четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Класирането на този аутсайдер на Мондиала одушеви мнозина


Това че сръбските футболисти се класираха на първенството на света дори приблизително не пробуди толкова емоции колкото в една държава подобна по размер, а по-малка по брой жители. Това е история за нейния национален отбор, който направи подвиг и за пръв път се пребори за класиране на Мондиал.

В Панама футболът не е точно "спорт номер 1", главно това е бейзболът, заради голямото влияние на спортната култура на САЩ над тази държава, която свързва два континента, Северна и Южна Америка. Но, с минаването на годините, футболът е все по-популярен в Панама. Някои там дори са се осмелили да помислят, че националният отбор е достатъчно добър да се класира за Световното първенство. И, с тази вяра започнали да го подкрепят както никога.

За да се класира Панама на своя първи шампионат, било е нужно абсолютно единство - треньора, Ернан Дарио Гомез, доведен от Колумбия, която с Панама е била една държава едно време, после публиката, която е заобичала момчетата, които се борят чудесно в националния екип, но и играчите, които са искали да помогнат въпреки че са нагазили дълбоко в четвъртото десетилетие. Да, има ги тези "футболни старци", чак 11 избрани за последния мач в квалификациите са над 30 години.

И, така панамците, някак заедно, с малко чудна вяра, че подвигът е възможен, тръгнали към Русия, само... Трябвали им две чудеса. Американците, които от 1986 редовно се класират на мондиали, да изгубят от последния в класирането Тринидад и Тобаго, а Панама да бие Коста Рика, която е далеч по-качествена, което потвърждава и фактът, че си е осигурила класирането на Световното първенство.

Чудото в Тринидад се случило, американците изгубили с 1:2 от най-слабия отбор в групата, а Панама, която играла по същото време, трябвало някак да победи Коста Рика. А Коста Рика водела...

До подвига, който Панама дълго ще помни, се стигнало след невероятни сцени. Първо съдиите тотално погрешно преценили, че топката е преминала голлинията на костариканския вратар, така че е отсъдено изравняване, въпреки че гол изобщо не бил постигнат.
Тогава на сцената стъпил Роман Торес. Един от най-добрите футболисти на Панама, 31-годишен, който не е играл цяла година заради тежка операция на коляното, три минути преди края на мача с Коста Рика забил топката в мрежата на противника, за голямото 2:1 и еуфория на цялата нация.
Трябвало е да се издържи в оставащите три минути до изтичането на 90. А тогава още три минути съдийско продължение на времето. Всички са били заедно. Привърженици, нация, ТВ коментатори, играчи... Чак и бабите. Една госпожа чак нахлула на терена, за да съкрати за малко мъките на панамските футболисти, да поемат дъх, а и съдията да изгуби някоя секунда преди най-накрая да отсвири края.

А когато отсвирил... Всички са плакали. ТВ коментаторите на крака дочакали историческия момент, целували се, прегръщали и коментирали...
... привържениците били в сълзи, точно както и футболистите. Опитвали да дават интервюта, но толкова плакали, че било трудно да се разбере какво казват. Макар че всичко и така са казали на терена.

Да, тези сцени наистина ще се помнят. Ето, уверете си и сами защо. Това видео сигурно ще ви е едно от любимите от световните квалификации.
Панама, за пръв път в своята история, ще играе на шампионата на света. Напълно неочаквано, за цялата планета. Освен за панамците.

Една тамошна пословица гласи: "Ако не искаш разочарование, не се оставяй на илюзиите". Но, мечтата не е илюзия, помислиха в Панама и - тръгнаха след нея. Затова сега я изживяват. И много й се радват.

Автор: Дарко Николич

Няма коментари:

Публикуване на коментар