петък, 20 юли 2018 г.

Луда история в сръбския футбол: Капитан на Манчестър Сити в Слобода от Ужице


Екипът на Слобода от Ужице са носили редица великани на сръбския футбол в историята дълга 93 години, но изглежда че футболист като Тинотенда Чибаро не е имало. И, след тази история, трудно и скоро ще го има.

Но, преди да преминем на причината, ще изброим някои имена, които своевременно са били дял от отбора от Градския стадион в Ужице - Милан Живадинович, Радомир Антич, Горан Пандурович, Зоран Ньегуш, Неманя Видич, Никола Максимович, Филип Касалица...

Днес Слобода играе в Първа лига на Сърбия (втори ранг на футбола), а нейните цветове брани и гореспоменатия Тинотенда Чибаро. Момък роден в Зимбабве преди 25 години и някогашен капитан на Манчестър Сити.

Не на кой да е, а на онзи истинския. Несъмнено, не на първия отбор, а на селекцията до 21 години, ако се съди по думите на този момък.

И тук започна този "луд" дял на историята. А именно, Чибаро уж през 2012 година играл за младите селекции на "гражданите"  и то толкова добре, че е стигнал до капитанската лента. А тази вест медиите в неговата родина отразили като истински спектакъл, така (а някои продължават да стоят зад това твърдение) за него писали тамошният Булавайо 24, а след това изданието Хералд, порталът "Everything Zimbabwe" писал чак и изявление на мениджъра Денфорд Муташу:

- Откакто е дошъл в Сити се доказа като един от най-добрите играчи там. Впечатлени са от него, и искам да бъде модел за младите играчи из цялата страна. Много клубове го следят, от Висшата лига и Чемпиъншип, има интерес и от Испания, Франция, но аз искам да остане в Сити.

Най-далеч е отишъл Стандард, който в текст от януари тази година с Чибаро направил интервю в което младият футболист е говорил за периода, който е провел в Манчестър Сити. Също така, Стандард е разкрил, че поканата на Сити е пристигнала в момент когато Чибаро е играл за университетския отбор на Уинтръп. Уж, скаути на английския клуб са видели Чибаро в някакъв мач, и в такава степен ги подлудил, че веднага стъпили в контакт с Университета, па Чибаро трябвало да прекъсне школуването и да облече екипа на богатия клуб от Етихад.

След това се появил и видеозапис...

След това и фотография с капитанската лента, но...

Ако знаете английски, ясно ви е, че този потребител на туитър обвинява Чибаро, че лъже.

Изглежда, не без причина.


Профилът "MCFCReserves&Academy" е неофициален, но близко свързан със събитията в младежките категории на Манчестър Сити. И техният отговор на въпроса за кариерата в Сити гласи:

- Някои от тези играчи са играли в неофициалния отбор или в рамките на "Право на мечта", но определено не е бил пълноправен член на Сити, защото за това му е необходима работна виза, а като не става въпрос за играч с невероятен талант, който при това идва от слабо класирана във ФИФА държава, не би я получил.

След това допълниха:

- Да, спомняме си за тази история от 2012 година, Сити тогава започваше историята с неофициалните отбори, мачовете са играни на терена на Мейн Роуд Брантингъм. По това време тези играчи не са били професионални футболисти, но клубът е давал пълна подкрепа.

Много отбори използват т.нар. "shadow squads", неофициални отбори в които футболистите, които имат талант, но все още не са на достатъчно високо ниво за професионален футбол да се оформят и им дават шансове да се докажат.

Този момък след напускането на Сити е играл за Херогейт Рейлуей Атлетикс, след това за Ливърседж, за да пътя да го доведе през миналата година в Ужице.

Ще бъде интересно да се види реакцията на медиите от Зимбабве, но и на нацията, в която привържениците са го преживели като своеобразен герой:

А на нас ни остава да се надяваме, че имаме възможност да видим Слобода в завършващия етап на Купата на Сърбия, за да и по-широката общественост да получи шанс да види на дело Тинотенда Чибаро, бивш капитан на Манчестър Сити и един от най-големите таланти на този клуб, за когото са се борили отбори от Англия, Испания и Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар