понеделник, 7 август 2017 г.

Когато спечелили титлата на гробището осъмнал графит: "Мъртви, не знаете какво пропуснахте"


Това е история за падението и възхода на Наполи, единственият клуб от юга на Италия, който е успял да спечели титлата.

Наполи е основан през далечната 1904 година от английският моряк Уилям Потс. В началото на 20 век футболното първенство на Италия е било ограничено само до клубовете от севера, а Наполи главно играл в Купа Липтън (състезание за клубове от южна Италия и Сицилия). Първият истински футболен герой на Наполи бил парагваецът Атила Салустро, който и до ден днешен е най-добрият стрелец в историята на този футболен клуб от Серия А. През тридесетте години на миналия век Наполи под ръководството на английския треньор Уилям Гарабт влиза в Серия А и остава до 1942 година когато изпада в Серия Б. През четиридесетте и петдесетте години клубът играе променливо и без значителни успехи, а тогава започва възходът на неаполитанците.

Наполи печели първа Купа на Италия през 1962 година, а през 1967 и реномираната тогава Купа Алпи. Неаполитанците са били на прага на спечелване на първо скудето през 1968 година, но накрая трябвало да се задоволят с второ място зад Милан. Дино Дзоф, Омар Сивори и Антонио Юлиано били главните играчи на това поколение на клуба от Сан Паоло. Малко липсвало на неаполитанците да стигнат до титлата и през седемдесетте години, но по-успешен този път е Ювентус. Клубът има значими успехи в Купата на носителите на национални купи (КНК) където стига до полуфинали през 1977 година.

Наполи разтърси световната футболна общественост с рекорден трансфер, когато през лятото на 1984 година доведе Диего Армандо Марадона от Барселона за тогава невероятните 6,9 милиона паунда. Аржентинецът в Наполи е посрещнат от 80 000 души, а няколко дни след като Марадона облича синия екип, привържениците са разграбили 70 000 сезонни карти. С тогава най-добрият футболист в света и играчи като Чиро Ферара, Салваторе Бани и Фернандо Ди Наполи започва нова ера за клуба от Сан Паоло. През сезон 1986/87 г Наполи печели дубъл. Във финала за Купата побеждава Аталанта с 4:0, а скудетото печели без особени проблеми. Градът под Везувий през тези дни празнува Марадона, който за тях е станал футболна икона. След спечелване на първата титлата в историята, на централното неаполитанско гробище осъмнал графит "Мъртви, не знаете какво пропуснахте".

Мечтали в Наполи и за трофея от Купата на европейските шампиони, но Реал (Мадрид) ги спуснал на земята още в първия кръг. През сезон 1987/88 г клубът заема второ място, а през следващия сезон печели Купата на УЕФА. По пътя към трофея падат: ПАОК, Локомотив Лайпциг, Бордо, Ювентус, Байерн (Мюнхен), а на финала е победен Щутгарт с общ резултат 5:4. Голмайстори за Наполи са Карека два пъти, Марадона, Ферара и Аламео. Наполи на крилете на Марадона печели и второ скудето в историята през сезон 1989/90 г, но в Купата на европейските шампиони е спрян от московския Спартак.

Падението на Наполи започва с наказанието на Марадона. Аржентинецът се проваля на допинг контрол на Мондиала през 1990 година и получава забрана да играе в продължение на 15 месеца. Иконата на Наполи напуска клуба през 1992 година и преминава в Севиля. Най-добрите играчи като бразилеца Карека, Джанфранко Дзола и Даниел Фонсека също напускат Сан Паоло и клубът след кризата се намира главно в средата на класирането, а през 1998 година изпада в Серия Б. Следват тъмни години за клуба от града под Везувий.

През 2004 година Наполи обявява фалит заради дълг от 70 милиона евро, а начело на клуба идва филмовият продуцент Аурелио Де Лаурентис, който обновява клуба под името Наполи Сокър. Футболният съюз на Италия изхвърля неаполитанците в Серия С1. Въпреки фактът, че играе в ниските дивизии на италианския футбол, Наполи имал по-голяма посещаемост от много клубове в Серия А. На спечелването на първото място в Серия С1 присъствали 51 000 зрители на Сан Паоло.

През 2007 година Наполи заема второ място в Серия Б зад Ювентус и си осигурява класиране в най-високия ранг където е и до ден днешен. В първите три сезона след влизането в Серия А, Наполи заема осмо, дванадесето и шесто място, а през сезон 2010/11 г успява да се домогне до трето място и класиране в Шампионската лига. И въпреки че по това време за неаполитанците играят имена като Едисон Кавани, Есекиел Лавеци, Гонзало Игуаин, любимец на привържениците е бил и останал Марек Хамшик. Словакът през 2007 г е доведен от Бреша и досега е обличал екипа на Наполи 452 пъти (пред него в момента са само Джузепе Бресколоти и Антонио Юлиано). Хамшик е и втори голмайстор в историята на клуба със 113 постигнати попадения. Пред него е само легендарният Диего Армандо Марадона, който е вкарал два гола повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар