вторник, 22 май 2018 г.

Люсиен Фавре е новият треньор на Борусия (Дортмунд)


Участникът в Шампионската лига Борусия (Дортмунд) назначи Люсиен Фавре за старши треньор. 60-годишният швейцарски тактик подписа договор до 30 юни 2020 година.

Фавре идва от френския клуб Ница, с който се състезава за титлата в Лига 1 през сезон 2016/17, завършвайки на сензационното трето място. През този сезон остана на крачка от местата в Лига Европа с аутсайдерите.

Фавре е познато лице в Бундеслигата през последното десетилетие. Той води Херта до четвъртото място през сезон 2008/09, преди да поеме Борусия (Мьонхенгладбах) в средата на сезон 2011/12. Въпреки че дойде на поста при трудни обстоятелства, "жребчетата" бяха последни в класирането, помогна да се преборят за бараж за оцеляване.

Фавре е виждан като чудесен треньор, чиито основни силни качества са развитието и на индивидуалностите и на цели отбори.

Спортният директор на Борусия Михаел Цорк каза: "Назначаването на Люсиен Фавре за треньор е важен аспект от нашия нов спортен старт това лято. Той е високо ценен за техническите качества, които демонстрира по впечатляващ начин много пъти през периодите си в Херта и Мьонхенгладбах в Бундеслигата, а и последно с Ница."

За новото си предизвикателство, Люсиен Фавре каза: "Да се тренира Борусия (Дортмунд) е вълнуваща задача и съм доволен да я поема. Бих искал да благодаря на директорите за доверието което показаха към мен. Сега ще работим заедно върху новия отбор. Борусия (Дортмунд) е един от най-интересните клубове в Европа и очаквам с нетърпение да се завърна в Бундеслигата, която познавам много добре и винаги съм наблюдавал през двете ми години в Ница."

По време на кариерата си като футболист в която има 24 мача за своята страна, Люсиен Фавре е избран за Футболист на годината в Швейцария през 1983 и е шампион на държавата със Сервет през 1985. По-късно става треньор на клуба от Женева, където през 2001 година печели Купата на Швейцария, преди да поеме ФК Цюрих, който изведе до две титли на страната (2006 и 2007) и Купата на Швейцария през 2005.

Люсиен Фавре ще бъде представен в началото на юли и тогава ще започне подготовката за сезон 2018/19 с новия си отбор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар