вторник, 29 май 2018 г.

Йоканович: За това мечтах три години


Сръбски треньор във Висшата лига? Не, не мечтаете. Славиша Йоканович е първият футболен педагог от западната съседка, който в най-силното първенство на планетата ще се надлъгва с най-големите световни треньори. И в Сърбия се гордеят до небето със своя сър Йокан.

Да не се лъжем, Славиша е заслужил крема, елита. Вече вкара Уотфорд във Висшата лига преди три години, но не остана да води битки с Юнайтед, Ливърпул, Челси. Когато някой работи усърдно, наградата когато тогава идва. Така и Йокан в събота в сърцето и душата на люлката на футбола, вечния "Уембли", изписа страница от историята. Няма никой в Сърбия който не е настръхнал. Сега и Фулъм е сръбски.

- Висшата лига е пристигнала като сън, който всички будни бленуваме?

- Така е. Свършихме добра работа, но не за една нощ. Тя трае две години и половина. Уотфорд беше някакъв блицкриг, където имах почти готов отбор и трябваше експресно да свършим начертаната цел. Историята с Фулъм е различна. Градихме отбор да не изпадне в по-ниския ранг, през следващия сезон направихме план и бяхме близо да го осъществим, а тази година след шарен старт намерихме стила, който ни доведе до тази цел и важния резултат - каза Йоканович пред сръбския "Блиц".

- Тук се празнува влизането на Фулъм, каква е ситуацията при вас?

- Аз имах свой начин на радване и се насладих. Не съм следил много случките след самото класиране в по-висшия ранг. Няма отпускане, ето още от днес започваме да работим. Всякак беше импозантно да си подпечатаме класиране във Висшата лига пред такъв брой привърженици, на стадиона чието име има особена стойност и впечатлява всички нас.

- Сега следват изкушения срещу големи световни треньорски имена?

- Знаете ли какво, миналата година Рафа Бенитес и Роберто Ди Матео, треньори които са печелили Шампионската лига, работеха в Чемпиъншип. Има отлични треньори, които не са по-слаби с нищо от онези във Висшата лига. От друга страна, това наистина е максималното ниво, щастлив съм, че ще съм на една линия с най-големите треньори, които работят в Англия.

- Александър Митрович имаше голям принос в класирането в елита?

- Митрович свърши голяма работа. Беше отличен. Драго ми е за него. Както съм горд и с всички играчи на Фулъм. Показахме, че сме единен отбор, което е нашето най-голямо оръжие.

- Като сме вече при Сърбия, Мондиалът е пред вратите, групата не е наивна?

- За Бразилия не трябва да се харчат думи. Швейцарците са редовни на големи турнири, а Коста Рика е един интересен национален отбор. Не мога да говоря за прогнози - Мондиалът е Мондиал. Очаквам нашият отбор да бъде компактен и организиран, големите коментари трябва да се оставят настрана.

- На пейката на "орлите" също е някогашен футболист на Партизан?

- Вярвам, че нашият селекционер Младен Кръстаич е поел тази работа наясно с отговорността. Аз с всички сили ще го подкрепям. Желая му да бъде успешен, това разбира се е някак моето най-естествено мислене. При такива турнири винаги се създава еуфория, което е нормално. Би било добре тя да е положителна. Само в такъв климат може да се стигне до успех - поръча Йоканович.

Автор: Велько Иванович

Няма коментари:

Публикуване на коментар