Холандия, Манчестър Юнайтед беше твърде голям залък във финала на Лига Европа, но Аякс след дълги години игра футбол какъвто може да се играе само в Амстердам. Супер бърз, ултраофанзивен, с една дума: кройфовски!

Заслугата е на Петер Бош, голям поклонник на личността и делото на легендарния Йохан Кройф и от това лято ще е новият треньор на Борусия! Обичаха в Амстердам и Франк Де Бур (шест години той седя на скамейката), но Бош направи стъпка напред, изведе Аякс на следващото стъпало, положи основите на нещо което трябваше да роди нов мощен Аякс. На европейско ниво.

Само за да стигне преди няколко дни новината: Борусия Дортмунд, след неуспешния опит да доведе на Вестфален треньора на Ница Лусиен Фавре, се фокусира върху 53-годишния наставник на Аякс. Всичко завърши бързо и Бош днес е представен като новия треньор на Борусия.

Това което специално ще нанесе болка на привържениците на Аякс е, че Бош изобщо не искаше да напуска. Той, твърдят всички водещи медии, бил впечатлен от таланта с който разполагал в състава, смятал е, че с добро водене е можел още да подобри играта и наистина да издигне Аякс над средното ниво в Европа.

Всичко това е било по силите на Бош, само в клубът да не е бил - Денис Бергкамп.

Легендарният нападател се издигнал толкова в клубната йерархия, че по мнението на мнозина започнал да пречи. Всъщност Бергкамп през цялото време е "минирал" Бош, а помощ му оказвали и трима по-незначителни помощници в треньорския щаб. Хени Спайкерман, Кал л`Ами и Бьорн Рекелхоф. Всички тях Бош е наследил от предишния екип на треньорския щаб, но те през цялото време се оплаквали, че не уважава тяхното мнение достатъчно.

Свидетели казват, че Бош - и неговият първи помощник Хендри Крузен - последните шест мача едва са и разговаряли с Бергкамп и въстаниците. Когато дошла поканата от Дортмунд, Бош казал не, но управителният съвет на Аякс начело с още една легенда Едвин Ван дер Сар вдигнал ръка за раздяла. По усмотрение на Бергкамп. Бош разбрал, че няма подкрепа в клуба.
De Bur i Bergkamp
По подобен начин Бергкамп още по-рано е изгонил и Вим Йонг, най-добрия приятел от дните на играч, който с Йохан Кройф през 2010 г е написал "План Кройф", който трябвало да бъде основа за "плюшена революция" в Амстердам. В неговата основа е било завръщане към корените, съответно школата. Йонг е бил отговорник за иновациите. Обичал да разделя отборите в младите селекции на повече състави, които да играят мачове на по-малки пространства. Талантливите хлапета получавали право да играят с повече контакт, за да развият усещане за топката. По същата причина временно се променяли настилките на които тренирали: понякога изкуствена трева, понякога бетон... Целта е била всички да станат майстори в контрола на топката. С всички деца се е работило индивидуално.

Бергкамп, твърдят критиците, обичал само да им даде топка и децата да си играят. Когато Йонг си отишъл, с него си тръгнали и 20 треньора от школата. Бергкамп взел функцията на координатор между академиите и първия отбор. В същина е взел властта в школата. Говори се, че с Йонг вече и не разговаря. Говори се, че по-рано се е скарал и с Де Бур. Сега и с Бош.

Привържениците се притесняват, че последната му победа означава и твърдо разделяне на Аякс с основите, които положи Йохан Кройф. А не е тайна, че той е бил труден човек за сътрудничество. Още през 2011 година целият управителен съвет на клуба - да се разбира: всички най-големи бизнесмени в Амстердам - подали оставка, защото не можели с Кройф. Той още тогава настоявал на Де Бур да се дадат повече правомощия, поискал от клуба да се доведат точно Йонг и Бергкамп. Последният изглежда е обърнал гръб на първородната идея.

Въпросът е само, сега накъде за Аякс? Десетилетия бяха на вълните на Кройфовските виждания за футбола. Друг начин и не познават. Виждало се е всеки път когато са обръщали гръб на философията, която ги е създала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар