петък, 22 декември 2017 г.

Немски футболни правила: 50+1 обяснено

Футболът в Германия е популярен по много причини: топ качество на играта, най-посетените стадиони в света, ниски цени на билетите и страхотна привърженическа култура. Главен допринасящ фактор в това е правилото за собственост 50+1.

"Немският зрител традиционно има близки връзки със своя клуб", заяви изпълнителният директор на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоаким Ватцке през 2016. "И ако той има чувството, че вече не е считан за привърженик, а за клиент, ще имаме проблем."

Правилото 50+1 брани това. Накратко, означава, че клубовете - и в допълнение привържениците държат мнозинството от техните права на гласуване. По правилата на Германската футболна лига (ГФЛ) футболните клубове няма да имат право да играят в Бундеслигата, ако търговските инвеститори имат повече от 49% дял.

По същество, това означава, че частните инвеститори не могат да придобиват клубовете и потенциално да натискат за мерки, които дават приоритет на печалбата над желанията на запалянковците. Правилото едновременно защитава срещу безразсъдни собственици и предпазва демократичните обичаи на немските клубове.

Исторически, немските отбори са нестопански организации управлявани от асоциации на членовете, и до 1998 частна собственост от какъвто и да е вид беше забранена. Правилото 50+1, което беше въведено през тази година, помага да се обясни защо дълговете и заплатите са под контрол и защо цените на билетите остават толкова ниски в сравнение с останалите водещи първенства в Европа.

Както твърди Ватцке, резултатът на системата е, че привържениците не се възприемат за даденост.

"Правилото 50+1 върши значително повече добро, отколкото вреди в Германия", каза Ватцке пред ШпортБилд, преди да предположи, че повечето потенциални частни инвеститори ще бъдат предимно мотивирани от печалбите.

"Повечето клубове няма да получат Роман Абрамович, който на първо място иска да вижда Челси да побеждава. Повечето от инвеститорите искат да получават пари. И откъде ще ги вземат? Зрителите."

Байер Леверкузен и Волфсбург са два специални случая в Бундеслигата, базирани на факта, че инвеститорите, които имат дял в клуба за повече от 20 години могат да кандидатстват за освобождаване от правилото 50+1.

Леверкузен е основан през 1904 от работници в немската фармацевтична компания Байер, която е базирана в града. Свързан с местния автомобилен производител, междувременно, Волфсбург е създаден през 1945, само седем години след създаването на града, който да даде домове на работниците във Фолксваген заети със сглобяването на известния модел "Костенурка" или "колата на хората".
Подкрепен от Ред Бул, Лайпциг бързо напредна до класиране в Шампионската лига
Наскоро имаше предизвикателства пред правилото 50+1. През 2009, магнатът на слуховите апарати и президент на Хановер Мартин Кинд опита да го преобърне, но 32 от другите 35 професионални клуба гласуваха срещу предложението. Три се въздържаха и след гласуването на клубовете в немското първо и второ ниво, президентът на ГФЛ д-р Райнхард Раубал изрази своето задоволство.

"Бундеслигата остава вярна на своите принципи и запазва своето упование на факторите, които направиха решаващ принос към успеха на професионалната игра в Германия в последните десетилетия: стабилност, последователност и близост до запалянковците", каза той.

Това беше в същата година когато беше основан РБ Лайпциг, когато австрийската енергийна напитка Ред Бул промени името на отбора от пета дивизия Маркранщадт. Лайпциг се изкачи през дивизиите, за да завърши като вицешампион в Бундеслигата през 2016/2017 и да се класира в Шампионската лига.

Но докато хиляди от 290 000 членове на Байерн (Мюнхен) имаха право да гласуват и преизберат Ули Хьонес за президент на клуба през 2016, например, просто шепа - всички служители на родителската компания - имат право на същата привилегия в Лайпциг.

Друго изключение беше направено през декември 2014, когато софтуерният милиардер Дитмар Хоп получи зелена светлина да придобие мажоритарен контрол над Хофенхайм, след като инвестира постоянно над две десетилетия.

"Решаващо при преценката за искането на Хофенхайм беше това, че за повече от 20 години Дитмар Хоп осигурява значителна финансова подкрепа за двата - професионален и аматьорски отбор на клуба", пишеше в изявлението на ГФЛ по това време.

Кинд, най-скорошният, който поиска изключение, подкрепя завърналия се в елита Хановер вече повече от 20 години. Избран за пръв път за президент на клуба през 1997, 73-годишният началник придоби право да кандидатства за специално отношение през 2017 и изглежда готов да поеме контрол над клуба.
С чуждестранни собственици напомпващи милиарди в други първенства, някои други немски клубове също чувстват, че е необходима промяна, за да останат конкурентни на глобално ниво. През септември 2017, дори изпълнителният директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге сподели, че според него трябва да се позволи на всеки клуб да реши дали да отвори вратата за външни инвестиции.

Но други предпочитат задържането на правилото което помага за пълните стадиони и създава паметно преживяване на мачовете. Ватцке каза пред ШпортБилд, че не иска да вижда немските фенове "издоявани" за пари "както се случва в Англия".

Похвала за правилото не идва само от Германия. При откриването на 41-ия конгрес на ГФС през 2013, бившият президент на УЕФА Мишел Платини отдели модела на Бундеслигата като златен стандарт: "Докато остатъкът от Европа има скучни първенства, полупразни стадиони и клубове на ръба на банкрута, немският футбол е в забележително здраве."
"Германия е доказателство, че финансовото здраве, равноправно първенство, отбори, които са конкурентни на международно ниво и национален отбор от световна класа са възможни, и това е така, защото немският футбол има премислена концепция и кураж да се държи към тези традиционни футболни ценности и местните корени на клубовете с правилото 50+1."

Въпреки изявлението на Румениге за възможна промяна на правилото, самият Байерн, който през 2014 обяви, че е изплатил напълно разходите за построяването на новия стадион "Алианц Арена" 16 години преди срока, е живото доказателство, че успехът на терена и здравето извън него са напълно възможни заедно под правилото 50+1.

Статутът позволява идеалния микс от външно инвестиране, докато подсигурява, че членовете - привържениците - остават в сърцето на футбола в Германия. Те са тези зад изпълнените модерни стадиони и електризиращата и също така семейна и приятелска атмосфера на тях. Само през 2016/17, 12,7 милиона зрители са преминали през турникетите на стадионите в елита, за да подкрепят СВОИТЕ клубове. И всичко това без да се разоряват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар