четвъртък, 31 май 2018 г.

Пикси на своя "Чаир": Ниш е моят град, Раднички моят клуб, никой не може да ми отнеме това!


Било е 30 октомври 2001 година, Драган Стойкович Пикси в приятелски мач срещу Вардар казал сбогом на кариерата като играч, а пълният "Чаир" отеквал Пикси, Пикси...

Почти 17 години по-късно, Драган Стойкович отново стъпи на тревата на своя "Чаир", а малчуганите, участници в Мемориалния турнир "Иван Крстич - Бели", а и публиката, одушевено викаха прякора на известния югославски и сръбски ас.

Драган Стойкович търпеливо позира с малчуганите, а и с родителите, които дойдоха на "Чаир", увековечавайки спомена от мемориалния турнир в чест на трагично загиналия Иван Крстич - Бели. Стойкович след това се запозна със семейството на Крстич и запали свещ на паметната плоча, която свидетелства за това трагично събитие на помощния терен на "Чаир".

Драган Стойкович в края на деня отдели и няколко мига, за да сподели емоциите, които чувства към популярния "Реал от Нишава".

- Драго ми е като дойда на "Чаир". Ниш е моят град, Раднички е моят клуб и това никой не може да ми отнеме. Когато се каже Раднички Ниш и Драган Стойкович, това е спой емоции, ако обичам някого, обичам привържениците и винаги ми е хубаво като дойда тук - започна славният Пикси.

След повече от три десетилетия Раднички отново играе в Европа. Легендарният нападател в началото на кариерата "пекъл занаят" от по-опитните играчи точно чрез тези европейски мачове. Стойкович смята, че успехът от този сезон може да донесе много на Раднички.

- Бях момче в началото на кариерата, растях в поколението на по-старите играчи, те носеха тежестта, а аз се калявах край тях, а това ме прави много горд. Доволен съм, че имах възможността да бъда част от славната история на Раднички. Завръщането на европейската сцена днес е малко различно в сравнение с Купата на УЕФА. Излизането в Европа може да бъде начална точка за управата и привържениците, които с желание чакат този резултат, но и награда за играчите, които изгаряха за това цял сезон. Това е добра стартова позиция за Раднички, но колко бързо ще тича напред, това зависи. Всички знаем, че финансовите аспекти са най-важни. В професионалния спорт, особено футбола, трябва да бъдете силни и във финансов смисъл, за да повдигнете нивото на по-висока летва, за да дойдат резултати - изтъква Пикси.

Каленият футболен специалист смята, че с доста търпение Раднички може и крачка напред от самото излизане в Европа.

- Футболът в нашата страна днес е такъв, в конкуренцията за титлата имате два клуба, Звезда и Партизан. Смятам, че Раднички има шансове в бъдеще да се намеси в борбата за титлата. Обаче за това е потребно значително да се освежи игровия кадър. За да изнесе Раднички титлата от Белград този отбор трябва да претърпи сериозни промени. Нужно е да се доведат по-качествени играчи и защо не, казва Драган Стойкович и допълва, Раднички показа, че може равноправно да се носи със Звезда и Партизан, онова което е най-важно, е търпението. С предана и планирана работа и титлата няма да е недостижима - заключи Стойкович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар