петък, 29 декември 2017 г.

Венгер изравни Фъргюсън - 810 мача във Висшата лига. Винаги верен на себе си

Арсен Венгер изравни постижението на мениджъра на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън, ръководейки своя Арсенал в мач №810 във Висшата лига на Англия. Французинът се поздрави с победа 3:2 на "Селхърст Парк" в лондонско дерби с Кристал Палас, за да докаже на всички за пореден път, че е верен на себе си. Вече рекордните 810 пъти. В тях победите са 468 (58%), 197 равенства и 145 загуби, отбелязаните голове 1524, допуснатите 781, три пъти е бил мениджър №1 на сезона.

Палас флиртува над чертата на изпадащите, но въпреки това успя да вкара два гола от двата си точни удара в мача и да накара "топчиите" и привържениците им да треперят до последно за успеха. През годините след пенсионирането на защитата, която завари Венгер така и не можа да направи отбрана, която да запише сухи мрежи, камо ли в последователни мачове. Все пак в историческия за Професора ден успехът беше на негова страна, въпреки окопаващите смени при два гола преднина.

Самият Венгер направи обзор на времето си в Арсенал пред Скай Спортс, преминавайки през триумфите от шампионските титли, ключовите попълнения, болезнените загуби, "Пицагейт" и още много... Все пак е начело от 1996 година, насъбрал е материал за анализ. 68-годишният французин ще стане едноличен лидер с 811-ия си мач при гостуването на Арсенал на Уест Бромич Албион в новогодишната вечер. Рекорд, който с оглед на ветровитата позиция мениджър в мултимилионните клубове на милиардери на Острова, а вече и не само там, изглежда ще остане непоклатим до края на света.

Октомври 1996

Венгер за пръв път извежда Арсенал.

Венгер с Пат Райс и Гари Люин в първия си мач начело на Арсенал срещу Блекбърн
"Моят първи мач беше в Блекбърн. Младите Пат Райс и Гари Люин са до мен! А аз си мисля "Какво става?", със сигурност изглеждам леко изгубен.

"Беше щастливо преживяване, защото спечелихме този мач."

Септември 1997

Йън Райт чупи рекорда за голмайстор на Арсенал

Йън Райт празнува с Лий Диксън, след като е разбил рекорда на Клиф Бастен за брой голове за Арсенал (178) с хеттрик срещу Болтън
"Йън Райт имаше всички качества да бъде идол, защото беше решителен, ентусиазиран и много ефикасен в завършека. Но също така беше екстроверт, който имаше сърце и ще покаже чувствата си и може да комуникира с привържениците. Той беше звезда."

Май 1998

Първата титла във Висшата лига

Венгер с Тони Адамс след първия триумф с титлата през 1998
"Моят първи трофей, с Тони Адамс, който когато дойдох не знаех срещу кого се изправям, но той беше изключителен защитник, специална личност също така.

Имате уважение към хора, които се справят добре за клуба, защото да бъдеш мениджър, трябва да поставиш съдбата си в ръцете на играчите. Това изисква специално доверие.

Една от характеристиките на мениджъра е да не изживява това негативно, а позитивно. Това бяха хора, знаете защитната четворка, когато те ти кажеха, че ще бием в събота, те бяха способни да го направят."

Август 1999

Тиери Анри идва от Ювентус
Тиери Анри държи своята тениска с Венгер след подписването през август 1999
"Мисля, че беше 1999. Топ попълнение за клуба, с Патрик Виейра преди това. Анри стана голям успех.

Той беше много интелигентен, екстремно талантлив, фокусиран върху футбола и напълно мотивиран. Той все още е в играта, работи за вас! Това показва колко е страстен към играта. Всичко което си мечтаете да имате когато сте футболен играч."

Запитан да нареди Анри сред най-великите на Арсенал при Венгер: "Не, не правите това, защото е като във вашето семейство, да ви питам дали предпочитате този син? Беше ли той един от най-талантливите? Със сигурност, да. Но кой е най-добър от най-добрите? Можете ли да сравните защитник с нападател? Сърцето ви винаги кърви когато трябва да отхвърлите някои."

Юли 2001

Сол Кембъл идва от врага Тотнъм
Сол Кембъл преминава по правилото Босман от Тотнъм в Арсенал - може би най-успешният свободен трансфер на топ играч в историята на Висшата лига
"Беше много тихо в началото, между мен и Дейвид Дийн. Запазихме го в тишина до това ръкостискане на практика. Съжалих го след това, защото той получаваше лошо отношение понякога, а Сол е много чувствителен човек и интелигентен. Той беше голямо попълнение за нас."

Май 2002

Арсенал прави дубъл с Висшата лига и Купата на ФА

Венгер и Адамс носители на дубъл през 2002
"Беше специален сезон, осъзнавате го после. Когато го спечелите мислите, че е нормално, но разбирате после, че да спечелите Купата на ФА и Висшата лига е много трудно постижение. За това имате всичко тук. Имате голямата подкрепа на тълпата, което ви показва размера на клуба."

Септември 2003

Рууд Ван Нистелрой изпусна дузпа
Мартин Киоун се радва в лицето на Рууд Ван Нистелрой след като Ман Юнайтед изпусна дузпа при равенството 0:0 през 2003 г
"Следващата снимка е Мартин Киоун срещу Ман Юнайтед, с Ван Нистелрой, който получи дузпа и я изпусна. Това показва нивото на мотивацията което имаше този отбор."

Малко извън характера на Киоун е тази негова реакция? "Не. Това беше напълно той. Той беше малко засрамен заради децата си в училище. Но като цяло, мисля че отразява истинският му характер."

Април 2004

Спечелване на първенството на "Уайт Харт Лейн" преди да завърши сезона без загуба
Патрик Виейра спечели три титли с Арсенал под ръководството на Венгер
"Да минеш през цял сезон без загуба е нещо наистина впечатляващо. Този отбор беше специален. Те не бяха наясно с важността да не загубят, след като бяхме шампиони с пет кръга до края. Аз ги накарах наистина да го постигнат и не загубихме мач до самия край."

Септември 2004

Серията без загуба приключва срещу Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд", последвана от "Пицагейт"
Сеск Фабрегас хвърли пица в коридора на Олд Трафорд, която удари сър Алекс Фъргюсън
"49 мача (непобедени). Този беше 50-ия - "Пицагейт". Лошо съдийство в този ден, нямахме късмет, защото когато Люнгберг проби беше спрян от Рио Фърдинанд (и нищо не беше отсъдено). Беше битка и да сме честни беше добър мач. Юнайтед игра добре, ние играхме добре. Ако по това време можеше да се загуби по някакъв начин, това беше на Олд Трафорд. Имаше бой след мача, да. Беше сбиване в коридора, знаете, че Олд Трафорд не е голям и е доста тясно. Сеск (Фабрегас) хвърли пица някъде, не мисля, че искаше да я хвърли по Фъргюсън! Но по случайност падна върху Алекс. От тогава, това беше истинска болка. Бяхме на върха, а внезапно се върнахме на земята. Бяхме непобедими и внезапно се чувстваш уязвим отново. Беше трудно да се вдигне отбора след това."

Май 2006

Последният мач на Хайбъри
Анри със Златната обувка след последния мач в историята на Хайбъри през 2006 в който Арсенал победи Уигън с 4:2
"Много емоционален ден. Имаше специална душа на "Хайбъри", защото всяка трибуна беше различна от другата и е била строена с разрастването на клуба. Знаех всеки коридор там. Имаше специален дух в "Хайбъри", но е трудно да се пресъздаде. Емоционално е, защото всичко беше специално там. Не очаквате футболен стадион там. Завивате надолу по пътя и е там. Това е символ, че клубът е израснал в центъра на население. Това трябва да бъде футболът. Да живее в средата на града и да стане футболен клуб, да има подкрепата на местните хора и "Хайбъри" беше това."

Май 2006

Загубата във финала на Шампионската лига
Арсенал с 10 играчи загуби финала в Шампионската лига срещу Барселона през 2006
"Много болезнено преживяване, защото Йенс беше изгонен в самия старт на мача. Играехме срещу Барселона и не бяхме допуснали гол в целия турнир. Водехме с 1:0 и оставаха 13 минути до края, с 10 души, срещу Барселона, и загубихме с 1:2. Ето`о и Белети вкараха. Като цяло беше болезнено изживяване, защото играхме с 10 човека, нямахме късмет да играем финал 11 срещу 11, срещу Барселона, беше много болезнено преживяване."

Август 2006

Откриването на стадион Емирейтс
Венгер позира пред новия дом на Арсенал - стадион Емирейтс
"Тук започва нова ера, защото отваряте нов стадион, имахме голям дълг, много пари да върнем и да приемем, че имаме по-малко ресурси на разположение. Това беше най-трудният период откакто започнах тук. Трябваше да се борим с топ отборите. В Челси дойдоха много пари, две или три години преди това, Ман Юнайтед остана силен, Ман Сити влезе също така, Ливърпул се завърна, Тотнъм дойде, а тогава започна период за нас с по-малко ресурси."

Юни 2007

Анри напуска за Барселона

Анри е представен на стадион Камп Ноу след подпис с Барселона през 2007
"Той ми каза: "Виж, имаме млад отбор, не можем да спечелим Висшата лига. Аз съм на 31, трябва да си тръгна, искам да печеля, а не мога да чакам млади играчи да бъдат достатъчно добри."

Август 2009

Изгонен на трибуните на Олд Трафорд

"Страхотна снимка, о да! Изглеждам като привърженик на нея! На първо място, никой не знае защо бях изгонен, дори съдията. На второ място, никой не знаеше къде трябва да отида! Защото на Олд Трафорд така или иначе седиш на трибуните."

Август 2013

Месут Йозил идва в клуба
Арсенал реагира на недоволството от липса на големи имена с привличането на Йозил от Реал (Мадрид) за 42,4 милиона паунда
"Това е началото на период в който отново имахме някакви пари. Преминахме през трудността да правим пари, отново имахме повече комфорт. Това беше първото подсилване."

2014, `15, `17

Хеттрик от купи на ФА
Никой мениджър в историята не е печелил повече купи на ФА от Венгер - седем
"Знаете доста време бяхме в Шампионската лига, но хората казват: "Вече не печелите трофеи!" Много съм горд (с победите за Купата на ФА), особено миналата година - да изхвърлиш Ман Сити на полуфиналите и да победиш Челси във финала. Ние спечелихме и Чарити Шийлд всеки път също така. Това ни прави рекорден носител на Купата на ФА, имах късмета да я спечеля седем пъти, така че трябва доста късмет да имаш възможността да направиш това в кариерата си."

Януари 2017

Голът на Оливие Жиру с удара Скорпион

Най-добрият гол, който сте виждал през годините си в Арсенал? "Жиру? Най-неочакваният, виждал съм страхотни голове, но този е най-неочаквания, защото си мислиш "Това е лошо центриране", но с Жиру, той успява да намери начин да отбележи по най-необичайния начин."

2018?

"Какво има в нея? Отговорът е, че трябва да даваме, започвайки от събота. С късмет, имам доверието на хората в клуба, а това е трудно да се запази за толкова дълго време. Също така бях разглезен с качествени играчи. Ако трябва да си дам една добродетел, може би е тази, че работя много усърдно. Посветих живота си напълно на тази професия."

Няма коментари:

Публикуване на коментар