понеделник, 30 април 2018 г.

Битката за клуба Депортиво


Тино Фернандес все още планира да позволи нови избори до 2019, но нова група събира петте процента, за да предизвика извънредна среща, да уволни сегашния борд на директорите и тогава да свика избори.

Президентът Тино Фернандес ще изпълни първия си мандат от пет години президентство на Депортиво през януари 2019. Правилата в клуба диктуват, че избори трябва да бъдат свикани в рамките на следващите дванадесет месеца, което означава че клубът има цялата 2019 година като изборен период.

Фернандес планира да свика изборите в средата на 2019, точно когато следващият сезон е свършил. Но сегашната ситуация в първия отбор предизвиква конфликт с някои акционери. Депор изпадна в Сегунда този уикенд и група акционери, водени от Мигел Отеро, планира да изиска избори сега.

Отеро е бившият президент на федерацията на скалите и бивш съветник в Луго. Според "Депорте Кампеон", от седмици той работи за събирането на 5% от капитала, за да поиска избори.

Въпреки че мандатът на Тино Фернандес не е свършил, акционерите могат да го уволнят по всяко време, но за това извънредно събрание е нужно и основно условие е да се съберат 5% от клубния капитал. Точно това Фернандес опита да направи с Лендойро когато последният му мандат изтичаше, макар че по-късно бившият президент успя да удължи мандата си със спорно решение.

Имайки предвид, че капиталът на клуба в момента е около 10 милиона евро, ще е нужно да се съберат 8500 акции, за да имат 5%. Мигел Отеро, който вече е решил да се кандидатира за президент, изглежда вече има 5% от капитала и само чака потвърждението на изпадането, за да подаде документите. Щом го направи, бордът на директорите ще има два месеца да отговори на петицията, по-късно ще бъде свикано извънредно събрание и ще се гласува дали сегашният борд ще бъде уволнен или не. Тогава ще бъде необходимо да се свикат избори.

Мнозина анализатори предвиждат, че е много вероятно да се свика извънредно събрание, но е малко вероятно настоящият борд на директорите да бъде уволнен, защото ще трябват 51% от гласовете, а основните акционери все още подкрепят Тино Фернандес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар