събота, 27 януари 2018 г.

Привържениците на Дортмунд отдадоха признание: Фонтан и парко място за Невен Суботич

 Невен Суботич напусна Борусия (Дортмунд) тази седмица. Това не е обикновена раздяла и получи потвърждение от привържениците в центъра на града днес. Наред с други неща сръбският защитник получи и фонтан.

Има една крилата реплика на Юрген Клоп при съобщаването за идването на Невен Суботич в Борусия: "Защо го исках? Е, не заради страхотната прическа!". Това е почти преди десет години. И това, което Невен Суботич имаше да предложи, освен хубавата коса, можеше да бъде видяно тази събота в центъра на Дортмунд.

Блесербрунен се намира на Алтер Маркет, където стои дълго време и вече е традиция запалянковците да се срещат тук преди да отидат на мач. Редовно има пяна във фонтана, с малко прах за пране, особено при международни мачове, това е твърдо място за среща.

Суботич вече не играе в Дортмунд, през седмицата бе обявено, че сърбинът се мести във Франция в Сент Етиен. Той не играе от дълго време, но какво означава за Борусия (Дортмунд) е това което се видя на Блесербрунен. На него стои надпис "Фонтан Невен Суботич", а върху металното тяло на статуята на вятъра е облечен екип №4. Кой ли би се разсърдил заради това?

Хората ходят покрай фонтана, спират, усмихват се, правят снимка, вероятно някои са дошли само заради това, почит към Суботич дори след заминаването му. Разбира се, той беше редовен титуляр в една от най-успешните глави от историята на клуба - това беше преди време. Суботич беше повече. Той не беше просто човек, който се разкарва по терена. Той беше близо до привържениците в най-добрия смисъл на думата. От време на време можеше да го видиш да се разхожда из центъра на града, без много внимание. Той остана на земята и се отпусна и точно това искат хората от района на Рур да видят.

Когато го има спокойствието, главата мисли над друго. Самият той бежанец, на няколко пъти ясно се противопостави срещу статуквото. От 2012 година той има своя фондация. Тя се ангажира с чиста вода и образование в Африка. Юрген Клоп, чиято ера в Борусия завърши преди няколко години, а това става и по-ясно с края на престоя на Суботич, спомена нещо за играча си: "В гостувания и по време на обедната почивка между тренировките той чете книги за технология на пробиване. Другите играят на Playstation, той планира следващата помощна мисия. Невен е невероятен.

Фактът, че тениската му беше над празен фонтан в Дортмунд и името му стои до него е една тъжна картина: задачите на Суботич сега са на друго място.

Той обаче се нареди сред играчите, чиито имена в Дортмунд се произнасят с внимание и уважение: Деде, Кел, Куба Блашчиковски и Невен Суботич. Единственият играч, който има собствен паркинг на Dortmunder Lindemannstrasse. Както в шампионата през 2011 г, Суботич празнува с хората. Не стигна далеч с автомобила си, навлезе в тълпата, празнувайки със запалянковците.
И кой вярва, че всичко това е минало и сантименталност, няма да намери само фонтан в центъра на града тази събота. Той също така може да открие банер, който е издигнат в юга. Който казва: "Добър човек в шибан бизнес - благодаря Невен!"

Това е, което можете да кажете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар