понеделник, 7 август 2017 г.

Футбол в Скопие, от танкове до Роналдо и Моуриньо

http://sportsport.ba/assets/pictures/article/12/arena_filip_ii_makedonski_stadion_kakav_bih_nema_103527_136012_big.jpg
Футболен спектакъл в Скопие - шестнайсет години след като в този град мач беше охраняван от танкове. Експедициите на Реал и Манчестър Юнайтед пристигнаха в пълен брой. Македонската столица очаква десетина хиляди привърженици на всеки от двата големи отбора. Мерките за сигурност са на ниво от посещението на американския президент Бил Клинтън през 1999 година.

Не толкова отдавна, танкове и бронетранспортьори бяха паркирани на атлетическата писта на един скопски стадион, за да попречат на сблъсъци, които по това време вилнели около Тетово и Куманово, да не се прехвърлят и на футболния терен.

Сега вече закритият Слога Югомагнат, когото подкрепяли предимно албанци, и македонския Вардар изиграли един от най-напрегнатите мачове в историята на спорта в Македония, а мачът е, за всеобщо удоволствие, завършен без инцидент и победител.
Петнадесетина години по-късно, в Скопие пристигнаха експедициите на мадридския Реал и Манчестър Юнайтед, които във вторник ще излязат в спор за Суперкупата на Европа и ще открият новия сезон с един от величествените мачове в европейския футбол.

Кристиано Роналдо, Зинедин Зидан, Жозе Моуриньо, Пол Погба, Неманя Матич, Лука Модрич и двадесетина големи имена на европейския и световния футбол вече пристигнаха в Скопие, където ги очаква карнавална атмосфера, подготвена за последната проверка на тези отбори преди предстоящия сезон.
Оклопни транспортери на атлетској стази, март 2001. године
Скопие е, изглежда, готов за спектакъл. Направени са специални зони в които ще се забавляват привържениците на двата клуба, както и една неутрална, за онези за които клубните цветове, поне в този случай, не са особено важни.

За да не излязат нещата от контрол, за сигурността на този мач ще се грижат всички налични на разположение служители на македонската полиция и тайните служби, а мерките могат да се мерят само с идването на американския президент Бил Клинтън през лятото на 1999 година.

Голяма част от центъра на Скопие ще е затворен за движение на автомобили, а градът очаква десетина хиляди привърженици на всеки от двата европейски гиганта, както и голям брой любители на футбола от Балканите.
Скопље спремно за спектакл
Привържениците ще могат да внесат на стадиона само артикули с емблемата на Реал и Юнайтед, както и знамена на Великобритания и Испания, а всички останали знамена и шалове, включително и македонски, ще бъдат взимани на входа на стадион "Филип Втори".

Също така, забранени са транспаранти, които по какъвто и да е начин са различни от спортния дух на Суперкупата, включително и такива, които съдържат политически послания, дискриминационни или обиди от какъвто и да е вид.
Стадион
Някогашният Градски стадион след серия сериозни интервенции промени името си на "Филип Втори" и стана единственият стадион в бивша Югославия, който без проблеми изпълнява всички стандарти на УЕФА, има капацитет от 33 460 места и се очаква да бъде изпълнен до краен предел във вторник вечерта.

Британските и испанските медии през последните месеци често поставяха въпроса защо този мач се играе точно в Скопие. Македонците, без да залагат на истинските мотиви на управата на УЕФА, твърдят, че причината е доста проста - роденият в Скопие Дарко Панчев в екипа на Цървена звезда през 1991 година реши финала за Купата на европейските шампиони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар