понеделник, 17 юли 2017 г.

Наричаха Хаджи "Марадона от Карпатите", а знаете ли епилога на техния сблъсък на терена?


Сблъсък на две "десетки", двама титани, които сравняваха и с причина слагаха в една кошница. Причината всъщност беше точно този мач на "домашния терен" на Марадона.

Поздравления за Роналдо и Меси, но малко са онези, които с топката умеят абсолютно всичко. Един от тях е известния "Марадона от Карпатите", румънският магьосник, Георги Хаджи. Вероятно този пръв междуособен сблъсък допринесе за тези сравнения и прякор, въпреки че може да се каже, че Хаджи надмина аржентинеца в този мач.

Било е 18 юни 1990 година в Неапол, на известния стадион "Сан Паоло", дом на Наполи където Диего Армандо Марадона изписа историята на този клуб. Става въпрос за мач от група Б на Световното първенство в Италия, а румънците се бориха здраво с фаворизираните "гаучоси".

Нашите комшии в този двубой имали голям брой възможности създадени от твореца Хаджи, който тогава дава заявка какво ще покаже по-късно в екипите на Реал, Барселона, Галатасарай...

Неизброимо много дуели води точно със славната "десетка" на Аржентина, а той е познат по своя нрав, влизал в остри сблъсъци с Хаджи и искал да покаже на света, че Марадона е само един.

В този мач това не му се получило, защото румънецът с финтове успял в няколко случая да го направи и смешен, и доста му бягал в средата на терена, защото защитата винаги била по-слабата част от играта на Диего.

Във всеки случай, двата разделили плячката, 1:1 повече задоволило Аржентина, която повела в 62-ата минуга чрез Педро Монзон, а равенството и крайния резултат донесъл Гаврил Балинт само шест минути по-късно.

Както знаете, Аржентина по-късно на 1/4-финала игра с Югославия и продължи след 0:0 и по-добро изпълнение на дузпи, а беше спряна на финала от Западна Германия с 0:1.

Хаджи в своята кариера игра за двата испански великана, Реал и Барса, а най-голяма следа остави в Галатасарай, с който спечели всички възможни трофеи, а през 2000 г вдигна и Купата на УЕФА.

Това са 10-те най-красиви гола в кариерата му, тежко е да се избере кой е най-хубав:

Бонус видео - преди няколко години мач за ветерани изиграха Галатасарай и Барселона, а магията на Хаджи отново беше в пълен блясък.

Въпреки няколко килограма в повече и значително по-малко тренировки, краката не са изгубили бързина, така получихме този финт и подаване, каквито и днес не могат да се видят на терените по света.

Чиста магия!

Няма коментари:

Публикуване на коментар